Dani de Wit: "Alles aan doen om basisspeler van Ajax 1 te worden"

Dani de Wit: "Alles aan doen om basisspeler van Ajax 1 te worden"

31 maart 2019 – Eén van de troeven die Ajax vanmiddag tegen PSV achter de hand heeft, heet Dani de Wit. De 21-jarige middenvelder staat klaar als Ajax een doelpunt nodig heeft, maar kan ook als extra slot op de deur dienen. Dat Erik ten Hag het in hem ziet zitten, bewijzen zijn invalbeurten in de Champions League tegen Bayern München (1-1) en Real Madrid (1-4). Voor De Wit smaakt dat naar meer. "Ik ga er alles aan doen om basisspeler van Ajax 1 te worden", klinkt het. "Maar ik besef mij ook dat ik blij moet zijn met wat ik heb."De door Ajax zelf op geleide De Wit koestert zijn definitieve plekje in de A-selectie. Ten Hag hevelde hem in november over, als beloning voor zijn ontwikkeling. De keuzeheer noemde De Wit dit seizoen al eens een draufgänger. "Daarmee bedoelt hij een hardwerkende jongen, die voorop gaat in de strijd", legt De Wit zelf uit aan FCUpdate.nl. "Dat is inderdaad een kenmerk van mijzelf, maar ik beschik ook over scorend vermogen." Dagelijks staat hij op het trainingsveld met Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. "Een groot verschil in vergelijking met de trainingen van Jong Ajax. De kwaliteit ligt bij iedereen hoog. Ik kan afkijken van jongens als Ziyech en Tadic, maar ook van Matthijs en Frenkie. Zij leven allemaal keihard voor hun sport."

Snuffelen aan Ajax 1
Zijn wedstrijden speelt De Wit (nog wel) bij de beloftenploeg, waarvan hij aanvoerder is. Als invaller mocht de beloftencaptain dit seizoen zes keer snuffelen aan Ajax 1. Hoewel het met elkaar 102 minuten betreft, gooide Ten Hag hem niet in de minste wedstrijden voor de leeuwen. Naast de invalbeurten tegen Bayern en Real maakte De Wit ook minuten tegen onder meer Dinamo Kiev en Feyenoord. "Er spreekt vertrouwen uit als je in zulke wedstrijden mag meedoen en dat voelt hartstikke goed."

Zolang De Wit zijn kansen krijgt, wil hij bij Ajax blijven. Ook al is de concurrentie op dit moment moordend. De Noord-Hollander weet ook dat er aanstaande zomer een aantal transfers in het vat zit. "Misschien krijg ik volgend seizoen meer speeltijd, dat is denk ik aan mijzelf. Ik ga er alles aan doen om basisspeler van Ajax 1 te worden. Ik moet hard werken en mijn technische vaardigheden blijven ontwikkelen. Nu staat het middenveld vast, maar wie weet maakt een aantal jongens een mooie transfer en dan sta ik klaar."

Tien
Het liefst speelt De Wit op 'tien' om zijn neusje voor de goal zo goed mogelijk te gebruiken. "Ik kan ook op 'zes' als controlerende middenvelder spelen. Het is aan de trainer waar hij mij neerzet. Maar mijn voorkeur gaat uit naar 'tien'. Vanuit die positie kan ik in de zestien dichterbij het doel komen en mijn loopvermogen laten zien", zegt de Wit, die in zestien wedstrijden voor Jong Ajax vijf keer trefzeker was en vier doelpunten voorbereidde.

Wat zou De Wit vanmiddag tegen PSV toe kunnen voegen aan het spel van Ajax? "Ik kan scoren, en alles geven. Daarom zijn mijn invalbeurten vaak in de eindfase van een wedstrijd. De jongens zijn in die fases vermoeid en net een paar procent minder scherp, ik ben dan nog vol energie en daar is de trainer blij mee." Diezelfde energie toont De Wit voor de lange termijn, waarin geduld ook minstens zo belangrijk is. "Voor mij is geduld opbrengen geen probleem. Het is al geweldig dat ik part of the team ben. Logisch dat ik geduldig moet zijn om in de basis te komen, want ik ben een jonge speler bij een grote club."

Door: Steven Koelma

Word jij de nieuwe Koning Donnie bij de TOTO?!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 12 november 2019

  2. maandag 11 november 2019