Ajax snoert critici de mond met royale zege tegen ADO Den Haag

24 februari 2019, 14:13

Voor het eerst in 2019 heeft Ajax een zege geboekt in een uitwedstrijd. Op bezoek bij ADO Den Haag liet Ajax vooral na rust merken dat het de betere partij was: 1-5. Net als in Almelo kwam het team van Erik ten Hag weer op achterstand, maar dit keer liet Ajax zien over veerkracht te beschikken. Een beslissend moment daarbij was de penalty die Ajax op slag van rust kreeg.

Na de twee nederlagen op vreemde bodem (bij Feyenoord en Heracles Almelo) was het zondagmiddag aan Ajax om in Den Haag te laten zien dat het van deze fouten geleerd had. Een nieuwe misstap kon, gezien de vier punten achterstand op PSV, een nieuwe klap in de titelrace opleveren. Winnen in Den Haag lukte Ajax vorig jaar niet, toen werd het 1-1. Bovendien had ADO tot nu toe twee keer thuis gewonnen in 2019 en ook geen enkel tegendoelpunt geïncasseerd.

Toch was het ADO dat na 37 minuten op voorsprong kwam. Ajax was slordig met de sporadische kansen omgesprongen en maakte hier en daar onnodige foutjes. Het doelpunt van ADO kwam volledig uit het niets, maar was te danken aan onoplettendheid bij Ajax. Bij een corner van ADO leek Ajax nog bezig te zijn met een niet gegeven penalty, waarna Abdenasser El Khayati David Neres uitkapte en vanaf een meter of vijftien de lange hoek vond: 1-0.

Ajax had tot dat moment al via onder anderen Neres een enorme kans laten liggen, maar kwam wel direct op gelijke hoogte. Daley Blind stak het halve veld over en gaf een mooi steekpassje op Donny van de Beek. De middenvelder omspeelde rustig ADO-keeper Robert Zwinkels en schoof de bal in het lege doel. Het was een tegenslag voor ADO, dat uiteindelijk met een nog grotere klap in het gezicht de kleedkamers opzocht.

Omdat Ajax in de tweede helft niet echt doordrukte, bleef de wedstrijd lang spannend. Een foutje kon fataal zijn voor beide ploegen: de 1-3 zou einde wedstrijd betekenen, terwijl de 2-2 voor Ajax natuurlijk een enorme domper zou zijn. Gelukkig voor Ajax en helaas voor ADO gebeurde bij het ingaan van het Haags kwartiertje het eerste: Binnen tien minuten scoorde Ajax drie keer en was de wedstrijd definitief beslist.

De tot dan toe onzichtbare Hakim Ziyech was twee keer trefzeker, hij was verantwoordelijk voor de 1-3 en de 1-5. Zijn eerste was de mooiste, Ziyech toonde zijn individuele klasse en vond vanaf een meter of 25 het net. Tussendoor had Kasper Dolberg voor de 1-4 gezorgd. Frenkie de Jong versnelde op het middenveld en stuurde Van de Beek diep op rechts. Die bewaarde het overzicht en vond Dolberg met een lage voorzet. De Deense spits tikte simpel de 1-4 binnen.

Zo was de wedstrijd binnen een tijdsbestek van ongeveer tien minuten opeens beslist en kon Ajax eindelijk met drie punten huiswaarts keren naar Amsterdam. Met het oog op de topper PSV - Feyenoord deed het dus goede zaken, het verschil met PSV is voorlopig een punt. Goede zaken deed Ajax ook voor het doelsaldo, het is PSV nu voorbijgestreefd.

Opstellingen en beoordelingen*:

ADO Den Haag: Robert Zwinkels 5, Dion Malone 4.5, Tom Beugelsdijk 5.5 (81. Shaquille Pinas -), Wilfried Kanon 5, Aaron Meijers 4.5, Danny Bakker 5 (66. Elson Hooi 5), Abdenasser El Khayati 6, Lex Immers 5, Sheraldo Becker 6, Tomas Necid 5.5 (66. Thijmen Goppel 5), John Goossens 5.5.

Ajax: André Onana 5, Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 7, Nicolas Tagliafico 6.5, Frenkie de Jong 6.5, Donny van de Beek 7.5, Hakim Ziyech 6.5 (88. Zakaria Labyad -), David Neres 6, Kasper Dolberg 5.5 (79. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 6 (75. Lasse Schöne -).

Man of the match: Donny van de Beek

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen