Wedstrijd van de Week: deelt Bosz Dortmund de volgende tik uit?

21 februari 2019, 16:04   Bijgewerkt: 24 februari 2019, 10:36

Peter Bosz gaat zondagmiddag op bezoek bij zijn oude werkgever Borussia Dortmund. Waar de Nederlandse oefenmeester het bij Bayer Leverkusen ondanks de uitschakeling in de beker en Europa League aardig op de rit heeft, vergaat het koploper Borussia Dortmund momenteel een stuk minder. Hoewel trainer Lucien Favre niet wilde spreken van een crisis, is Bayern München - dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld - inmiddels in punten gelijk gekomen. En Bosz wil ongetwijfeld revanche. Daarom is het onze Wedstrijd van de Week, die in samenwerking met Remiqz wekelijks terugkomt gedurende het seizoen.

Head to head

Wedstrijden: 87

Winst Borussia Dortmund: 37

Winst Bayer Leverkusen: 28

Gelijkspel: 22

In de laatste twee edities ging Bayer keihard onderuit. Eerder dit seizoen verloor de ploeg in eigen huis met 2-4 – ondanks een snelle 2-0 voorsprong – dankzij twee treffers van invaller Paco Alcacer (die elf van zijn twaalf treffers als invaller maakte). Een jaar geleden werd het 4-0 in Dortmund, dat de laatste drie edities in eigen huis won van Leverkusen. De laatste overwinning van de bezoekers dateert alweer uit 2014: destijds scoorden Karim Bellarabi (in minuut 1) en Stefan Kiessling (in minuut 95).

Keyplayers

{image[331725][right-half][]}Axel Witsel

Niemand gaf meer een stuiver om de loopbaan van de slungelige Belg toen hij voor de dollars van Tianjin Quanjian koos. De achttien miljoen euro per jaar verkoos hij boven de sportieve uitdaging bij Juventus, in de wetenschap dat ook het WK een stuk moeilijker zou worden. Bondscoach Roberto Martínez maakte hem desondanks een sleutelspeler van de succesvolle Belgen. Daardoor kwam hij in de picture en Borussia zag zijn kans schoon om Witsel over te nemen voor 'slechts' twintig miljoen euro. Hij is de motor van de verrassende koploper en heeft na Nico Elvedi de hoogste passnauwkeurigheid van de Bundesliga. Gecombineerd met het feit dat hij na Joshua Kimmich de meeste balcontacten heeft van de Bundesliga, is dat extra knap.

Kai Havertz

De negentienjarige Kai Havertz is een van de meest gewilde voetballers van dit moment. De met negen doelpunten clubtopscorer van Bayer Leverkusen wordt al gelinkt aan Arsenal, dat in hem de vervanger ziet van Mesut Özil. Ook wordt de man die als jongste speler ooit speelde voor Leverkusen de nieuwe Toni Kroos of zelfs Michael Ballack genoemd. Onder Bosz is hij iets gezakt in het elftal, maar heeft hij wel een sleutelpositie gekregen op het middenveld samen met Julian Brandt. Naast alle complimenten blijft hij keihard werken: slechts vijf spelers in de Bundesliga maken meer 'intensieve runs' dan hij. Iets dat Bosz graag ziet. Nummer een op die lijst is overigens de altijd hard werkende Wout Weghorst.

Team

Borussia Dortmund

Favre maakt dit seizoen veel indruk met Borussia Dortmund: slechts een duel werd er in de Bundesliga verloren tot dusver. Dat was op bezoek bij Fortuna Düsseldorf. Met name in eigen huis is de reeks met negen zeges en twee remises ijzersterk. Toch is er serieuze reden tot zorgen: in februari werd de ploeg uitgeschakeld in de DFB-Pokal door Werder Bremen, werd er nog niet gewonnen in de Bundesliga (drie keer gelijk) en leden ze in het heenduel in de Champions League een kansloze nederlaag bij Tottenham Hotspur. Ze zitten momenteel in de slechtste reeks sinds Bosz ontslagen werd. Voor Favre is het te hopen dat de rampmaand februari snel voorbij is en wellicht nog kan worden afgesloten met een zege op Bosz. Anders is de kortste maand van het jaar de periode waarin het alle titels heeft vergooid.

{image[332123][left-half][]}Bayer Leverkusen

Peter Bosz kent een geweldige start bij Bayer Leverkusen, vooral in de Bundesliga. Hoewel het eerste duel onterecht werd verloren, zijn de cijfers daarna indrukwekkend. De laatste vier duels werden allen gewonnen in de Duitse competitie. Het enige smetje tot dusver is de pijnlijke uitschakeling in de DFB-Pokal tegen 1. FC Heidenheim. Ook moet er met Krasnodar worden afgerekend alvorens het duel met Dortmund op het programma staat. Maar het aanvallende, dominante voetbal dat de coach voor ogen heeft, komt er al uitstekend uit. Tegen Fortuna Düsseldorf verstuurde de ploeg 518 passes in een helft, het elftal scoort aan de lopende band en alle topclubs staan in de rij voor de grote talenten. Rekenen ze ook af met Dortmund?

Voorspelling

Op basis van de Global Club Index, een accurate weergave van de sterkte van een ploeg, is Borussia Dortmund - ondanks de matige vorm in februari - de grote favoriet.

Winst Borussia Dortmund: 56,5 procent

Gelijkspel: 25,3 procent

Winst Bayer Leverkusen: 18,2 procent

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen