Wedstrijd van de Week: slaat Dortmund in München grote slag?

4 april 2019, 15:11

Bayern München en Borussia Dortmund zijn in een keiharde tweestrijd beland om de Duitse titel. Het verschil tussen beide ploegen is slechts één punt en dus wordt er vuurwerk verwacht tussen Der Rekordmeister en Die Borussen. Statistisch gezien is Bayern de favoriet voor het tweeluik, maar Dortmund staat nog altijd bovenaan. Heel interessant en daarom is het duel gekozen tot 'Wedstrijd van de Week' van FCUpdate.nl.

Head to Head

Wedstrijden: 121 

Winst Bayern München: 58

Winst Borussia Dortmund: 33

Gelijkspel: 30

De Duitse titelstrijd is spannender dan de laatste jaren het geval is: Bayern München liep vorig seizoen ook een tijdje achter de feiten aan, maar herstelde toen de verhoudingen nog op tijd. In eigen huis tegen Dortmund kon de ploeg kampioen worden, maar dat lukte uiteindelijk ondanks de 6-0 zege niet. Inmiddels is de situatie totaal anders: Bayern moet winnen om niet echt op achterstand te geraken. De cijfers daarvoor zijn goed: Bayern won al vier keer op rij van Dortmund en de laatste zege van BVB in München dateert uit april 2014: destijds speelden Mats Hummels en Robert Lewandowski bij de bezoekers, bij wie Marco Reus de show stal.

Key players

Robert Lewandowski

De Poolse collega-spits heeft ruim twee keer zo lang nodig per doelpunt als Alcácer, maar staat wel (als enige) boven hem op de Duitse topscorerslijst. En daar staat Lewandowski al jaren: als hij zo doorgaat wordt hij voor de vierde keer keer op rij topscrorer wordt van de Bundesliga. Een uitmuntende prestatie van de aanvaller, die in totaal bij 26 doelpunten is betrokken dit seizoen. Vorig jaar maakte hij tegen BVB een hattrick en eerder dit seizoen nam hij de volledige doelpuntenproductie van Bayern voor zijn rekening bij de 3-2 nederlaag. Het zorgt ervoor dat hij, ondanks dat jaren voor Borussia speelde, slechts tegen vijf clubs vaker scoorde dan tegen Dortmund. 

{image[330502][right-half][]}Paco Alcácer

Het klinkt gek: een aanvaller die voornamelijk invaller is als keyplayer, maar in het geval van Alcácer is het de waarheid: de spits is in Duitsland de speler met de meeste goals in het laatste kwartier (elf) en maakt iedere zestig minuten een treffer. Het overgrote deel deed hij dat als invaller, maar vorige week maakte hij het als basisspeler – mede door de afwezigheid van Reus – ook waar. Niet alleen maakt hij typische spitsengoals, liefst vier doelpunten maakte de Spaanse goalgetter buiten het zestienmetergebied en niemand deed dat vaker in de Bundesliga. BVB lichtte de optie in het huurcontract met Barcelona en betaalde ruim twintig miljoen euro voor hem: statistisch gezien een koopje, maar gek genoeg heeft hij nog geen onbetwiste basisplaats.

Team

{image[333532][left-half][]}Bayern München

Niko Kovac is bezig aan een zwaar seizoen bij Bayern München: de jonge coach moet definitief de switch maken naar een veel jongere ploeg, maar kampte in het begin van dit seizoen met veel blessureleed (en nog altijd) en tegenvallende prestaties. Het kostte zijn ploeg al de kop in de Champions League; met veel pijn en moeite zit het nog in de titelstrijd en DFB Pokal. De 3-2 nederlaag tegen Dortmund de vorige keer was voor Kovac aanleiding om het een en ander te veranderen bij zijn ploeg, mede daardoor staat hij nog altijd vlak achter Die Borussen. Al is daarom is de kritiek rondom zijn persoon nog altijd niet helemaal verdwenen.

Borussia Dortmund

Na enige jaren van tegenvallende resultaten maakt Die Borussen onder Lucien Favre weer een prachtig jaar door. En in heel Duitsland – met uitzondering van München – gunnen ze Borussia Dortmund de titel van harte, maar in die strijd heeft de ploeg van Favre het zichzelf wel heel moeilijk gemaakt. In de rampmaand februari werd het uitgeschakeld in de Champions League, DFB Pokal én won het slechts één duel in de Bundesliga. Daardoor kwam Bayern helemaal terug in de titelrace, maar door drie ontsnappingen op rij – tegen VfB Stuttgart, Hertha BSC en VfL Wolfsburg – is de koppositie wel weer in handen van BVB. Kan de Gelbe Wand na dit seizoen eindelijk weer een Bundesliga-titel grijpen?

Lees ook: Kovac gaat vol voor zege met Bayern

Voorspelling

Op basis van de Global Club Index, een accurate weergave van de sterkte van een ploeg, is Bayern München de grote favoriet voor de zege. En als het gaat om de titelstrijd nog meer!

Winst Bayern München: 63.6 procent

Gelijkspel: 22.6 procent

Winst Borussia Dortmund: 13.7 procent

Kampioenschap

Bayern München: 71.1 procent

Borussia Dortmund: 28.9 procent

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen