Memphis positief ondanks verlies: "We bouwen iets bijzonders"

Memphis positief ondanks verlies: "We bouwen iets bijzonders"

25 maart 2019 – Het Nederlands elftal kreeg voor het eerst sinds de nederlaag tegen Frankrijk in september 2018 in de Nations League zondag weer een echte tik te verwerken. In eigen huis kreeg het vlak voor tijd de rekening gepresenteerd voor de zeer matige eerste helft. Memphis Depay, hij was wederom de grote uitblinker aan de kant van Nederland, bleef ondanks de nederlaag positief over de ontwikkelingen rondom Oranje.Terwijl Memphis in de mixed zone de pers te woord staat, druppelen stuk voor stuk de Duitse spelers langs hem. Allemaal geven ze de Nederlandse aanvaller een hand, high-five of zelfs een knuffel. Het Duitse respect voor Memphis is uiterst groot - niet geheel gek. En niet alleen Memphis geniet veel respect, heel Nederland is de laatste maanden mede door het bereiken van de Nations League-eindronde flink in achting gestegen. Niet voor niets was de vreugde bij de Duitsers zo groot na de late zege. Een compliment voor Nederland, ondanks het verlies.

"Maar we hebben weer laten zien over veel karakter te beschikken", bleef Memphis positief. "In Duitsland (2-2 in de Nations League, red.) kwamen we in de laatste minuten terug vanuit een 2-0 achterstand. Dat deden we nu weer. Dat zegt veel over ons, dat we weer zo'n achterstand kunnen wegwerken. Maar dat kost wel een hoop energie. Je hoopt een wedstrijd op 0-0 te kunnen houden en vanuit daar te voetballen."

'Duurde te lang'
Gehuld in een paars trainingspak en met een bijpassende tas doet Memphis de analyse. Geen stortvloed aan woorden, maar zorgvuldig gekozen teksten waar hij soms ook een tijdje over nadenkt. Zo ook op de vraag of Oranje nou het positieve moet halen uit de comeback of het zich juist de nederlaag aan moet trekken. "We hebben heel veel vertrouwen momenteel. Als je de 2-2 scoort, dan heb je het gevoel dat je door moet gaan", legt hij uit over het feit dat Nederland bleef aanvallen. 

Maar misschien was het zekere voor het onzekere nemen, wat bondscoach Ronald Koeman aangaf, verstandiger geweest. Aan de kwaliteit van Oranje ligt het volgens Memphis zeker niet. "Maar het duurde wat te lang voor we echt aan het voetballen kwamen. Het duurde te lang voor er iemand werd aangespeeld tussen de linies, bijvoorbeeld ikzelf. Ook Matthijs (de Ligt, red.) kon maar moeilijk indribbelen. Dus zo creëerden we wat te weinig kansen. We hadden meer moeten blijven voetballen."

En dus kreeg Oranje uiteindelijk nog de deksel op de neus. Onnodig, zo vond de man die voor de gelijkmakende 2-2 zorgde. "In de eerste helft hadden we het heel moeilijk, maar krijgen we uiteindelijk ook twee goede kansen. Als een van beide erin gaat, is het heel anders", wist Memphis. "We kregen voor rust geen druk op de bal en kwamen bepaalde afspraken niet na." Met de pijnlijke 0-2 ruststand als gevolg. (tekst loop door onder de foto)

Positief 
Het verhaal en diens afloop is bekend. Oranje herpakte zich, met Memphis wederom als grote man, maar greep uiteindelijk naast een punt door een laat Duits doelpunt. Toch verlaat Memphis het Nederlands elftal hetzelfde als hij aankwam in Zeist: met een glimlach. "We zijn iets bijzonders aan het bouwen met elkaar hier. Het was weer even wennen na vier maanden, maar ik voel me zeker goed bij Oranje", verzekerde hij.

De statistieken onderschrijven zijn woorden meer dan. De aanvaller was bij alle zes doelpunten (drie goals, drie assists) betrokken tijdens deze interlandperiode en liet de mooiste dingen zien. "Ik kwam hier met een glimlach binnen en ga met een glimlach terug naar Frankrijk. Ik hoop mijn vorm daar door te zetten." En over het negatieve én positieve na de nederlaag, besloot hij na enig nadenken optimistisch. "Al met al was het een goede week, met deze tweede helft erbij moeten we verder bouwen. Als we dat een hele wedstrijd kunnen opbrengen, blijft alleen het positieve over."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 21 november 2019

  2. woensdag 20 november 2019

  3. dinsdag 19 november 2019