Spelersrapport Oranje: Depay blinkt uit, vijf onvoldoendes

Spelersrapport Oranje: Depay blinkt uit, vijf onvoldoendes

25 maart 2019 – Het Nederlands elftal toonde zondagavond twee gezichten in de Johan Cruijff ArenA tegen Duitsland. Met name voor rust kon Oranje niet imponeren, maar in de tweede helft waren ze veel sterker dan de ploeg van Joachim Löw. Toch trokken de bezoekers via Nico Schulz uiteindelijk aan het langste eind. Memphis Depay blonk uit bij Oranje, waar Ryan Babel - in de rust terecht gewisseld - het laagste cijfer krijgt.Jasper Cillessen - 7
Dat FC Barcelona naar verluidt zo'n veertig miljoen euro verlangt voor haar reservekeeper, is onmogelijk gek te noemen. Hij stond in Oranje wel in de basis en de Catalaanse eerste keuze Marc-André Ter Stegen bleef op de bank. De Duitse goalie zag hoe Cillessen voor rust het Nederlands elftal meermaals in leven hield, met reddingen op pogingen van Serge Gnabry, Leroy Sané en de harde kopbal van Thilo Kehrer. Bij alle drie de tegentreffers was de keeper simpelweg kansloos...

Denzel Dumfries - 5,5
Had het een stuk lastiger dan voorgaande interlands, want hij moest verdedigend vol aan de bak. Pas toen Oranje meer de bal had, kon de PSV'er - die geen last meer had van zijn liesblessure - zich meer profileren. Met zijn energie en drive naar voren was hij een belangrijk wapen van het Nederlands elftal. Helaas voor Dumfries was zijn laatste pass zelden op maat en vond zijn voorzet vaker een Duitse verdediger dan een Nederlandse aanvaller.

Matthijs de Ligt - 6,5
Tegen de bewegelijke Sané voorin bij de Duitsers had De Ligt het voor de pauze bijzonder lastig. De verdediger noemde het zelf een 'mooie test' waarvoor hij in het eerste deel niet slaagde. Bij de openingstreffer was het ook nog eens zeer ongelukkig dat hij uitgleed, maar hoe hij zich na de pauze (ook mentaal) herstelde, was uiterst knap. Telkens was hij voor zijn man, elk duel won hij weer, feilloos in de duels en hoe hij in blessuretijd Sané het bos instuurde met zijn draai, was mooi om te zien. Maakte bovendien ook zijn eerste interland-goal.

Virgil van Dijk - 5
Het was niet de meest gelukkige wedstrijd voor de aanvoerder van Oranje. Hij liet Gnabry bij het openingsdoelpunt uit zijn rug weglopen en toonde zich vervolgens in de 1-vs-1 opeens wat kwetsbaar met een trage draaicirkel. Nog een paar keer greep hij niet tijdig in, waar dat wel had gekund. Ook in balbezit kon hij verschil niet maken en bij de 2-3 kwam hij pas in actie toen de steekpass al gegeven was.

Daley Blind - 6
Een hele degelijke voldoende voor de Ajacied. Verdedigend stond hij zijn mannetje, bijvoorbeeld door een aantal keer cruciaal rugdekking te geven. Ook in balbezit speelde hij de bal vrijwel altijd naar de juiste kleur, maar echt iets toevoegen aan het aanvalsspel van het Nederlands elftal lukte daarentegen ook niet bij Blind. Wel had hij meerwaarde in het drukzetten van Oranje.

Frenkie de Jong - 5
Natuurlijk deed de goedlachse Ajacied zoals altijd de mooiste dingen met een bal, maar voor zijn eigen maatstaven speelde hij onvoldoende. Voor de pauze werd hij te weinig in het spel betrokken, in de tweede helft was hij te weinig beslissend. Bovendien leed hij zeker drie keer balverlies wat direct gevaar opleverde voor het Nederlandse doel: soms herstelde hij het - al dan niet met een overtreding, soms profiteerde Duitsland niet van de ruimte. De Jong deed ook genoeg mooie dingen aan de bal en had opvallend veel intercepties, maar een glansrol pakte hij zeker niet.

Marten de Roon - 5
In de eerste helft was De Roon zeer ongelukkig, in de tweede helft was hij een van de redenen dat Nederland meer grip kreeg op de wedstrijd. Toch kan de middenvelder niet met een voldoende terugkijken: bij het derde doelpunt van de Duitsers ging De Roon - die in balbezit ook wel heel veel achteruit speelde - pijnlijk in de fout. Als Pröpper fit was geweest, was hij veel eerder gewisseld dan direct na de treffer van Schulz. 

Georginio Wijnaldum - 6
De tandem met Depay kwam er slechts een paar keer uit en ook Wijnaldum kon voor de pauze geen grip krijgen op het middenveld. Dat Oranje dat in het tweede bedrijf wel lukte, was mede vanwege de middenvelder van Liverpool. Hij had een belangrijk aandeel in de wederopstanding van het Nederlands elftal, maar vanwege zijn mindere eerste helft, kan hij ook moeilijk veel hoger dan een zes krijgen.

Memphis Depay - 7,5
Bij alle laatste zes doelpunten van Oranje was Memphis betrokken en de aanvaller liet ook in de Johan Cruijff ArenA zien buitencategorie te zijn - zeker bij Nederland. Hij had in de eerste helft een paar wereldpasses die niet werden afgerond en hij was voortdurend een gevaar voor de Duitse achterhoede. Bij beide treffers was hij direct betrokken en als hij nog iets effectiever was geweest, het 'hakjes-gehalte' lag voor dit duel nog steeds te hoog, had hij zomaar van nog meer waarde kunnen zijn.

Quincy Promes - 5
Als Ryan Babel iets effectiever was geweest, dan had Promes een aantal assists als international bij kunnen schrijven. Maar verder was de buitenspeler onzichtbaar, had relatief veel balverlies en de enige keer dat hij zelf écht gevaarlijk had kunnen worden, produceerde hij een ongevaarlijk rollertje dat naast hobbelde. Vooralsnog was hij niet overtuigend genoeg om de basisplaats van Steven Bergwijn te kunnen overnemen.

Ryan Babel - 4
Gelukkig voor Promes was er een andere aanvaller nog minder: Babel. Met een mindere keeper dan Manuel Neuer of iets meer geluk had hij voor de pauze al twee keer kunnen scoren, maar als je dergelijke kansen krijgt, moet er minimaal één tegen de touwen. Verder waren de aannames matig, kwam hij een paar keer handelingssnelheid tekort en was hij vooral heel ongelukkig. Normaliter een degelijke kracht, nu een forse onvoldoende.

Invallers

Steven Bergwijn - 5,5
De inbreng van de PSV'er bleef zeer beperkt: waar Babel nog kansen kreeg, kwam Bergwijn vrijwel niet in kansrijke positie. Memphis was de spil in het aanvalsspel van Oranje, Bergwijn kon daar slechts een klein steentje aan bijdragen. Dus dat hij amper opviel, was wellicht niet eens zozeer aan hem te wijten.

Luuk de Jong
Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 22 februari 2020

  2. vrijdag 21 februari 2020