Waarom Tadic' kaart blijft staan ondanks penalty Ajax

1 april 2019, 12:42   Bijgewerkt: 1 april 2019, 13:51

Dusan Tadic ging zondagmiddag op de bon bij het duel tussen Ajax en PSV voor een harde overtreding op Steven Bergwijn. De Ajacied deed dat echter tussen het moment van de overtreding op David Neres en de gegeven strafschop na het bekijken van de beelden door Björn Kuipers. Hoewel het spel werd teruggedraaid en Ajax een penalty kreeg, blijft de gele kaart voor Tadic staan.

Dat laat de KNVB weten tegenover FCUpdate.nl. Dat is best opmerkelijk, want als PSV bijvoorbeeld een doelpunt had gemaakt, dan was die wél teruggedraaid vanwege de penalty. Het heeft simpelweg te maken met de regelgeving: 'Gele kaarten voor onbesuisde en buitensporige overtredingen blijven gewoon staan als de VAR vervolgens terugkomt op een eerder incident', laat de voetbalbond weten.

Gele kaarten die worden gegeven tussen het VAR-moment en het bekijken van de beelden in een nieuwe situatie – die dus los staan van het VAR-moment – kunnen nooit worden herzien. 'Gele kaarten kunnen worden teruggedraaid als ze onterecht zijn gegeven rondom een situatie waarbij de VAR ingrijpt', bevestigt de KNVB. 

Rood kan wél worden teruggedraaid

Bij rode kaarten is het overigens een ander verhaal. Als er rood wordt gegeven voor een professionele voetbalovertreding, bijvoorbeeld bij het ontnemen van een scoringskans, dan kan die wél worden teruggedraaid. Want door het ingrijpen van de VAR bij het moment daarvoor, had de scoringskans normaliter niet plaats kunnen vinden. Hierbij gaat het dus om een overtreding die wordt gemaakt door de spelsituatie, hetgeen wat bij een doelpunt (eveneens een spelsituatie) ook het geval is. 

Concreet: als Tadic een doorgebroken PSV'er onderuit had getrokken en hij had daarvoor rood ontvangen, was die kaart ingetrokken. Immers kon die aanval ontstaan door een fout van de arbiter. Was de overtreding die Tadic nu op Bergwijn maakte nog buitensporiger én een rode kaart waard geweest, was die ondanks de gegeven strafschop voor Ajax, gewoon blijven staan.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen