Veltman blij met belangrijke rol tegen PSV: "Karakter getoond"

Veltman blij met belangrijke rol tegen PSV: "Karakter getoond"

1 april 2019 – Door de rode kaart voor Noussair Mazraoui manoeuvreerde Ajax zich in een moeilijke positie tegen PSV, maar ook zonder de back trokken de Amsterdammers aan het langste eind. Het ingrijpen van de VAR zorgde ervoor dat Joël Veltman voor het eerst sinds zijn blessure écht een grote rol had in het eerste van Ajax. De rechtsback gaf direct na zijn invalbeurt een signaal af dat door heel het team werd opgepikt.Natuurlijk was Veltman alweer een tijdje terug bij de eerste selectie van de Amsterdammers, maar de rol van de voormalig captain bleef tot dusver beperkt tot invalbeurtjes tegen NAC Breda en PEC Zwolle en negen minuten in Madrid bij een 1-4 voorsprong. In de Johan Cruijff ArenA moest Veltman eindelijk weer écht aan de bak bij Ajax, dat vlak voor zijn invalbeurt rood had gekregen en de gelijkmaker had geïncasseerd. Met een keiharde tackle op Donyell Malen gaf Veltman direct zijn visitekaartje af. "Ik wilde het team wat felheid geven", zei de rechtsback daarover tegen de verzamelde media. "Al was het misschien iets te wild."

Op het moment dat Mazraoui de overtreding maakte, was Veltman net begonnen aan een rustige warming-up. Toen Björn Kuipers op het scherm ging kijken op aanrader van de VAR, werd Veltman direct geroepen. "Je bespreekt nog even welke man je hebt bij corners en verder weet ik wat ik moet doen", zei de rechtsback. Met name verdedigend moest hij aan de bak, want al het gevaar kwam bij PSV over links. "Met Angelino waren ze heel gevaarlijk, met zijn voorzetten met zijn linkerbeen. Hij kwam er goed overheen en om dat gevaar nog meer te stoppen, werd Hakim (Ziyech, red.) ook nog ingewisseld. Ik denk dat we het goed hebben gedaan."

Karakter getoond
De agressiviteit die Ajax op de mat legde zondagmiddag tegen PSV was bijna on-Ajax's, maar het signaal dat Veltman bij zijn entree binnen de lijnen afgaf, kwam wel over op zijn ploeggenoten. Met een man minder moest er worden gescoord om de titelstrijd spannend te houden. Toch vond Veltman het geen lelijke zege. "Zeker niet als je dit vergelijkt met PEC Zwolle-thuis, is het niet lelijk", glimlachte hij. "We hebben karakter getoond."

Op een gegeven moment stonden de Amsterdammers zelfs met zes van origine verdedigers op het veld van de in totaal negen overgebleven veldspelers. "We wilden de overwinning over de streep trekken. Zij gingen vol drukken, dus dan hoop je op een counter", zei Veltman over de speelwijze. De Eindhovenaren werden amper gevaarlijk meer en Ajax scoorde uiteindelijk uit een counter het derde en allesbeslissende doelpunt.

Basisplaats
En dus ligt de titelstrijd weer helemaal open en heeft Veltman na zijn lange revalidatie echt zijn bijdrage weer gehad bij Ajax. Omdat hij niet meer in Jong Ajax mag spelen, heeft hij dit kalenderjaar al wat minuten gemaakt in oefenwedstrijden. Veltman voelt zich weer echt onderdeel van de A-selectie. "Ja, natuurlijk wel. Al hoop ik zeker dat ik ga spelen en een basisplaats kan veroveren."

Vermoedelijk mag hij tegen FC Emmen aan de bak, want dan is Mazraoui ongetwijfeld nog geschorst. Een mooi opwarmertje voor het duel met Juventus in de kwartfinale van de Champions League, als de Marokkaanse back van Ajax ook geschorst is. "Het is afwachten wie er mag spelen: Rasmus (Kristensen, red.) of ik", bleef Veltman diplomatiek. Afspraken over speelminuten zijn er niet, maar in dat kader zullen de speelminuten voor Veltman, normaliter tweede keuze als rechtsachter, gelegen komen. Zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA liet hij na zijn blessure in elk geval weer zien nog altijd van waarde te kunnen zijn voor de Amsterdammers.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019