PSV terug bij af in titelrace: is er reden tot zorgen in Eindhoven?

PSV terug bij af in titelrace: is er reden tot zorgen in Eindhoven?

25 februari 2019 – En toen was het gat weer twee punten tussen PSV en Ajax. Twee weken geleden nog had PSV de mogelijkheid om de marge te vergroten tot acht punten. Maar na het derde gelijkspel op rij van zondagmiddag tegen Feyenoord is PSV terug bij af. Al mocht het met een puntje tegen Feyenoord zeker niet klagen. Is er reden tot zorgen in Eindhoven?De resultaten van PSV in 2019 horen in ieder geval niet bij een koploper. Het gelijkspel op bezoek bij FC Emmen (2-2) werd aanvankelijk als incident beschouwd en mocht zeker niet weer gebeuren. Maar daarna volgden achter elkaar de remises op bezoek bij FC Utrecht (2-2) en sc Heerenveen (2-2). Inclusief het resultaat tegen Feyenoord is de oogst schraal: tien punten in zes wedstrijden.

Behalve de resultaten is het spel van PSV minder dan voor de winterstop. Bijna het hele elftal verkeert op het moment niet in een grootse vorm. Ook tegen Feyenoord niet. Net als vorige week in Heerenveen speelde PSV vooral in de eerste helft gezapig. Een feller Feyenoord, dat al het hele seizoen lijdt aan een uitwedstrijdensyndroom, was zelfs voor rust de bovenliggende partij in het Philips Stadion.

"Feyenoord deed het goed, zij speelden goed positiespel", erkent Nick Viergever in gesprek met FCUpdate.nl. "De tweede ballen waren telkens voor hen. Feyenoord zorgde voor een aantal dreigende situaties toen zij in de zestien kwamen. Jeroen (Zoet, red.) lette daar een paar keer goed op. Wij kregen maar geen grip op Feyenoord. Wel hadden we nog de grote kansen met Luuk (de Jong, red.). Dat kan een kantelmoment zijn in een wedstrijd, maar die kwam er helaas niet."

Geen overtuiging
De overtuiging ontbrak lange tijd in het spel van de Eindhovenaren. Zelfs na de rode kaart van Sven van Beek bleef de thuisploeg zoekende. Dat Nicolai Jørgensen met een fraai afstandsschot scoorde, riep PSV dan ook over zichzelf af. "We waren te onrustig aan de bal, we hadden die meer rond moeten laten gaan", vindt Viergever. "Daar komt denk ik ook die eerste goal uit. Daarvoor moet je net even de rust en het overzicht bewaren, hoewel hij hem van 25 meter fantastisch binnenschiet."

Blijkbaar moet PSV - net als tegen Utrecht en Heerenveen - eerst op achterstand komen, wil het een tandje bijschakelen. Ook tegen Feyenoord toonde PSV karakter met de rappe gelijkmaker van Hirving Lozano, op aangeven van de goed invallende Cody Gakpo. Viergever: "Dat karakter zie je week in, week uit terug bij onze ploeg. Ik had het geloof dat we nog zouden winnen. Zo'n gelijkmaker geeft je een boost. We kregen ook drie á vier mogelijkheden. Maar de bal viel net niet goed."

Rosario blijft positief
De veerkracht valt zeker te prijzen, maar PSV verliest wel voor de derde keer op rij punten. En dus is de titelrace met Ajax weer helemaal open. "We kwamen de winterstop uit met twee punten voorsprong, die voorsprong is er nog steeds. Zoveel is er niet veranderd", blijft Pablo Rosario positief. Maar als PSV de huidige trend volhoudt, is ook deze voorsprong straks als sneeuw voor de zon verdwenen. "Laten we die fase nu gehad hebben en vanaf maandag de stijgende lijn weer proberen te pakken", aldus Viergever.

De blik van de PSV'ers moet op aanstaande zaterdag, op de uitwedstrijd tegen Excelsior. Viergever weet wat er in Kralingen anders moet. "Aan de bal moet er een stuk overtuiging bijkomen. Zeker daarin moeten we het vertrouwen hebben van het durven voetballen en de rust bewaren. En we moeten druk zetten, om net wel op tijd te zijn. Vandaag tegen Feyenoord kwamen we elke keer te laat", besluit de verdediger. "Met elkaar vormen we een gevaarlijke ploeg, die altijd kansen krijgt. Dat is waarop wij moeten vertrouwen."

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 4 augustus 2020

  2. maandag 3 augustus 2020

  3. zondag 2 augustus 2020