PEC Zwolle boekt broodnodige zege in degradatieduel

17 maart 2019, 18:46   Bijgewerkt: 17 maart 2019, 19:42

PEC Zwolle heeft zondagmiddag een uiterst belangrijke zege geboekt op directe concurrent Excelsior. De ploeg van Jaap Stam was de betere ploeg in Rotterdam, maar pas tien minuten voor tijd kwamen de Zwollenaren op voorsprong. Kingsley Ehizibue en Younes Namli maakten in een tijdbestek van twee minuten de Zwolse doelpunten en beslisten daarmee de degradatiekraker in het voordeel van PEC Zwolle.

Excelsior en PEC Zwolle kenden de belangen van de wedstrijd. Beide ploegen hadden voorafgaand aan dit treffen 26 punten en zagen directe concurrent De Graafschap, na een 0-3 winst tegen Heerenveen, tot op één punt naderen. Zwolle begon uitstekend onder Jaap Stam, maar voorafgaand aan de wedstrijd op Woudestein had de club al vijf keer op rij niet meer gewonnen. Ook Excelsior wist geen van zijn laatste drie duels te winnen en scoorde zelfs geen enkele keer. Reden genoeg voor Adrie Poldervaart om Mounir El Hamdaoui en Ali Messaoud te passeren en de voorkeur te geven aan IJslanders Mikael Anderson en Elias Mar Omarsson.

Alessandro Damen, doelman van de Rotterdammers, ontpopte zich in de eerste helft tot uitblinker. De doelman had uitstekende reddingen in huis op pogingen van Mike van Duinen en Lennart Thy. Laatstgenoemde had na ruim een half uur spelen de scoren moeten openen, uit een corner kon de aanvaller vrij binnenkoppen. De Duitser kopte uitstekend naar de grond, maar Damen had een geweldige redding in huis om de openingstreffer te voorkomen. Excelsior loste in de eerste helft geen enkel schot op goal en mocht dus Damen bedanken dat het nog 0-0 bij de rust stond.

Poldervaart zal in de rust een donderspeech moeten hebben gegeven, want in de eerste vijf minuten van het tweede bedrijf stichtte Excelsior al meer gevaar dan in de gehele eerste helft. Omarsson kon zijn hoofd net niet tegen de bal zetten, Darryl Lachman gleed een voorzet bijna in eigen goal en Anderson zag zijn schot uit de kruising worden getikt door Mickey van der Hart. Hierna ontpopte zich een echt degradatievoetbal, er werden veel overtredingen gemaakt en beide ploegen wisselden elkaar af in slordige passes.

De verschillen op de ranglijst blijven klein, maar door deze overwinning klimt PEC Zwolle naar plek twaalf en neemt het voor even afscheid van de degradatiezone. Stam zal niet geheel tevreden zijn met het vertoonde spel, maar kan wel blij zijn met het aantal gecreëerde kansen van zijn ploeg. Volgende week wacht opnieuw een belangrijk duel tegen degradatiekandidaat FC Emmen.

Opstellingen en beoordelingen*:

Excelsior: Alessandro Damen 7; Jeffry Fortes 5,5, Jurgen Mattheij 6, Thomas Oude Kotte 5, Lorenzo Burnet 5; Jerdy Schouten 6,5, Luigi Bruins 5, Ryan Koolwijk 6; Marcus Edwards 6, Elias Omarsson 4 (73. Mounir El Hamdaoui -), Mikael Anderson 5 (66. Dennis Eckert 5)

PEC Zwolle: Mickey van der Hart 6,5; Bram van Polen 6, Darryl Lachman 7, Thomas Lam 6,5, Kenneth Paal 6,5 ; Gustavo Hamer 6, Pelle Clement 6 (87. Ouasim Bouy -), Younes Namli 7,5; Kingsley Ehizibue 5,5, Lennart Thy 5 (77. Zian Flemming -), Mike van Duinen 5 (66. Stanley Elbers 6)

Man of the match: Younes Namli

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling