Puinruimer De Roon knapt stilletjes het vuile werk op voor Oranje

Puinruimer De Roon knapt stilletjes het vuile werk op voor Oranje

22 maart 2019 – Als puinruimer voor de rest is Marten de Roon de meest onopvallende, misschien wel ondergewaardeerde, kracht in het Nederlands elftal. Na de wedstrijden in de Nations League tegen Frankrijk en Duitsland had de oud-speler van Sparta en sc Heerenveen donderdag tegen Wit-Rusland voor de derde keer op rij een basisplaats in Oranje. "Ik ren niet als een kip zonder kop naar voren", vertelt hij.De Roon is zo'n type speler die op de achtergrond anderen beter laat voetballen. In zijn periode in Friesland ontwikkelde de 27-jarige middenvelder zich al tot stille motor van Heerenveen. Atalanta zag dat en kocht hem weg uit het Abe Lenstra Stadion. Een mooie transfer voor de Zwijndrechter, maar weinigen die destijds in 2015 konden vermoeden dat De Roon het Nederlands elftal zou halen.

Koeman
In november 2016, toen De Roon een uitstapje maakte voor één seizoen naar Middlesbrough, debuteert hij voor Oranje. Danny Blind laat hem een paar minuten meedoen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Fred Grim, kortstondig tussenpaus na het ontslag van Blind, laat De Roon nog opdraven in de oefeninterland tegen Marokko. Opvolger Dick Advocaat doet in zijn periode daarna verder geen beroep op De Roon.

Het is Koeman die het in De Roon ziet zitten. Sinds zijn aanstelling gaat er telkens een uitnodiging naar Bergamo, maar komt hij niet meteen in aanmerking voor een basisplaats. Pas als Davy Pröpper geblesseerd raakt en verstek moet laten gaan bij het Nederlands elftal, gaat het balletje rollen voor De Roon. Koeman stelt hem op in het eerste treffen met Duitsland. Dat voldoet zo goed dat hij ook negentig minuten speelt tegen Frankrijk en in de return tegen Die Mannschaft.

Volstrekt logisch dat De Roon gisteren tegen Wit-Rusland wederom aan de aftrap verschijnt, ook als is Pröpper terug bij Oranje. "Hoe langer ik erover nadacht, en hoe dichterbij de wedstrijd kwam, hoe sterker de gedachte dat ik zou starten", zegt De Roon in gesprek met FCUpdate.nl. "De wedstrijden hiervoor heb ik het goed gedaan, er waren niet zoveel redenen om te veranderen."

Vuile werk
De Roon staat in het veld om het vuile werk op te knappen. "Aan de andere wedstrijden kon je zien dat Gini (Wijnaldum, red.) aanvallender speelt en Frenkie (de Jong, red.) meer aan het zoeken is naar de ruimtes. Die speelt meer aan de zijkanten naar voren toe."

"Dus is er altijd iemand nodig voor de balans, iemand die op het middenveld een counter van de tegenstander onschadelijk kan maken. Ik denk dat ik ze goed aanvul. Ik ren niet als een kip zonder kop naar voren, en zorg dat de restverdediging in orde is om een counter zoveel mogelijk te voorkomen. Tegen dit Wit-Rusland had dat kunnen gebeuren."

Ook tegen de Wit-Russen voert De Roon zijn taken prima uit, maar wisselt Koeman hem al in de rust voor Pröpper. Met een onterechte gele kaart op zak wil de bondscoach geen risico nemen. "De enige gedachte die nog in mij opkwam was dat hij met een iets meer aanvallende middenvelder wilde spelen", aldus De Roon zelf.

En dus ligt zondag tegen Duitsland de vierde basisplaats op rij in het verschiet voor De Roon. De vorige twee ontmoetingen met de Duitsers verliepen immers goed met hem als stofzuiger. "Ik ga nergens vanuit, maar ik denk dat ik het de vorige keer goed heb gedaan. Tegen Duitsland kan ik van grotere waarde zijn dan tegen ploegen als Wit-Rusland. Ik heb er vertrouwen in dat ik weer start."

Door: Steven Koelma

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 24 september 2020

  2. woensdag 23 september 2020