PSV vergroot gat met Ajax na moeizame zege op NAC Breda

9 maart 2019, 21:48

PSV heeft zoals verwacht in eigen huis gewonnen van hekkensluiter NAC Breda. Door een vroege goal van Luuk de Jong leek de koploper een makkelijke avond tegemoet te gaan, maar dat bleek niet het geval. Na meerdere kansen gemist te hebben, maakte Donyell Malen in de slotfase pas de tweede treffer. Door de 2-0 zege is het gat met nummer twee Ajax nu acht punten, al hebben de Amsterdammers nog wel twee wedstrijden tegoed.

Vooraf was het niet de vraag óf PSV van NAC Breda zou winnen, maar met hoeveel doelpunten verschil. PSV is na Ajax de meest scorende ploeg in de Eredivisie, terwijl NAC na Excelsior de meeste doelpunten tegen kreeg. NAC speelde met vijf verdedigers in de hoop zolang mogelijk een tegendoelpunt te voorkomen. Dat bleek al snel een illusie, want binnen vijf minuten had PSV de openingstreffer in het net liggen. Cody Gakpo, die de geschorste Hirving Lozano verving, had een goede voorzet in huis en zag De Jong simpel binnentikken voor doelpunt nummer 21 van het seizoen. Voor sommige supporters was dat waarschijnlijk het signaal om het telraam erbij te pakken, omdat er weleens een monsterscore op het bord zou kunnen komen.

Dat bleek in de eerste helft echter wel mee te vallen, al ging PSV naarstig op zoek naar meer doelpunten. NAC hielp daarbij een beetje, bijvoorbeeld door doelpuntenmaker De Jong volledig vrij te laten staan. Die kon daardoor al snel voor de 2-0 zorgen, maar de voorzet van Angeliño bereikte hem net niet. Toen er bijna twintig minuten gespeeld waren, kreeg PSV een dubbele kans op de tweede treffer. Eerst stuitte Gakpo met zijn schot op NAC-doelman Benjamin van Leer, waarna Angeliño de bal op de lat ramde.

NAC had door de vijf verdedigers en vier middenvelders alleen de eenzame spits Mitchell te Vrede voorin staan. Zijn enige wapenfeit was een afstandsschotje in de tiende minuut dat ruim naast ging. De ploeg uit Breda zal sowieso met weinig vertrouwen zijn afgereisd naar Eindhoven, omdat het dit seizoen nog geen uitwedstrijd won. Sterker nog, de laatste uitoverwinning van NAC in de Eredivisie is morgen precies een jaar geleden. Op 10 maart 2018 werd ADO in Den Haag met 0-2 verslagen. Na de 1-0 veranderde NAC niet van spelwijze in de hoop de marge zolang mogelijk op één doelpunt te houden en in de tweede helft toch nog toe te slaan. Elke ploeg krijgt immers kansen in een wedstrijd. Het PSV-publiek nam geen genoegen met die ene goal en liet dat door middel van een paar fluitconcerten een aantal keer merken, onder meer toen rechtsback Denzel Dumfries besloot een bal terug te spelen en niet op wilde stomen. Ondanks dat was de ruststand 1-0.

Direct na rust kwam PSV op 2-0. Een voorzet van jongeling Mohammed Ihattaren belandde op het hoofd van De Jong en hij kopte binnen na Alex Gersbach makkelijk opzij te hebben gezet. Maar het feest was van korte duur, omdat de VAR buitenspel had geconstateerd bij Gakpo in de actie voorafgaand aan het doelpunt. Hoewel het lastig te zien was, leek dit de juiste beslissing. Het was niet zo dat NAC daarna vol vertrouwen op jacht ging naar de gelijkmaker. De Parel van het Zuiden wist simpelweg niet wat het met de bal moest doen als het deze in bezit had. Vaak werd de bal rondgespeeld, waarna een zinloze lange bal elke aanvallende intentie in de kiem smoorde. Niet voor niets heeft de ploeg het minste aantal goals van alle teams in de Eredivisie gemaakt, slechts 23.

Iets na het uur kreeg het team van trainer Mitchell van der Gaag pas weer een kans, maar deze was wel meteen gevaarlijk. Na een afgeslagen corner kwam aanvoerder Menno Koch boven iedereen uit, maar nadat hij met het hoofd had klaargelegd kon Te Vrede niet bij de bal en dus ook niet de 1-1 aantekenen. PSV wankelde heel even, maar twintig minuten voor tijd gooide het de wedstrijd in het slot. Invaller Malen schoot een voorzet van Dumfries binnen voor de bevrijdende 2-0. In het laatste gedeelte van de wedstrijd probeerde PSV deze voorsprong nog wel uit te bouwen, maar tot veel kansen kwam het elftal van coach Mark van Bommel niet meer. Steven Bergwijn raakte onder andere nog een keer de lat, maar uiteindelijk kon dezelfde einduitslag op het scoreformulier worden geschreven zoals eerder dit seizoen in Breda.

Opstellingen en beoordelingen:

PSV: Jeroen Zoet 7; Denzel Dumfries 7, Daniel Schwaab 7, Nick Viergever 7, Angeliño 7,5; Pablo Rosario 7, Mohammed Ihattaren 7,5 (82. Gastón Pereiro -), Jorrit Hendrix 6 (67. Michal Sadílek 6,5); Cody Gakpo 7 (67. Donyell Malen 7), Luuk de Jong 8, Steven Bergwijn 6,5

NAC Breda: Benjamin van Leer 6,5; Pelé van Anholt 6, Menno Koch 6,5, Dorian Dervite 6 (90. Gervane Kastaneer -), Erik Palmer-Brown 6, Alex Gersbach 6; Giovanni Korte 6 (65. Mikhail Rosheuvel 5,5), Mounir El Allouchi 6, Gianluca Nijholt 6, Pascal Lundqvist 6 (79. Robert Mühren -); Mitchell Te Vrede 5,5

Man of the match: Luuk de Jong

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen