Primeur Hahn houdt H'veen overeind tegen Excelsior

30 maart 2019, 23:04   Bijgewerkt: 30 maart 2019, 23:12

SC Heerenveen heeft voor het eerst dit seizoen de nul gehouden in een thuiswedstrijd en Excelsior heeft nu in vijf wedstrijden op rij niet gescoord. Beide ploegen hadden voorafgaand aan hun onderlinge confrontatie 59 tegengoals op de teller en leken de schade maximaal te beperken. In de negentigste minuut moest Excelsior echter alsnog zijn zestigste tegengoal: invaller Pelle van Amersfoort bezorgde Heerenveen een nauwelijks verdiende zege. Uitblinker Warner Hahn trok de zege over de streep met een katachtige reflex op een inzet van Ali Messaoud.

Heerenveen begon met drie mutaties in vergelijking met de 0-3 thuisnederlaag tegen De Graafschap: Jizz Hornkamp, Kik Pierie en Stijn Schaars keerden terug in de startopstelling ten koste van Doke Schmidt, Ibrahim Dresevic en Yuki Kobayashi. De gasten uit Kralingen begonnen met dezelfde elf spelers als thuis tegen PEC Zwolle (0-2).

Heerenveen begon overrompelend en zorgde met name via Dennis Johnsen constant voor dreiging. Sam Lammers snoepte Thomas Oude Kotte de bal af en leek op weg naar 1-0, maar kwam niet voorbij doelman Alessandro Damen. De thuisploeg kon het hoge tempo niet volhouden en Excelsior hield zonder al te veel moeite stand. Vlak voor rust kreeg Heerenveen plotseling weer een grote kans. Daniel Høegh kopte echter over via de lat.

De Deense Heerenveen-aanvoerder kreeg kort na rust een wanhoopspoging van Hornkamp in zijn voeten en schoot in vanuit de draai, maar Damen voorkwam de 1-0. Heerenveen kon echter niet doordrukken en Excelsior werd steeds sterker. Oude Kotte testte Hahn van afstand en Mikael Anderson had de 0-1 voor het inschieten, maar Hahn pakte uit met een flitsende reflex.

De eerste Excelsior-treffer sinds 17 februari bleef ook in de slotfase uit. Marcus Edwards dook gevaarlijk op voor Hahn, maar schoot over. Aan de andere kant kreeg Lammers een opgelegde kans, maar de PSV-huurling raakte de bal helemaal verkeerd. Jurgen Mattheij leek de wedstrijd alsnog te beslissen, maar zijn kopbal werd met de voet gepareerd door uitblinker Hahn.

De toeschouwers in het half gevulde Abe Lenstra Stadion leken het te moeten doen met een 0-0, totdat de blessuretijd aanbrak. Lucas Woudenberg gaf strak voor vanaf links, Van Amersfoort stond op precies de goede plek om de onverdiende 1-0 aan te tekenen. De thuisploeg gaf in de extra tijd nog een grote kans weg, maar Messaoud stuitte op de uitblinkende Hahn.

Excelsior zag concurrent De Graafschap verliezen tegen Heracles Almelo en had één punt uit kunnen lopen op de degradatiezone. De Kralingers zullen echter af moeten wachten wat FC Emmen zondag tegen PEC Zwolle doet en zouden naar de zestiende plek kunnen kukelen.

Opstelling en beoordelingen*

SC Heerenveen: Warner Hahn 8; Jizz Hornkamp 5.5, Daniel Høegh 5.5, Kik Pierie 5.5, Lucas Woudenberg 6; Ben Rienstra 6, Michel Vlap 5 (87. Yuki Kobayashi -), Stijn Schaars 6.5 (79. Pelle van Amersfoort -); Mitchell van Bergen 5 (61. Nemanja Mihajlovic 4.5), Sam Lammers 5.5, Dennis Johnsen 6

Excelsior: Alessandro Damen 7; Jeffry Fortes 5.5, Jurgen Mattheij 5.5, Thomas Oude Kotte 5, Lorenzo Burnet 6.5; Jerdy Schouten 6.5, Luigi Bruins 5, Ryan Koolwijk 5.5; Mikael Anderson 5 (80. Ali Messaoud -), Elias Omarsson 5 (73. Mounir El Hamdaoui -), Marcus Edwards 5.5

Man of the match: Warner Hahn

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

TOTO's Koning Donnie heeft 24

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen