Vitesse zegeviert ruim bij aangeslagen FC Emmen

24 februari 2019, 16:44   Bijgewerkt: 24 februari 2019, 17:27

Vitesse heeft zondagmiddag een eenvoudige overwinning geboekt in een fletse wedstrijd tegen FC Emmen. In Drenthe werd het 0-3 voor de Arnhemmers, door doelpunten van Mohammed Dauda, Martin Ødegaard en Navarone Foor, maar beide ploegen leken aangeslagen op het veld te staan.

Afgelopen week overleed namelijk de twintigjarige broer van keeper Kjell Scherpen, iets wat als een grauwe sluier over de gehele selectie van de thuisploeg viel. Vanwege dit overlijden speelde Emmen met rouwbanden er werd er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte gehouden. Daarnaast werd er nogmaals respect betoond aan de familie Scherpen met een applaus in de twintigste minuut, waaraan de Scherpen ook deelnam.

Het is dan ook bewonderenswaardig dat de jonge keeper van FC Emmen emotioneel toch in staat was te starten aan deze wedstrijd. Hij keepte geconcentreerd, maar kon toch niet voorkomen dat al vroeg in de wedstrijd de 0-1 voor Vitesse viel. Na een voorzet van de vrijstaande Max Clark dook Mohammed Dauda als een duveltje uit een doosje voor de Emmen-verdediging en schoot de bal onberispelijk binnen.

Voor Emmen was het dan ook niet gunstig dat hij aan het begin van de tweede helft naar de kant moest met een blessure. Het belemmerde ze echter niet om toch een of twee tempo's op te schakelen en op zoek te gaan naar de benodigde gelijkmaker, alleen tot veel kansen kwamen de Emmenaren niet. Vitesse leek met een snelle goal van Bryan Linssen te profiteren van de ruimtes die door deze aanvalsdrang van FC Emmen ontstonden, maar Linssen bleek in buitenspelpositie te hebben gestaan bij het maken van deze goal. En dus werd er ingegrepen.

Even later stond er toch de 0-2 op het scorebord, dankzij een geniale vrije trap van Martin Ødegaard. Vanaf zo'n veertig meter verwachtte iedereen dat de Noor zou gaan schieten, maar hij was iets anders van plan en schoot de bal in één keer binnen. Omdat ook Scherpen hierop niet berekend was, was hij te laat bij de bal en viel op enigszins knullige wijze de 0-2 binnen.

Scherpen was ook op negatieve wijze betrokken bij de 0-3 van Vitesse. Nadat hij de bal op een ongunstige positie aangespeeld kreeg door Stef Gronsveld, schoof hij de bal in de voeten van Navarone Foor, die twee man passeerde en daarna de bal achter de keeper schoot. Even daarvoor leek er ook gescoord te zijn door Martin Ødegaard, maar zijn doelpunt werd eveneens afgekeurd wegens buitenspel.

Zo was het de ploeg van Slutsky, die na twee zeges weer wat meer lucht heeft, dat drie punten mee naar huis mocht nemen in een wedstrijd die volledig overschaduwd werd door het overlijden van Jorg Scherpen. FC Emmen zal weliswaar balen van de forse nederlaag, maar het ook relatieven. Voorlopig moeten ze in de Eredivisie wel definitief naar onderen kijken.

Opstellingen en beoordelingen

FC Emmen: Kjell Scherpen 5,5; Caner Cavlan 5,5, Nick Bakker 5, Andrej Lukic 5,5, Stef Gronsveld 6; Keziah Veendorp 5,5, Michael de Leeuw 7 (46. Jafar Arias 6), Glenn Bijl 5; Anco Jansen 6, Sven Braken 4,5 (82. Reuven Niemeijer -), Alexander Bannink 5,5 (68. Nico Neidhart 5).

Vitesse: Eduardo Dos Reis Carvalho 6; Max Clark 6, Jake Clark-Salter 6,5, Danilho Doekhi 6,5, Vyacheslav Karavaev 6,5; Alexander Büttner 6,5, Matúš Bero 6 (83. Mukhtar Ali -), Navarone Foor 6,5, Martin Ødegaard 7,5; Bryan Linssen 5,5, Mohammed Dauda 7 (69. Thomas Buitink 6).

Man of the match: Martin Ødegaard

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.[photo,120563,left,]