Tien Leeuwinnen op Algarve Cup ook ten onder tegen Polen

4 maart 2019, 21:06

De Oranje Leeuwinnen hebben op de Algarve Cup ook hun tweede duel verloren. Polen was maandagavond in Portugal met 1-0 te sterk. De Australische scheidsrechter Kate Jacewicz speelde daarbij een negatieve hoofdrol: ze keurde in de eerste helft zowel een doelpunt van Polen als Nederland onterecht af wegens buitenspel en bestrafte Danique Kerkdijk zwaar door rood te trekken bij een fair duel om de bal. Voor Oranje rest nu nog de wedstrijd om de elfde plaats tegen China.

Door het verlies tegen Spanje van afgelopen woensdag was een finaleplaats voor het team van Sarina Wiegman niet meer mogelijk, maar groepswinnaar worden kon nog wel. Dan moest Oranje met drie doelpunten verschil winnen van Polen, dat maandag verrassend Spanje had verslagen. Wiegman gooide ten opzichte van het 2-0 verlies de gehele basis om: tien nieuwe speelsters maakten hun opwachting en Renate Jansen verschoof van de linksbackpositie naar de rechtsbuitenpositie.

Onder tien nieuwe speelsters waren drie debutanten: doelvrouw Lize Kop, verdediger Aniek Nouwen en aanvalster Ashleigh Weerden maakten hun eerste minuten in het grote Oranje. Tot twee keer toe had Weerden in de eerste helft haar debuut kunnen bekronen met een doelpunt, maar bij de eerste keer had ze teveel tijd nodig en haar tweede poging werd vlak voor de lijn weggehaald.

Direct kreeg Oranje de volgende klap te verwerken. De organisatie van Oranje was door de rode kaart even helemaal weg en daar profiteerde Polen van. Eerst was het Paulina Dudek die een enorme kans miste, een minuut later was het via Agnieszka Winczo wel raak. Ze gleed een voorzet tegen de touwen en zette Oranje daarmee op een 0-1 achterstand.

Met dit scenario zou Oranje als laatste van alle twaalf ploegen gaan eindigen op de Algarve Cup, een schril contrast met vorig jaar. Toen haalde Nederland de finale, die uiteindelijk niet gespeeld werd door hevige regenval. Ook nu was het intussen weer flink gaan regenen, maar het duel kon nog wel uitgespeeld worden. In de resterende 45 minuten had Oranje ondanks een vrouw minder een licht overwicht en creëerde het zo nu en dan kansjes. 

Sisca Folkertsma was de eerste die de 1-1 op het bord had kunnen zetten, maar haar lobje miste kracht en werd voor de lijn weggeschoten. Invalster Vivianne Miedema had tien minuten voor tijd ook het geluk niet aan haar zijde: haar schot werd gekraakt en hobbelde naast. Tussendoor had Kop met een aantal ingrepen nog erger voorkomen voor Oranje, dat na de kans van Miedema niet meer dicht bij een treffer kwam. Zo ging de Europees kampioen van 2017 op de Algarve Cup weer ten onder. Woensdag volgt de laatste wedstrijd. Tegen China kan Nederland er nog voor zorgen dat het niet echt als laatste eindigt.

Opstellingen en beoordelingen*:

Nederland: Lize Kop 6.5, Kika van Es 6 (63. Desiree van Lunteren 5.5), Danique Kerkdijk 5, Aniek Nouwen 6.5 (63. Lineth Beerensteyn 5), Siri Worm 5.5 (63. Merel van Dongen 5), Inessa Kaagman 6, Sisca Folkertsma 5 (74. Sherida Spitse -), Jill Roord 5, Renate Jansen 4.5, Ellen Jansen 5 (74. Vivianne Miedema -), Ashleigh Weerden 5 (46. Dominique Bloodworth 6).

Woman of the match: Lize Kop

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen