Jong Oranje-nestor Van Drongelen vindt vlieguren het belangrijkst

26 maart 2019, 12:02   Bijgewerkt: 26 maart 2019, 19:45

Bondscoach Erwin van de Looi gooit het in aanloop naar de kwalificatie voor het EK van 2021 over een andere boeg bij Jong Oranje en selecteerde door. Zes nieuwe namen werden bij de groep gehaald. In een vrij nieuwe selectie is Rick van Drongelen (20) de nestor. De centrumverdediger speelde van alle spelers de meeste interlands en neemt dan ook een leidersrol op zich. Hij spreekt met FCUpdate.nl over zijn rol, de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal en zijn bijzondere seizoen in de 2. Bundesliga.

Nederlandse voetbal in de lift

Het Nederlands elftal ontbrak op het WK van 2018 en Jong Oranje liep deelname aan het EK van 2019 mis. Zorgwekkend, maar het sentiment is door de prestaties van Oranje en Ajax wat aan het omdraaien. Dat merkt Van Drongelen ook bij zijn club Hamburger SV. "Ajax valt natuurlijk op in de Champions League", vertelt hij aan FCUpdate.nl. "Daar hoor ik de jongens bij HSV wel eens over praten, ze vinden het knap wat Ajax doet en zien dat ze een goed seizoen draaien in de Champions League. Ook Oranje heeft een goede ploeg die het veel teams lastig kan maken. Het is voor ons als Jong Oranje alleen maar mooi dat we zo'n ploeg voor ons hebben en daar naar op kunnen kijken."

Hij probeert bij te dragen aan het halen van het EK over twee jaar. Bondscoach Van de Looi nam zes nieuwe namen op in de selectie voor de oefenduels met de VS (1-1) en Egypte (dinsdagmiddag,15.00 uur). Beide duels worden gespeeld onder de Spaanse zon, waar de coach het nieuwe Jong Oranje wil kneden. "Het is even wennen", zegt Van Drongelen over de wisselingen. "We hebben veel nieuwe spelers erbij en moeten elkaar beter leren kennen."

Vlieguren maken

"Ik merk aan mezelf dat ik veel leer omdat ik veel speel. Ik beslis natuurlijk niet voor anderen en kan alleen mezelf beïnvloeden, maar mijn advies is zorgen dat je heel veel minuten maakt in een eerste elftal. Van wedstrijden leer je het meest. Van op de bank zitten of invalbeurten steek je niet heel veel op. Het is heel belangrijk om veel te spelen en de keuze voor HSV is daardoor heel goed geweest", zegt de verdediger, die Oranje 'een droom' noemt.

Honderdste duel in profvoetbal

De sterke verdediger voelt zich zoals hij er op het veld uitziet: krachtig en vol zelfvertrouwen. "Ik voel me heel goed en ik speel alles, dus dat geeft mij ook een goed gevoel. Dit is een heel belangrijk jaar voor mij en ik ben de club heel dankbaar voor het vertrouwen. Ik hoop dat ik nog lang zo door kan gaan en dat we terugkeren naar de Bundesliga." Over speelminuten hoeft hij zich, zoals eigenlijk in zijn hele loopbaan, geen zorgen te maken. Bij HSV en Jong Oranje is hij een onbetwiste basisspeler. "Over een paar weken speel ik mijn honderdste wedstrijd in het betaalde voetbal, dus dat is een kleine mijlpaal. Mijn vader houdt dat allemaal bij. Ik hoop dat er nog vele wedstrijden zullen volgen."

Door: Remco Jacobi

Lees ook:

- Hoogma wil onder Schreuder basisspeler worden van Hoffenheim

Ferdi Kadioglu loopt met mixed feelings rond bij Fenerbahçe

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen