ErediVisie: Niet Altijd Carnaval, Van Plezier en VAR voor rood

4 maart 2019, 12:03   Bijgewerkt: 4 maart 2019, 12:26

Het was een buitengewoon rustige Eredivisie-speelronde: de topploegen wonnen, de onderste ploegen verloren. Voor NAC Breda betekent dat een zeer slecht carnaval, terwijl ze in het hoge noorden bij FC Groningen juist een feestje konden bouwen. Robin van Persie toonde aan hoe plezier belangrijk in het voetbal is en werd met rode kaarten gesmeten dit weekend. Zoals Ilias Bel Hassani tegen VVV-Venlo blikken we door het afgelopen speelweekend in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

NAC: Niet Altijd Carnaval

Waar heel Breda afgelopen weekend vooral bezig was met de bierbekers die leeg moesten, ging voor NAC alleen de gifbeker leeg. De ploeg van Mitchell van der Gaag werd carnaval ontzegd, vanwege de nopende degradatiestrijd. Daarin moest de ploeg een volgende tik verwerken op bezoek bij Vitesse. Carnaval is van origine het feest van de vastentijd: in Breda vasten ze helaas voor NAC op punten. De ploeg is dit seizoen met de kwaliteiten als eerstedivisonist slechts verkleed als Eredivisionist en 'ziet ze links en rechts'. De fans hebben er getuige de spandoeken echter wél 'genoeg van en worden knotsknettergek'.

{image[332832][right-half][]}Robin van Plezier

Als moeilijk joch vertrok Robin van Persie in 2004 bij Feyenoord, maar zijn opstandige fase ligt ver achter hem. In De Kuip gaat de ervaren aanvaller sinds zijn terugkeer in de Eredivisie als Mister Positivo door het leven. Zelfs nu Feyenoord geen rol meer speelt in de titelstrijd én door aartsrivaal Ajax is uitgeschakeld in de KNVB Beker, blijft hij positief. De aanvoerder wil niet dat het seizoen en daarmee zijn loopbaan als een nachtkaars uitgaat, dus predikt hij spelvreugde in de laatste maanden van zijn carrière. Tegen FC Emmen gaf Robin van Plezier zijn teamgenoten zondag het goede voorbeeld: de aanvaller genoot intens van de wedstrijd en vermaakte het publiek met zijn allereerste hattrick in de Eredivisie.

Veelvuldig Arbitrair Rood

Het seizoen is slechts 24 speelrondes oud, maar nu al zijn er in de Eredivisie meer rode kaarten uitgedeeld dan in de  gehele vorige jaargang. Afgelopen weekend werden vijf spelers van het veld gestuurd: Jesper Drost (Heracles Almelo), Daan Klomp (NAC Breda), Thomas Meissner (Willem II), Moreno Rutten (VVV-Venlo) en Ritsu Doan (FC Groningen). Zij brengen het seizoenstotaal op 51, vier meer dan vorig seizoen. Het hoge aantal rode kaarten kan niet los worden gezien van de introductie van de VAR; zonder video-arbitrage waren Drost en Rutten de voorbije speelronde goed weggekomen. Gaan we nog in de buurt komen van het record uit 2012/2013, toen liefst 84 rode kaarten werden uitgedeeld?

Bijna niets boven Groningen in 2019

Het jaar 2018 was er een om snel te vergeten voor FC Groningen, maar het nieuwe jaar lacht de Noorderlingen vooralsnog wél toe. Met 16 punten gaat de ploeg van trainer Danny Buijs bijna aan kop van de ranglijst van het nieuwe jaar, alleen AZ (18) doet het nog iets beter. Alle thuisduels werden bovendien gewonnen door de Groningers - in die serie staat de teller al op vier, waarbij onder andere Feyenoord en Vitesse werden verslagen. In het nieuwe kalenderjaar gaat er voorlopig (bijna) niets boven Groningen.

{image[332237][left-half][]}Verlaat Sinterklaas in de Domstad

Dick Advocaat heeft dit seizoen vaak zijn beklag gedaan over de VAR, maar het zit FC Utrecht de voorbije weken niet bepaald tegen wat betreft de (video-)arbitrage. Tegen De Graafschap kwamen de Domstedelingen al een keer goed weg bij een penaltymoment en afgelopen weekend had Utrecht tegen Heracles Almelo wederom het geluk aan zijn zijde. De rode kaart voor Jesper Drost was terecht, maar de strafschoppen in de slotfase waren een stuk discutabeler. Met de VAR als hulpje speelde scheidsrechter Christiaan Bax de rol van Sinterklaas en gaf hij Utrecht twee cadeautjes. Zowel bij de valpartij van Riechedly Bazoer als die van Gyrano Kerk leek vrij weinig aan de hand, maar - zoals Henk de Jong al zei - het gezeur van Advocaat wordt beloond. Zelf was de ervaren coach niet zo blij met het feit dat Bazoer ook een cadeautje mocht uitpakken van zijn teamgenoten. "Als je afspraken maakt, moet je die nakomen. Ook als je 4-1 voor staat", brieste de ervaren trainer.

En dan nog even dit…

Koningskoppel in Friesland

Jeugdkoppels in Eindhoven

Liefdeskoppel in Alkmaar

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen