Heerenveen wint doelpuntrijk duel en pakt belangrijke winst

23 februari 2019, 21:48   Bijgewerkt: 23 februari 2019, 21:59

In de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie heeft SC Heerenveen zaterdagavond een hele belangrijke overwinning geboekt op directe concurrent Fortuna Sittard. Na een 2-0 achterstand door goals van Lazaros Lamprou en Mark Diemers bogen de Friezen dat via goals van Daniel Høegh, Mitchell van Bergen en tweemaal Sam Lammers om in een 2-4 overwinning. Door deze zege gaat Heerenveen over Fortuna - dat in blessuretijd een strafschop op bizarre wijze teruggekeerd zag worden - heen en staat het nu elfde.

Het duel in Sittard kon vooraf worden gezien als een echte zes punten-wedstrijd. Fortuna staat weliswaar elfde, maar de voorsprong ten opzichte van de nacompetitiestreep is maar twee punten. Voor Heerenveen is de situatie helemaal penibel, zij staan slechts op doelsaldo nog net vijftiende. Heerenveen zorgde voor de eerste dreiging van de avond. Michel Vlap had twee ploeggenoten mee, maar koos voor een pass op Sam Lammers, die tegenover twee Fortunezen stond, in plaats van voor de volledig vrije Ben Rienstra. Dat deze kans geen doelpunt opleverde, kwam de Friezen een paar seconden later duur te staan. Een lange bal van debutant Calvin Mac-Intosch bereikte namelijk Lamprou en na dramatisch ingrijpen van Høegh en de slapende rechtsback Jizz Hornkamp, kon de Griek zomaar de 1-0 achter Warner Hahn schuiven.

Heerenveen zette daarna alles op alles om in het restant van de eerste helft de aansluitingstreffer te forceren. Desondanks kreeg Fortuna ook kansen op meer. Een voorzet van Semedo werd door Lamprou bijvoorbeeld in de handen van Hahn gekopt. Via voorzetten van Mitchell van Bergen kreeg Heerenveen een serie corners, maar deze leverden geen succes op. In de blessuretijd viel de 2-1 toch, wat uiteindelijk de ommekeer zou zijn. José Rodriguez richtte zijn woede op scheidsrechter Pol van Boekel, omdat hij een corner gaf. De Spanjaard moest dat bekopen met geel en een tegendoelpunt. Want doordat sommige spelers van de thuisploeg met hun hoofd in de kleedkamer zaten, kon Høegh helemaal vrij binnenkoppen en Heerenveen op een psychologisch goed moment scoren.

Deze kansenregen bleek de opmaat voor een comeback van Heerenveen, want een kwartier voor tijd ging het helemaal mis bij Fortuna. Rodriguez trok Vlap in de zestien naar beneden en moest deze oliedomme overtreding bekopen met een strafschop tegen én een rode kaart. Lammers faalde niet vanaf elf meter en bezorgde Heerenveen - dat de meeste uitgoals heeft gemaakt - zodoende de 2-3 voorsprong. In de slotfase moest Fortuna risico's nemen in de jacht op de gelijkmaker en dat leverde Heerenveen de nodige ruimte op en ook de beslissende 2-4. Na een goede crosspass op Vlap zette hij Lammers alleen voor Koselev en die speelde de keeper uit en werkte de bal over de doellijn.

Vlak voor tijd was er nog een opmerkelijk moment. Høegh haalde overduidelijk Andrija Novakovich neer in de zestien en kreeg een strafschop tegen. Na ingrijpen van de VAR ging dit echter niet door, terwijl de spits toch echt duidelijk werd geraakt. Door het niet toekennen van de strafschop werd het duel ook niet meer spannend en pakte Heerenveen zonder billenknijpen de drie punten. Een moment waarover ongetwijfeld nagesproken gaat worden, al zal men in Friesland vooral de cruciale drie punten koesteren.

Opstellingen en beoordelingen:

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 7; Calvin Mac-Intosch 6,5, José Rodriguez 4, Kai Heerings 6, Michael Pinto 6; Jorrit Smeets 6, Mark Diemers 6,5, Ahmed El Messaoudi 6,5 (79. Lars Hutten -); Lisandro Semedo 7 (75. Clint Essers 5,5), Andrija Novakovich 6, Lazaros Lamprou 7,5

SC Heerenveen: Warner Hahn 6,5; Jizz Hornkamp 6, Daniel Høegh 7, Kik Pierie 6,5, Lucas Woudenberg 6,5; Yuki Kobayashi 7, Ben Rienstra 7 (90+5 Morten Thorsby -), Michel Vlap 8, Mitchell van Bergen 7 (72. Nemanja Mihajlovic -), Sam Lammers 7,5, Dennis Johnsen 7 (86. Pelle van Amersfoort –)

Man of the match: Michel Vlap

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling