Heracles via drie kopgoals langs tien man van Vitesse

16 maart 2019, 22:46

Heracles Almelo heeft zaterdagavond drie punten overgehouden aan een zeer vermakelijk duel met Vitesse: 3-2. Vooral de eerste helft was het aanzien meer dan waard in Almelo: twee goals binnen zeven minuten, een rode kaart en op slag van rust een penalty waaruit de 2-2 van Vitesse volgde. De Arnhemmers gingen in de tweede helft toch ten onder door een kopbal van Dario van den Buijs, ook al hadden ze na de 3-2 genoeg kansen om de verdiende 3-3 nog te maken.

Doordat Heracles en Vitesse de nummers zeven en vijf van de Eredivisie waren en het verschil tussen de clubs maar vier punten bedroeg, was het een belangrijk duel in de subtop. Heracles zou bij een verlies de aansluiting met FC Utrecht en Vitesse verliezen, terwijl een zege alles in elkaar zou doen schuiven. De thuisploeg moest dan wel winnen van het uitstekend draaiende Vitesse, dat tien punten uit de laatste vier wedstrijden had gepakt.

Dat de Arnhemmers blaakten van het zelfvertrouwen, toonden zij de hele eerste helft. Vitesse legde veel beter voetbal op de mat en creëerde de meeste kansen. Toch stond er bij rust 2-2 op het scorebord en dat had Vitesse volledig aan zichzelf te danken. In de knotsgekke eerste helft gaf Vitesse twee kansen weg die door Heracles werden afgestraft en voorafgaand aan de 2-1 incasseerde verdediger Max Clark zijn tweede gele kaart. Toen had het eigenlijk al 1-2 moeten staan, maar Mohammed Dauda had in kansrijke positie naast geschoten.

De spits werd wellicht daarom ook geslachtofferd door trainer Leonid Slutsky om het evenwicht te herstellen achterin. Alexander Büttner kwam in zijn plaats en had de hoofdrol bij de gelijkmaker. Zijn schot kaatste weg door een uitgestoken arm van Kristoffer Peterson en dat gebeurde binnen de zestien. Scheidsrechter Björn Kuipers was het ontgaan, maar ging op advies van de VAR de beelden bekijken en besloot snel een penalty te geven. Vijf van de laatste zes strafschoppen waren gemist door Vitesse, maar Matus Bero schoot wel raak – zij het dat keeper Janis Blaswich er nog aan zat.

Dat was een bittere pil voor Heracles, dat dus een stuk effectiever met de kansen was omgesprongen dan Vitesse. Twee keer was het Adrián Dalmau die de Almeloërs op voorsprong zette, ook al had Vitesse een stevig veldoverwicht en meer gevaar gesticht. De eerste van Dalmau viel al na zes minuten, hij kopte een prima voorzet van Peterson tegen de touwen. Ook zijn tweede was een kopbal, dit keer uit de vrije trap die Brandley Kuwas had verdiend na de tweede gele kaart voor Clark.

Na 45 minuten stond het dus 2-2, voor Vitesse was dat na de rode kaart nog enigszins positief. Het was de bovenliggende partij geweest en had via Navarone Foor (zevende minuut) en de penalty van Bero diep in blessuretijd twee keer veerkracht getoond. In de tweede helft moest Vitesse dat met tien man laten zien, want Heracles kwam uit de derde kans die het creëerde opnieuw op voorsprong. Vitesse kreeg de bal niet lekker weg bij een corner, waarna verdediger Van den Buijs raak kopte uit een voorzet: 3-2.

Ondanks dat Vitesse met tien man op het veld stond, kreeg het mogelijkheden om te laten zien dat het een sterke rug. Invaller Thomas Buitink kopte net naast, Bryan Linssen stuitte op Blaswich en invaller Hilary Gong trof, net als Vyacheslav Karavaev in de eerste helft, de lat. Heracles hield zo de 3-2 vast, maar kwam zelf ook niet meer tot scoren. Daardoor bleef het tot het einde spannend in Almelo.

In de slotfase was het echter wel Heracles dat de dienst uitmaakte, na de knal van Gong kwam het niet meer in de problemen. Zo won het met 3-2 van Vitesse, dat gezien het spelbeeld toch echt meer verdiend had dan deze nederlaag. De verliespartij zal daarbij extra hard aankomen omdat Heracles het gat met de Arnhemmers verkleind heeft tot één punt en nu weer helemaal tot de subtop behoort.

Opstellingen en beoordelingen:

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6.5, Wout Droste 6, Maximilian Rossmann 6.5, Dario Van den Buijs 6.5, Lennart Czyborra 7, Joey Konings 5 (63. Lerin Duarte 6), Mohammed Osman 6.5, Alexander Merkel 6, Brandley Kuwas 7, Adrián Dalmau 8 (90. Dabney Dos Santos -), Kristoffer Peterson 7.

Vitesse: Eduardo Carvalho 7, Vyacheslav Karavaev 6, Danilho Doekhi 5, Maikel van der Werff 6, Max Clark 4, Thulani Serero 5.5, Martin Ødegaard 6, Navarone Foor 6.5 (63. Thomas Buitink 5.5), Matus Bero 6, Bryan Linssen 5.5 (80. Hilary Gong -), Mohammed Dauda 4 (43. Alexander Büttner 5.5).

Man of the match: Adrián Dalmau

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.