Goudhaantje Gladon bezorgt Groningen opnieuw zege

6 april 2019, 21:59

FC Groningen heeft zaterdagavond een 1-0 zege geboekt op Excelsior Rotterdam. In een slechte wedstrijd pakten de Noorderlingen door een laat doelpunt van invaller Paul Gladon alsnog de drie punten. De wedstrijd leek wel een herhaling van afgelopen dinsdag tegen De Graafschap. Ook toen speelde FC Groningen een slechte wedstrijd, maar wist het door een doelpunt van Gladon alsnog met 1-0 te winnen.

Excelsior verloor de laatste vijf wedstrijden en verkeert inmiddels in grote degradatiezorgen. Woensdag verloor het in de laatste minuut van de nummer laatst NAC Breda. Reden genoeg voor trainer Adrie Poldervaart om na 26 jaar een einde aan zijn dienstverband bij Excelsior te maken. De trainer stapte afgelopen week op bij de Kralingers waardoor André Hoekstra de interim-trainer werd voor de wedstrijd tegen FC Groningen. Voor Hoekstra geen onbekende situatie; in 1991 was hij ook al eens interim-trainer, toen was dat voor ADO en destijds was ook FC Groningen de tegenstander.

FC Groningen is na AZ de best presterende ploeg na de winterstop en ook afgelopen dinsdag werd er gewonnen van De Graafschap, weliswaar met grote moeite. De wedstrijd begon vandaag weer alleraardigst voor de thuisploeg. Kai Sierhuis kreeg een dot van een kans in de openingsfase, na goed voorbereidend werk van Ritsu Doan en Deyovaiso Zeefuik schoot de spits van Groningen veel te wild over vanuit een kansrijke positie. Daarna ontstond eigenlijk een hele slechte wedstrijd waarbij beide ploegen elkaar afwisselden in foute passes en slordigheden.

Na een half uur spelen kreeg de thuisploeg na een foute pass in de opbouw van Jurgen Mattheij nog een kans op een mogelijkheid, in een drie tegen drie situatie koos Doan echter voor de moeilijke optie en verprutste hij zo deze kansrijke mogelijkheid.

Excelsior wist in de eerste helft totaal geen vuist te maken en liet zien waarom zij in de degradatiezone verkeren. Het schoot in de eerste helft één keer richting het doel van Sergio Padt, maar de poging van Ali Messaoud ging hoog de tribunes in.

Andre Hoekstra moet wel een donderspeech hebben gegeven in de rust, want in de tweede helft kwam er een compleet ander Excelsior uit de kleedkamer. Mattheij kreeg na tien minuten in de tweede helft een grote mogelijkheid. Een perfecte voorzet van Lorenzo Burnet belandde bij de geheel vrijstaande Mattheij, maar de verdediger schoot de bal van een meter of zes naast. Niet veel later was het Mounir El Hamdoui die de score had kunnen openen, maar hij vond Sergio Padt op zijn weg.

Zo was Excelsior de betere ploeg in de tweede helft en was het eigenlijk wachten op het moment dat de bezoekers profiteerden van alle slordigheden van Groningen. Twintig minuten voor tijd was daar, net als afgelopen dinsdag, invaller Paul Gladon. De spits kreeg de bal in de zestien van Absalem, controleerde de bal op zijn bovenbeen en schoot knap raak vanuit de draai.

In de slotfase probeerde Excelsior nog een punt in de wacht te slepen en speelde het alles of niets. Groningen kwam niet echt in de problemen en wist de wedstrijd volwassen over de streep te trekken. Gladon mocht zich voor de tweede keer in een week tijd matchwinner noemen, door zijn doelpunten deze week is Groningen naar plek acht geklommen en blijft het volop meedoen om de play-offs voor Europees voetbal. Excelsior zakt dieper in de problemen en het is te hopen voor André Hoekstra en zijn mannen dat zij het tij snel weer kunnen keren.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Groningen: Sergio Padt 6,5; Deyovaiso Zeefuik 6, Mike te Wierik 6, Samir Memisevic 6, Amir Absalem 5,5; Ludovit Reis 4,5 (59. Django Warmerdam 6,5), Ritsu Doan 5, Julian Chabot 5,5; Mimoun Mahi 5, Kaj Sierhuis 5 (84. Tom van de Looi -), Mo El Hankouri 4,5 (59. Paul Gladon 7)

Excelsior: Alessandro Damen 6; Siebe Horemans 6, Jurgen Mattheij 6, Thomas Oude Kotte 5,5, Lorenzo Burnet 5,5 (68. Robin van der Meer 5); Jeffry Fortes 5, Jerdy Schouten 5, Luigi Bruins 5, Ryan Koolwijk 5; Ali Messaoud 4,5 (75. Dennis Eckert -), Mounir El Hamdaoui 5 (83. Marcus Edwards -)

Man of the match: Paul Gladon

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen