Slimme Bergwijn schenkt PSV bij Excelsior eerste uitzege in 2019

2 maart 2019, 21:40

PSV heeft zaterdagavond op bezoek bij Excelsior een einde gemaakt aan de matige uitreeks in 2019. In het Rotterdamse Kralingen wonnen de Eindhovenaren voor het eerst dit jaar een uitwedstrijd: 0-2. Steven Bergwijn was de uitblinker, zowel in de eerste als in de tweede helft pikte hij een doelpuntje mee. Zijn tweede was een de mooiste: hij las dat de bal teruggekopt ging worden, onderschepte de bal en prikte de 0-2 binnen. Dat was genoeg voor de dik verdiende en eenvoudige zege.

Tot nu toe had PSV dus nog geen duel op vreemde bodem gewonnen. Alle drie de wedstrijden die PSV buitenshuis speelde, eindigden in 2-2. Bij FC Emmen werd de 0-2 voorsprong weggegeven, bij FC Utrecht en sc Heerenveen knokte PSV zich met moeite terug van een 2-0 achterstand. Omdat vorig weekend thuis ook niet werd gewonnen van Feyenoord (1-1), was de voorsprong van PSV op Ajax geslonken tot twee punten.

Nieuw puntverlies en weer geen uitwedstrijd winnen wilde PSV daarom natuurlijk niet weer laten gebeuren. Het maakte het zichzelf daarbij makkelijk door al binnen tien minuten op 0-1 te komen. PSV viel constant aan via links, maar alleen de eerste kans die daaruit voortkwam was raak. Angelino speelde Bergwijn goed aan en de vleugelspeler creëerde daarna voor zichzelf wat ruimte om uit te halen. Rustig schoof hij de bal langs Alessandro Damen: 0-1.

In de rest van de eerste helft werd PSV amper nog gevaarlijk, maar zelf gaf het helemaal niets weg. Het meest opmerkelijke moment was dan ook dat Hirving Lozano tegen een gele kaart opliep wegens een schwalbe. Scheidsrechter Danny Makkelie had het goed gezien en bestrafte de Mexicaan terecht met geel. Daardoor mist hij de thuiswedstrijd tegen NAC Breda volgende week, een kans op een schorsing tegen Ajax later deze maand is daardoor een stuk kleiner geworden.

Hetzelfde scenario als in de eerste helft voltrok zich na de pauze. Bergwijn was opnieuw trefzeker, deze keer liet hij zien dat hij ook uitstekend het spel kan lezen. Excelsior ruimde niet goed op, waarna het er alle schijn van had dat de bal teruggekopt ging worden richting Damen. Dat gebeurde en Bergwijn had het doorzien. Hij pikte de bal op, zette Damen op het verkeerde been en maakt er 0-2 van.

Zo zat PSV na 55 minuten spelen op rozen, de eerste uitzege van 2019 was binnen handbereik. Omdat Excelsior zo weinig tegenstand bood, zou PSV er goed aan doen om te gaan werken aan het doelsaldo. Ajax had daarin een klein voorsprongetje, dat mogelijk het verschil nog kan gaan maken in de titelrace. PSV probeerde het ook wel, maar zag basisdebutant Mohammed Ihattaren naast schieten en Lozano op Damen stuiten.

Behalve die kansen was PSV te slordig om echt nog gevaarlijk te worden. Excelsior, de meest gepasseerde ploeg van de Eredivisie, kwam er dus genadig vanaf. Daarbij had het nog wel geluk dat Makkelie vijf minuten voor tijd geen strafschop toekende aan Lozano, die deze keer echt in de rug werd geduwd. Bij PSV zal daar na afloop misschien nog wel onvrede over zijn, maar al met al kan het tevreden zijn over deze wedstrijd. Het deed wat het moest doen bij Excelsior en heeft afgerekend met de slechte serie op vreemde bodem.

Opstellingen en beoordelingen*:

Excelsior: Alessandro Damen 6, Siebe Horemans 5, Jurgen Mattheij 5, Thomas Oude Kotte 4, Robin van der Meer 5, Jeffry Fortes 5.5, Jerdy Schouten 6, Ali Messaoud 5 (72. Mikael Anderson -), Marcus Edwards 5.5, Mounir El Hamdaoui 5, Dennis Eckert 5 (90. Elías Már Ómarsson -).

PSV: Jeroen Zoet 6, Denzel Dumfries 5, Daniel Schwaab 6.5, Nick Viergever 6.5, José Angelino 7.5, Pablo Rosario 6.5, Michal Sadílek 7.5, Mohammed Ihattaren 6.5 (76. Cody Gakpo -), Hirving Lozano 5 (87. Donyell Malen -), Luuk de Jong 6, Steven Bergwijn 8 (90+2. Dante Rigo -).

Man of the match: Steven Bergwijn

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen