Ajax wint in Tilburg en kent goede generale richting Juventus

6 april 2019, 20:26   Bijgewerkt: 6 april 2019, 20:32

Met een goed gevoel kan Ajax komende woensdag aantreden tegen Juventus. Zaterdagavond werd Willem II in Tilburg namelijk redelijk eenvoudig met 1-4 verslagen. De Tricoles kwamen nog wel op 1-1 via een strafschop, maar moesten over de hele wedstrijd gezien hun meerdere erkennen in het sterkere Ajax. De Amsterdammers raakten bijvoorbeeld nog twee keer de lat. Door de zege passeert Ajax opnieuw PSV op de ranglijst, dat speelt zondag tegen Vitesse.

Voor het eerst in 1061 had Ajax afgelopen woensdag de eerste plek weer even in handen gehad, maar PSV sloeg een dag later terug en is weer koploper. Daarom moest Ajax weer in de achtervolging, de volgende horde was Willem II. De Tilburgers hadden de afgelopen vier wedstrijden allemaal gewonnen en bovendien veel doelpunten gemaakt dankzij de VIP voorin. In aanloop naar Juventus stond Ajax dus nog een heet avondje te wachten.

Willem II was vastbesloten om de goede reeks voort te zetten en kende dan ook geen ontzag voor de Amsterdammers. De spelers klapten er vol op, zo nu en dan was het over het randje. Twee keer trok arbiter Danny Makkelie in de eerste helft daarvoor de gele kaart. Daarnaast gaf hij Willem II een strafschop bij een stand van 0-1. Blind was te laat bij Marios Vrousai, waarna de man in vorm Alexander Isak raak schoot vanaf elf meter. Het was zijn zesde treffer in drie duels.

Ajax had bij de 1-2 geluk, Willem II had dat op slag van rust zelfs tweemaal. Eerst kopte Van de Beek uit een voorzet van Tadic op de lat. Daarna leidde een ingreep van Frenkie de Jong tot een vier tegen twee situatie, maar Ajax slaagde er via Hakim Ziyech in om de kans om zeep te helpen. Dus leefde Willem II nog: een stunt behoorde zeker nog tot de mogelijkheden.

De hoop op een stunt was echter snel vervlogen voor Willem II. Binnen tien minuten was het 1-3 via Joël Veltman - hij kreeg de voorkeur boven Rasmus Kristenssen en wordt voorbereid op het duel met Juventus. De rechtsback werd keurig op maat bediend door Tadic en volleerde de voorzet van de Serviër behendig tegen de touwen. Het doelpunt kwam niet als een verrassing, Ajax had sinds de terugkeer op het veld de regie stevig in handen genomen. Ziyech had snel na de 1-3 het duel definitief op slot kunnen gooien, maar net als Van de Beek trof hij de lat.

Met nog twintig minuten op de klok deed Ziyech dat alsnog. Opnieuw was Tadic de aangever, hij legde heerlijk klaar zodat Ziyech met rechts snoeihard kon uithalen. Het was de honderdste treffer van Ajax dit seizoen in de Erevisie en bovendien de definitieve beslissing in het duel. Willem II had tot de goal van Ziyech nog wel naar hartenlust aangevallen, maar wist nu dat het zonder resultaat van het veld zou gaan stappen. De Tilburgers hopen dat dit 5 mei tijdens de bekerfinale anders is.

Voor Ajax-trainer Erik ten Hag was de marge van drie reden om te gaan wisselen en zo drie spelers met het oog op Juventus nog wat rust te geven. Tadic en Lasse Schöne gingen er als eerst af, vijf minuten voor tijd volgde De Jong nog. Vanwege zijn verleden bij Willem II, en mogelijk ook de transferopbrengsten voor de Tilburgers, kreeg hij ook van de supporters van Willem II een staande ovatie. Dat was eigenlijk het laatste hoogtepuntje van de wedstrijd. Ajax had het duel professioneel uitgespeeld en was niet meer in gevaar gekomen. Dus gaat het voor minstens een dag over PSV heen en mag het zich nu gaan richten op Juventus.

Opstellingen en beoordelingen*:

Willem II: Timon Wellenreuther 5, Fernando Lewis 5, Freek Heerkens 5, Jordens Peters 5, Diego Palacios 5.5, Pol Llonch 5, Daniel Crowley 5, Vurnon Anita 6, Marios Vrousai 6 (76. Damil Dankerlui -), Alexander Isak 6.5 (84. Karim Coulibaly -), Evangelos Pavlidis 5 (90+1. Dries Saddiki -)

Ajax: André Onana 5.5, Joël Veltman 7, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 5, Nicolas Tagliafico 6, Frenkie de Jong 6 (84. Daley Sinkgraven -), Lasse Schöne (75. Dani de Wit -), Donny van de Beek 7.5, Hakim Ziyech 7, Dusan Tadic 8 (75. Klaas-Jan Huntelaar -), David Neres 6.5.

Man of the match: Dusan Tadic

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen