Waarom Ajax het duel met PEC gewoon moet spelen

27 februari 2019, 15:24

PEC Zwolle kreeg dinsdagavond te horen de arbitragecommissie géén uitspraak kon en wilde doen over het feit dat het duel met Ajax verplaatst is. En waar de club uit Overijssel nog twijfelt over een gang naar de rechter, zou men in Amsterdam dat het beste niet af kunnen wachten. Hoewel bijna een week vrij hebben voor het duel met Real Madrid uiteraard prettig is, moet Ajax zich - als het zich écht wil meten met de Europese top - gewoon het duel met PEC op tóch spelen.

Tijdens de eerste persconferentie van Erik ten Hag na het discutabele besluit van de KNVB werd de coach gevraagd naar wat hij dacht van de wisseling. "Het is in het belang van het Nederlandse voetbal. En daar zullen we voor strijden", zei hij. Niet veel later werd hem gevraagd of hij tegen ADO Den Haag nog spelers zou sparen voor het bekerduel met Feyenoord: "Nee, want we spelen al het hele jaar drie keer per week", zei de Ajax-coach met een ietwat vragende glimlach over de vraag. In december, voor het bekerduel met Roda JC, zei Ten Hag zelfs letterlijk dat 'spelers het heerlijk vinden om drie duels per week te spelen'.

Tegenstrijdig

En precies daarin zit hem de crux. Voor een topploeg als Ajax is het heel normaal om drie duels per week te spelen. Na de geroemde remise in München (1-1) stond een duel met AZ op het menu, na de 3-0 zege op Athene volgde niet veel later de topper tegen PSV en daags voor de 3-3 tegen Bayern München hadden de Amsterdammers nog op het kunstgras van PEC Zwolle gestaan. Een druk programma, waarvoor men in Amsterdam met miljoenen de brede selectie heeft samengesteld: meestrijden op drie fronten was immers het doel.

In eerdere stadiums was het dus nooit een probleem, drie keer voetballen binnen acht dagen. Maar na de 1-2 nederlaag - wat helaas een ultiem slechte uitgangspositie is - opeens wél. En niet omdat andere teams in Europa die in de Champions League spelen in hun eigen land een zelfde behandeling krijgen. Real speelde de laatste weken voor Ajax drie keer (!) tegen FC Barcelona en heeft volgende week woensdag zeventien duels achter de rug in 2019. Ajax staat in deze jaargang dan op negen. In Engeland speelden Liverpool en Manchester City absolute toppers voor hun CL-duels, Juventus wacht de kraker met Napoli en daags voor de return met Atlético Madrid nog het duel met Udinese en Porto wacht de topper met Benfica op zaterdag, voor het Roma op woensdag treft.

Ook over de grenzen wordt er meegedacht met de topclubs. Natuurlijk. Of er wordt op vrijdags gespeeld, soms wat eerder op de dag. Maar soms moeten ploegen zonder extra dag ook nog ver reizen voor ze midweeks moeten spelen. Verder dan mee denken, een uur vervroegen - of hoogstens een dag - wordt er niet gedaan. Dus dat de KNVB het duel naar zaterdag 3 maart haalde, was een goede oplossing. Het belang van het Nederlandse voetbal staat immers voorop. Maar het hele weekend vrijplannen voor Ajax: dat past toch helemaal niet bij een topclub?

Coëfficiëntenlijst

"Ajax is dit seizoen nog de enige club die namens het Nederlandse voetbal de punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA kan binnenhalen, dus daar houden we zoals afgesproken rekening mee", zei manager competitiezaken Jan Bluyssen over de gemaakte beslissing. Oostenrijk moet worden ingehaald: iets dat inderdaad zeer belangrijk is voor het Nederlandse voetbal. Maar dat was vóór het duel met Real Madrid toch ook al het geval? Onder dat argument is het met terugwerkende kracht vooral gek dat er voor het eerste duel in de Johan Cruijff ArenA géén vrij weekend werd gepland. Of met het ontbreken van een midweeks programma had het duel dan op zeker naar vrijdags gekund.

Los van het feit dat iedere Nederlandse voetbalfan hoopt op Amsterdams succes in de Champions League, is de oplossing van de KNVB niet dé oplossing. Het eerdere succes van Ajax werd ook bereikt met veelal drie duels in de week. En mocht Ajax inderdaad doorgaan ten koste van Real Madrid en ook Red Bull Salzburg blijven winnen, dan moet men in Zeist volgens het eigen ingezette beleid voor iedere Europese wedstrijd Ajax een competitie-ronde vrijgeven in de Eredivisie. Want die elfde plaats op de coëfficiëntenranglijst is dan nog net zo belangrijk als op dit moment en dan vinden de CL-duels een week na elkaar plaats.

Dus mocht de maatregel van de KNVB werken en Ajax in Madrid Real van de mat tikken, blijven ze in Zeist volgens eigen beleid aan de gang. En dat is natuurlijk onrealistisch. Daarom had men in Amsterdam genoegen moeten nemen met de extra dag rust die het had aangevraagd. Net als elke topploeg gewoon drie duels in één week spelen. Want dat deed het toch al het hele seizoen en dan zou het zich echt meten met de Europese top.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen