Vechtend Willem II bezorgt AZ eerste nederlaag in 2019

Vechtend Willem II bezorgt AZ eerste nederlaag in 2019

24 februari 2019 – Willem II heeft zondagmiddag een verdiende zege geboekt op AZ. De ploeg van Adrie Koster maakte het verschil al in de eerste helft door treffers van Marios Vrousai en Daniel Crowley. Guus Til maakte het nog spannend tien minuten voor tijd, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar voor de Tricolores. AZ speelde een slechte wedstrijd en is de ongeslagen status in 2019 kwijt: 2-1.Willem II verkeert in de onderste regionen van de ranglijst en mag zich zorgen maken om degradatie. Het verloor haar laatste drie wedstrijden en zag concurrent De Graafschap eerder dit weekend drie punten pakken. In de openingsfase was er echter geen sprake van degradatie stress voor de 'Tricoleres', het zette AZ vast en probeerde de opbouw vroeg te storen. AZ heeft normaal gesproken de kwaliteiten om zich hieronder uit te voetballen, maar de ploeg van John van den Brom was geen schim van zichzelf. De Alkmaarders wonnen alle competitiewedstrijden in 2019 en kregen zelfs nog geen goal tegen.

Al na drie minuten spelen had Willem II drie reuze kansen laten liggen om de score te openen. Damil Dankerlui kopte een voorzet over en Alexander Isak en Vrousai vonden Marco Bizot op hun weg. De keeper had twee spectaculaire reddingen in huis en leek AZ overeind te houden, echter na een klein kwartier spelen ging het alsnog mis voor AZ en Bizot. Een lange bal van achteruit leverde een miscommunicatie tussen Ron Vlaar en Bizot op, Vrousai profiteerde optimaal en kopte de bal langs de uitkomende doelman.

AZ bleef onverklaarbare fouten maken in de opbouw en de doorgaans zo betrouwbare verdediging was zo lek als een mandje. Dankerlui omspeelde Teun Koopmeiners met speels gemak en bracht Crowley in stelling om de 2-0 binnen te tikken. Vlak voor rust kregen Isak en Vrousai nog kansen op de 3-0, maar dit bleef AZ nog bespaard. Alleen Guus Til kreeg één kans om wat terug te doen, maar zijn schot ging naast.

Waar verwacht werd dat AZ in de tweede helft feller en scherper zou beginnen, bleek niets minder waar te zijn. Isak kreeg een levensgrote kans om AZ de wedstrijd volledig te beslissen. Uit een uitstekende voorzet kon de Zweedse spits vogelvrij inkoppen, maar wonder boven wonder ging de bal er niet in door opnieuw een redding van Bizot. Pas na een uur spelen kreeg AZ zijn eerste echte grote kans. Invaller Bjørn Johnsen kreeg een vergelijkbare kans als collega spits Isak. De Noor kopte de bal richting doel, maar ook de spits van AZ vond de doelverdediger op zijn weg.

Pas tien minuten voor tijd kwam AZ echt terug in de wedstrijd, aanvoerder Til kon aannemen in de zestien en hij bedacht zich geen moment en schoot de bal kiezelhard raak in de korte hoek. Het was alweer de derde achtereenvolgende wedstrijd waarin de jonge middenvelder wist te scoren. AZ ging hierna nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar verder dan een aantal afstandsschoten kwamen zij niet. Willem II was slordig in de counter en verzuimde om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Aankomende donderdag staan beide ploegen weer tegen over elkaar in Tilburg. Ditmaal in de halve finale van de KNVB Beker. AZ zal dan uit een ander vaatje moeten gaan tappen wil het een goed resultaat halen.

Opstellingen en beoordelingen*:
Willem II
: Timon Wellenreuther 6,5; Freek Heerkens 7, Thomas Meissner 6, Jordens Peters 7, Diego Palacios 6; Pol Llonch 6, Daniel Crowley (68. Vurnon Anita 6) 7, Renato Tapia 7 (Dries Sadikki -); Damil Dankerlui 7, Alexander Isak 7 (90+1 Evangelos Pavlidis -), Marios Vrousai 7,5.

AZ: Marco Bizot 6,5; Ricardo van Rhijn 5 (58. Bjørn Maars Johnsen 5) , Ron Vlaar 4,5, Teun Koopmeiners 5, Thomas Ouwejan 5; Frederik Midtsjø 5, Guus Til 5,5, Adam Maher 6; Calvin Stengs 5, Mats Seuntjens 5, Oussama Idrissi 5.

Man of the match: Marios Vrousai
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 23 november 2020

  2. zondag 22 november 2020