De tops en flops van mooie Champions League-avond Ajax

6 maart 2019, 11:12   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Gedenkwaardig, sensationeel, adembenemend. We komen superlatieven tekort om het enorme Europese succes van Ajax te beschrijven. Met onze tops en flops kijken we terug op de historische Champions League-avond van dinsdag 5 maart 2019, waar Ajax zich plaatste voor de kwartfinale en titelverdediger Real Madrid uit het toernooi knikkerde. Wat viel er op in de Spaanse hoofdstad?

Tops

Tadic

Nog geen twaalf miljoen euro betaalde Ajax afgelopen zomer voor de huidige MVP van de Champions League: Dusan Tadic. Zes doelpunten en vier assists doen vooralsnog achtervolgers Robert Lewandowski, Kylian Mbappé, Lionel Messi en Neymar verbleken. Hij scoorde op belangrijke momenten in Lissabon, Athene en dus ook in Madrid. Als diepe spits was hij ondanks zijn geringe lengte (1.81 meter) een geweldige kapstok. Met zijn bewegelijkheid, heerlijke steekpasses en ondoorgrondelijke werklust een plaag voor de Madrileense verdediging en absolute uitblinker van Ajax. Het gerenommeerde voetbalblad France Football beloonde zijn optreden zelfs met een tien! Net als L'Équipe, dat dit cijfer pas voor de tiende keer ooit uitdeelde. Wat. Een. Optreden.

De 0-2 die Tadic weergaloos voorbereidde

Erik ten Hag

Wie de credits ook zeker verdient, is Ajax-trainer Erik ten Hag. In de competitie doen de Amsterdammers het qua punten beter dan de laatste seizoenen, in de KNVB Beker is voor het eerst sinds vier jaar weer eens de finale gehaald en ook in de Champions League blijft Ajax maar boven zichzelf uitstijgen. Ondanks alle kritiek die er, terecht of onterecht, ook was op het functioneren van de trainer, bewijst Ten Hag wederom een uitstekende veldtrainer te zijn, die met zijn ploeg (ver) boven zichzelf kan uitstijgen. Voor alle voetballers van Ajax komt ongetwijfeld interesse, maar als het zo doorgaat gaan de topclubs ook Ten Hag in het vizier krijgen.

Ajax-fans

Of je geluk kunt afdwingen, valt niet te bewijzen. Maar de golf aan Ajax-fans die sinds maandag de Spaanse hoofdstad veroverden, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de succesvolle avond. De vierduizend Amsterdammers hadden 'ne-gen-tig min-u-ten' de overhand in Bernabéu en sowieso in heel Madrid. De spelers vierden na de historische zege feest met de meegereisde fans - die hier en daar ook tussen de reguliere supporters zaten - en die wisselwerking is uniek bij Ajax. Iedereen die in Madrid was, heeft een ervaring gekregen voor de rest van zijn leven. En iedereen kijkt alweer uit naar de volgende reis voor de kwartfinale.

 

Ajax

Succes komt maar zelden uit de lucht vallen en in dat kader verdient heel Ajax een compliment. Marc Overmars voor het binnenhalen van de routiniers, Edwin van der Sar die zijn lot in handen legde van Ten Hag. Alle spelers op het veld: de defensief foutloze Daley Blind, de onaantastbare Matthijs de Ligt, de geniale Frenkie de Jong en alle anderen. Noussair Mazraoui speelde een hele matige eerste helft, maar herstelde zich knap en was van groot belang bij de derde treffer. Een groot compliment voor de prestatie voor Ajax, waarbij ook de KNVB nog een pluim verdient. Hun veelbesproken en in zekere zin dubieuze beslissing om het duel met PEC Zwolle te verplaatsen heeft het doel in Zeist gehaald: voorlopig staan 'we' weer boven Oostenrijk op de UEFA-ranking.

Flops

Sergio Ramos

Bewust of onbewust: de actie van Sergio Ramos in Madrid om een harde overtreding te maken op Kasper Dolberg blijkt achteraf een absolute blunder. De aangeslagen ploeg van Santiago Solari was met Sergio Ramos de laatste duels al aangeschoten wild, maar zonder de captain ontbrak iedere sturing bij de Madrilenen. Vanaf de tribune zag de verdediger - die dit duel had uitgekozen om beelden van zichzelf te schieten voor een documentaire - hoe zijn ploeggenoten werden weggetikt door Ajax. Door zijn extra schorsing van de UEFA begint hij volgend seizoen in Europa ook nog niet eens met een schone lei...

Nacho

Het was niet de avond van Real Madrid, maar in het bijzonder niet van Nacho. De ongelukkige verdediger, die vooral speelde vanwege de schorsing van Sergio Ramos, was bij de eerste drie doelpunten van Ajax ongelukkig betrokken. Bij de eerste goal werd hij eerst uitgespeeld en vervolgens liet hij de eindpass toe. Bij de tweede treffer stond hij hopeloos een medespeler te dekken en bij de derde treffer liet hij zich uitkappen als een F-pupil. Tot slot van rekening sloegen in de slotfase de stoppen door bij Nacho - een beeld dat we kennen bij Real na bijvoorbeeld ruim verloren El Clásico's - en pakte hij binnen vijf seconden twee keer geel én dus rood. Hij maakte bepaald geen beste beurt.

De rode kaart voor Nacho:

De VAR

En weer lag een Champions Leagu-duel lang stil vanwege de VAR. De arbitrage moest beoordelen of Noussair Mazraoui voor of achter de lijn binnenhield, alvorens de 0-3 van Dusan Tadic werd goedgekeurd. Zo'n vier minuten (!) later verloste scheidsrechter Felix Brych Ajax uit de spanning. In dit geval konden de Ajacieden nóg een keer juichen, maar zulke processen moeten in de toekomst toch veel sneller?

Lucien Favre

Lucien Favre blijft maar positief over Borussia Dortmund. Ook na de nederlaag tegen Tottenham Hotspur (0-1) en de daarbij horende uitschakeling is voor de Zwitser het glas nog steeds half vol. Negentien keer (!) ondernam Dortmund dinsdag een doelpoging, geen enkele trof doel. Aan de andere was het meteen raak bij Harry Kane. Maar het tweeluik was na de 3-0 van drie weken geleden op Wembley al gespeeld. Sinds de winterstop lijkt er iets structureels mis Borussia. BILD repte al van een gebrek aan discipline binnen de selectie. Feit is dat Dortmund uit de Champions League en beker ligt en het in Duitse titelrace met Bayern München helemaal terug bij af is. Dan is er toch weinig positiefs te melden, Favre?

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen