Einde Stam-effect: Graafschap pakt verdiende eerste uitzege

23 februari 2019, 21:42   Bijgewerkt: 23 februari 2019, 22:47

PEC Zwolle staat met beide benen op de grond: nadat de ploeg tegen ADO Den Haag zijn eerste nederlaag onder Jaap Stam incasseerde, werd er ook in eigen huis verloren van De Graafschap. Thomas Lam opende het bal met een eigen goal, Charlison Benschop en Delano Burgzorg bouwden de score verder uit. Op de eerste uitzege van de Achterhoekers viel niets aan te merken: De Graafschap speelde feller en frisser.

PEC kon Kenneth Paal en Mike van Duinen weer in de basisopstelling verwelkomen, maar moest aantreden zonder Younes Namli vanwege diens rode kaart in Den Haag. Hierdoor mocht Zian Flemming, die in oktober nog vier keer scoorde in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap, aan de aftrap staan. De Graafschap hield de deze week aangetrokken Nabil Bahoui op de bank.

De Superboeren, bij wie De Jong vrijdag nog had aangekondigd dat de eerste uitzege in de lucht hing, lieten voor de rust een scherpere, meer gedreven indruk achter dan het matte PEC, dat vrijwel voortdurend achter de feiten aan liep. De thuisploeg kreeg via Pelle Clement, Van Duinen en Vito van Crooy drie behoorlijke kansen, maar de goal viel aan de andere kant. Kenneth Paal leverde de bal zomaar in en Lam kopte een voorzet van Youssef El Jebli ongelukkig in eigen doel: 0-1.

De wedstrijd was hiermee feitelijk beslist, hoewel PEC nog even tegensputterde. Kingsley Ehizibue en Flemming kregen open kopkansen, maar lieten allebei de kans op de aansluitingstreffer liggen. De Graafschap kwam tien minuten voor tijd met tien man te staan – Fabian Serrarens maakte vijf minuten na zijn invalbeurt een oliedomme slaande beweging –, maar counterde zich niet veel later alsnog naar 0-3, via buitenspeler Burgzorg.

De Graafschap komt met de aangekondigde uitoverwinning van De Jong op 21 punten en loopt uit op hekkensluiter NAC Breda - dat nog wel tegen FC Groningen speelt. PEC Zwolle blijft op 25 punten en staat ondanks de goede start van Stam nog steeds slechts één punt voor de nacompetitiestreep en heeft twee wedstrijden tegen AZ en Ajax in het verschiet. Het Stam-effect is in elk geval voor even voorbij. 

Opstelling en beoordelingen*     

PEC Zwolle: Mickey van der Hart 5; Kingsley Ehizibue 4.5, Bram van Polen 5.5, Thomas Lam 5, Kenneth Paal 4; Pelle Clement 5.5, Ouasim Bouy 4 (71. Clint Leemans -), Zian Flemming 4.5; Vito van Crooy 5 (71. Stanley Elbers -), Lennart Thy 4.5, Mike van Duinen 5

De Graafschap: Hidde Jurjus 6.5; Leeroy Owusu 5, Ted van de Pavert 6, Bart Straalman 6, Jordy Tutuarima 5.5; Azor Matusiwa 5.5, Youssef El Jebli 7.5, Javier Vet 7; Furdjel Narsingh 5 (75. Daryl van Mieghem -), Charlison Benschop 5.5 (72. Fabian Serrarens -), Delano Burgzorg 5 (90. Sven Nieuwpoort -)

Man of the match: Youssef El Jebli

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

[photo,120537,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen