Jong Oranje-nestor Van Drongelen vindt vlieguren het belangrijkst

Jong Oranje-nestor Van Drongelen vindt vlieguren het belangrijkst

26 maart 2019 – Bondscoach Erwin van de Looi gooit het in aanloop naar de kwalificatie voor het EK van 2021 over een andere boeg bij Jong Oranje en selecteerde door. Zes nieuwe namen werden bij de groep gehaald. In een vrij nieuwe selectie is Rick van Drongelen (20) de nestor. De centrumverdediger speelde van alle spelers de meeste interlands en neemt dan ook een leidersrol op zich. Hij spreekt met FCUpdate.nl over zijn rol, de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal en zijn bijzondere seizoen in de 2. Bundesliga.Nederlandse voetbal in de lift
Het Nederlands elftal ontbrak op het WK van 2018 en Jong Oranje liep deelname aan het EK van 2019 mis. Zorgwekkend, maar het sentiment is door de prestaties van Oranje en Ajax wat aan het omdraaien. Dat merkt Van Drongelen ook bij zijn club Hamburger SV. "Ajax valt natuurlijk op in de Champions League", vertelt hij aan FCUpdate.nl. "Daar hoor ik de jongens bij HSV wel eens over praten, ze vinden het knap wat Ajax doet en zien dat ze een goed seizoen draaien in de Champions League. Ook Oranje heeft een goede ploeg die het veel teams lastig kan maken. Het is voor ons als Jong Oranje alleen maar mooi dat we zo'n ploeg voor ons hebben en daar naar op kunnen kijken."

Van Drongelen, die sinds zomer van 2017 voor Hamburger SV speelt, is een van de routiniers in de huidige ploeg van Jong Oranje. Hij droeg het shirt al dertien keer en wil een leidersrol op zich nemen. "Het laatste jaar hebben we ons helaas niet geplaatst, maar ik zal er alles aan doen om het EK van 2021 wel te halen. Ik wil mijn team en de jongens helpen om het nu wel te laten lukken. Er zitten ook jongens bij die bij hun club niet heel veel spelen, maar ik speel wel veel bij HSV. Daar leer ik heel veel en met die ervaring kan ik jongens hier helpen. Je hebt jongens die minder praten en ik ben een speler die van nature wat meer zegt en ook aanwijzingen tijdens wedstrijden kan geven. Dat ligt me ook wel", zegt de oud-Spartaan.

Hij probeert bij te dragen aan het halen van het EK over twee jaar. Bondscoach Van de Looi nam zes nieuwe namen op in de selectie voor de oefenduels met de VS (1-1) en Egypte (dinsdagmiddag,15.00 uur). Beide duels worden gespeeld onder de Spaanse zon, waar de coach het nieuwe Jong Oranje wil kneden. "Het is even wennen", zegt Van Drongelen over de wisselingen. "We hebben veel nieuwe spelers erbij en moeten elkaar beter leren kennen."

Vlieguren maken

Wat opvalt aan de loopbaan van Van Drongelen, is dat hij bijzonder veel minuten gemaakt heeft. Hij promoveerde met Sparta, vocht daarna tegen degradatie en dat deed datzelfde met HSV in de Bundesliga, en probeert nu met zijn Duitse club een terugkeer op het hoogste niveau te bewerkstelligen. Opvallend: de jonge verdediger miste dit seizoen nog geen competitiewedstrijd. Dat geldt zeker niet voor al zijn ploeggenoten bij Jong Oranje, waar hij al sinds 2017 bij hoort. "Het is heel belangrijk voor een speler van onze leeftijd om veel te spelen", legt hij uit.

"Ik merk aan mezelf dat ik veel leer omdat ik veel speel. Ik beslis natuurlijk niet voor anderen en kan alleen mezelf beïnvloeden, maar mijn advies is zorgen dat je heel veel minuten maakt in een eerste elftal. Van wedstrijden leer je het meest. Van op de bank zitten of invalbeurten steek je niet heel veel op. Het is heel belangrijk om veel te spelen en de keuze voor HSV is daardoor heel goed geweest", zegt de verdediger, die Oranje 'een droom' noemt.

Honderdste duel in profvoetbal

In 2017 vertrok hij voor een kleine drie miljoen euro van Sparta naar HSV. Degradatie zorgde ervoor dat de Zeeuw nu in de 2. Bundesliga speelt, maar ook daar kan hij veel leren. "Het is een goede, zware competitie met echt zware wedstrijden. Er wordt een wat ander soort voetbal gespeeld dan in de Bundesliga. Het is een mooie competitie en we staan er goed voor, dus er wachten mooie laatste maanden waar ik naar uit kijk." HSV staat tweede, met een punt minder dan koploper 1. FC Köln. Omdat de eerste twee ploegen direct promoveren, is er volop kans voor de Duitse grootmacht die ook in de kwartfinale van de beker staat.

De sterke verdediger voelt zich zoals hij er op het veld uitziet: krachtig en vol zelfvertrouwen. "Ik voel me heel goed en ik speel alles, dus dat geeft mij ook een goed gevoel. Dit is een heel belangrijk jaar voor mij en ik ben de club heel dankbaar voor het vertrouwen. Ik hoop dat ik nog lang zo door kan gaan en dat we terugkeren naar de Bundesliga." Over speelminuten hoeft hij zich, zoals eigenlijk in zijn hele loopbaan, geen zorgen te maken. Bij HSV en Jong Oranje is hij een onbetwiste basisspeler. "Over een paar weken speel ik mijn honderdste wedstrijd in het betaalde voetbal, dus dat is een kleine mijlpaal. Mijn vader houdt dat allemaal bij. Ik hoop dat er nog vele wedstrijden zullen volgen."

Door: Remco Jacobi

Lees ook:
- Hoogma wil onder Schreuder basisspeler worden van Hoffenheim
Ferdi Kadioglu loopt met mixed feelings rond bij Fenerbahçe

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 september 2020

  2. donderdag 17 september 2020