KNVB komt met uitleg over géén minuut stilte bij Oranje

21 maart 2019, 13:39

De KNVB heeft veel berichten ontvangen op het besluit om géén minuut stilte te houden bij het duel tussen Nederland en Wit-Rusland donderdagavond. Daarom is de voetbalbond met een extra statement gekomen, waarin extra uitleg staat. De bottom line van het statement is dat er vanuit UEFA een protocol is waaraan de KNVB zich heeft gehouden. 'De richtlijn geeft daarbij aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen (iets wat nu niet is gebeurd) of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft.'

Dat schrijft de KNVB op de website. Hoewel de voetbalbond het moeilijk vond om het protocol te volgen en er wel degelijk discussies over zijn geweest, staan ze wel achter hun gemaakte keuze. 'Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld', aldus de KNVB over de reden waarom ze het protocol hebben gevolgd.

'Niemand kan namelijk zoiets bepalen, en wij zeker niet. Vandaar dat wij de afgelopen jaren de neutrale richtlijnen van dit protocol hiervoor respecteren. Hierbij volgen we de overheid, die vaststelt of iets een nationale dag van rouw is. En we volgen de UEFA, dat de landenwedstrijden organiseert en internationale incidenten op de agenda zet. Zo konden de aanslagen in Brussel in heel Europa worden herdacht', aldus de voetbalbond.

Wel doet men in Zeist op nationaal niveau wat men kan. Zo hangen de vlaggen bij de voetbalbond halfstok vanwege het feit dat een van de slachtoffers een KNVB-lid is. Ook mag er bij alle duels in de amateurtak een minuut stilte worden gehouden.

Lees ook: Oranje staat tegen Wit-Rusland niet stil bij aanslag Utrecht

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen