Strijd onder de lat bij vrouwen: "Dezelfde nuchtere Sari als op EK"

Strijd onder de lat bij vrouwen: "Dezelfde nuchtere Sari als op EK"

6 april 2019 – In aanloop naar het WK in Frankrijk lijken de meeste basisplaatsen al vergeven bij Oranje, maar over de plek onder de Nederlandse lat heeft bondscoach Sarina Wiegman nog geen beslissing genomen. Vrijdagavond tegen Mexico (2-0) mocht Sari van Veenendaal zich bewijzen, dinsdag tegen Chili krijgt Loes Geurts de kans. Een dag later maakt Wiegman haar selectie bekend en weten beide keepsters ook wie de voorkeur krijgt. "Het lijkt me duidelijk dat ik wil spelen", onderstreept Van Veenendaal, die tijdens het succesvolle EK in eigen land alle wedstrijden keepte."Ik doe er alles voor, ik werk elke dag keihard om invloed te kunnen uitoefenen op de dingen waar ik invloed op kan hebben", zegt Van Veenendaal tegen FCUpdate.nl. "Ik voel me fit en scherp, ondanks dat ik bij Arsenal niet zoveel meer speel. Dat is moeilijk voor me, maar ik ben net als op het EK nog dezelfde nuchtere Sari die niet zomaar in een zwart gat valt. Ook als ik straks niet word gekozen door de bondscoach, zal ik dezelfde aanvoerder blijven als dat ik nu ben."

Als aanvoerder nam Van Veenendaal na afloop van het duel met Mexico nog even het woord in de kring met alle speelsters. Ze maakte onder meer duidelijk dat het beter moet richting het WK. "We hebben een goed en sterk team en zijn verplicht dat aan elkaar te laten zien. Aanvallend moet het effectiever, en achterin moeten we tegen dit soort tegenstanders helemaal niks weggeven. En elkaar zeker niet in moeilijkheden brengen", doelt Van Veenendaal op de foute terugspeelpass van Anouk Dekker.

Bij die pass van Dekker moest Van Veenendaal pas voor de tweede keer in de wedstrijd echt in actie komen. Meer kansen om aan Wiegman te laten zien waarom zij de eerste keus moet zijn, kreeg ze niet. Van Veenendaal vindt dat toch eigenlijk wel jammer. "Als keeper houd je een goed gevoel over aan een wedstrijd als je veel ballen pakt. Ik had wel verwacht dat ik het rustig zou krijgen, tijdens de warming-up heb ik denk ik zelfs meer te doen gehad."

"Als ik kijk naar de warming-up, dan denk ik dat er goede dingen in zitten" vervolgt Van Veenendaal. "Ten opzichte van het EK is het hele team gegroeid, dus worden de schoten ook beter. Als keepster moet je daarin mee en dat lukt me vrij aardig." Van Veenendaal hoopt dat alles bij elkaar genoeg is om Wiegman te kunnen overtuigen. Wiegman houdt de keuze nog in het midden. "Sari en Loes zijn keepers met verschillende goede eigenschappen. Dat maakt de keuze zo moeilijk. Dat weten zij ook, binnenkort krijgt iedereen duidelijkheid", zei de bondscoach vrijdag op de persconferentie.

Groenen
In tegenstelling tot Van Veenendaal is Jackie Groenen hoogstwaarschijnlijk wel al zeker van haar plaats. Toch begon de middenvelder tegen Mexico op de bank, volgens Wiegman omdat Groenen nog maar net terug is van een blessure. "Ik ben nog wel aan het opbouwen", zegt Groenen erover. "Ik voel me wel weer fit en heb de hele week meegetraind. De minuten gaan langzaamaan weer komen."

Tegen Mexico werden het er dertig, waarin ze met een slimme steekpass op Lineth Beerensteyn direct haar waarde bewees. Een enorme kans ontstond, maar de 3-0 viel niet. "Ik ben blij dat we gewonnen hebben, we hebben duidelijk beter gespeeld dan Mexico. We moeten wel nog dingen verbeteren zoals de laatste pass en zuiverheid in de afronding. Hopelijk gaat dat in de komende twee maanden allemaal beter."

Verdere finetuning kan dinsdag weer, dan speelt Oranje om 18.30 uur in Alkmaar tegen Chili. In tegenstelling tot Mexico nemen de Zuid-Amerikanen wel deel aan het WK, Groenen krijgt er al een beetje WK-kriebels van. "Het begint te komen, zeker nu we met deze oefenwedstrijden bezig zijn. Het is ook leuk om tegen Mexico en Chili te spelen, dat doen we niet vaak. We hebben tegen Mexico een goede stap gezet, ik denk dat we met het team goed op weg zijn richting het WK. Tegen Chili verwacht ik wel meer tegenstand", besluit Groenen.

Door: Alex Devilee

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 augustus 2019

  2. vrijdag 23 augustus 2019