De tops en flops van een spectaculaire Champions League-avond

21 februari 2019, 11:00

Anders dan dinsdag was het woensdag weer een memorabele Champions League-avond. Manchester City deed de stunt van Schalke 04 met tien man in de slotfase nog teniet, mede dankzij een werelddoelpunt van Leroy Sané. Ook in Madrid was er veel spektakel: Atlético had (terecht) heel wat doelpunten en pogingen nodig om daadwerkelijk te scoren tegen Juventus, maar deed dat uiteindelijk zelfs twee keer. In beide duels speelde de VAR een hoofdrol.

Tops

1. VAR

Na het duel van Ajax met Real Madrid waren er heel veel twijfels rondom het optreden van de VAR, maar dat de videoscheidsrechter wel degelijk een meerwaarde is - ook in de Champions League - werd woensdagavond maar weer eens onderstreept. Of het nou de strafschop voor Schalke 04, de teruggedraaide pingel van Atlético Madrid of Alvaro Morata's terecht afgekeurde doelpunt was: iedere beslissing bleek de juiste. Ook dat mag weleens worden benoemd. "Ik ben groot fan van de VAR", zei Pep Guardiola dan ook, ondanks dat hij de VAR 'tegen' had woensdagavond.

{image[332573][right-half][]}2. Leroy Sané

Tegen zijn oude club liet Guardiola de aanvaller op de bank beginnen. Een keuze waarover Sané ongetwijfeld teleurgesteld was, maar daar was niets van te merken toen hij Sergio Agüero kwam vervangen. Op dat moment stond Manchester City met tien man en met 2-1 achter. Niet direct het scenario waar de Duitser van droomde, maar dat werd het nog wel in de ruim tien minuten die hij meedeed. Met een magistrale vrije trap deed hij de wedstrijd - en zo de kansen op het bereiken van de volgende ronde - kantelen. Pijn deed het wel, want hij juichte niet. "Het deed pijn om dit doelpunt te maken tegen mijn oude liefde", zei hij.

3. Simeone's vechtmachine

Niet iedereen houdt van de vechtmachine van Atlético Madrid, maar wat ze woensdagavond op de mat legden, was toch wel weer erg knap. Ondanks de tegenslagen van de VAR - een afgekeurd doelpunt, teruggedraaide strafschop - ging de ploeg vol overtuiging door. Juventus, dat in de Serie A nog ongeslagen is en afstevent op de landstitel en ook in de Coppa Italia door het verlies tegen Atalanta Bergamo is uitgespeeld, kan zich volledig richten op de Champions League. Met Cristiano Ronaldo wilden ze daar vol voor gaan. Eindigt dat al tegen Simeone's vechtmachine? Hoewel ze dat niet met combinatievoetbal doen, toonde Atléti toch wel degelijk ballen

{image[332581][left-half][]}4. Jeffrey Bruma

De Nederlandse verdediger van Schalke 04 speelde tegen Manchester City weliswaar niet extreem opvallend of groots, maar Bruma hield zich wel prima staande. En wie had dat ruim een maand geleden gedacht? Bij VfL Wolfsburg speelde hij dit seizoen geen seconde en zat slechts één keer in de selectie voor een Bundesliga-duel. Na zijn transfer maakte hij in Gelsenkirchen ook nog een eigen doelpunt, toch werd hij 'gewoon' opgesteld bij Die Königsblauen. Met iets meer geluk had hij Manchester City ook nog verslagen: in die omstandigheden was het een topoptreden van Bruma, die van de Duitse media ook een ruime voldoende kreeg. Het kan verkeren in het voetbal.

Flop's

1. Diego Costa

Dat Atlético Madrid voor een verrassing zorgde tegen Juventus, is een uitstekende prestatie. Maar niet bepaald te danken aan Diego Costa; de veelbesproken aanvaller kon al vroeg in het duel de score openen na een heerlijke pass van Antoine Griezmann, maar faalde hopeloos oog-in-oog met Wojciech Szczesny. Vervolgens koos hij in de counter voor eigen succes boven het aanspelen van Griezmann: weer geen doelpunt. Ook pakte hij na acht minuten al een oliedomme gele kaart, waardoor hij geschorst is voor de return in Turijn. Het was al met al zeker niet de avond van Costa, die na een klein uur terecht naar de kant werd gehaald.

2. Nicolas Otamendi

Guardiola heeft in het recente verleden weleens aangegeven niet tevreden te zijn over de ervaren Argentijnse verdediger, die achterin zeker niet altijd eerste keuze is bij de Catalaan. En woensdag bleek wel weer eens waarom: na een onnodige handsbal kreeg Schalke 04 een strafschop en na ruim een uur voetballen werd de verdediger met zijn tweede gele kaart naar de kant gestuurd toen hij een counter van Schalke 04 onderbrak. Een hele lichte overtreding, waarbij het serieus de vraag was of hij zijn opponent nou daadwerkelijk raakte. Maar met geel op zak moet je met zijn ervaring dat risico niet nemen. Hij bracht de Champions League-kansen van City serieus in gevaar.

{image[332576][right-half][]}3. Cristiano Ronaldo

Iedereen heeft het recht om een slechte wedstrijd te spelen. En als je gepresteerd hebt wat Cristiano Ronaldo heeft gedaan, kun je een keer minder spelen. Zeker in het Wanda Metropolitano, het stadion waarin hij nog nooit scoorde, dat volledig achter de thuisploeg stond en de ploeg van Simeone extra krachten gaf. Maar om je dan in de mixed zone zo egocentrisch op te stellen als de Portugees, is wel heel kinderlijk. "Ik heb vijf Champions League-titels gewonnen, Atlético nul", sneerde CR7, terwijl hij - niet voor commentaar bereikbaar - de bus op zocht. Een mindere wedstrijd kan gebeuren, maar een dergelijke reactie is een absolute flop.

4. Falende monitor

Hoe mooi de woorden inhoudelijk ook waren over de VAR hierboven, de techniek verliep niet zonder horten of stoten. De strafschop die Carlos del Cerro Grande aan Schalke 04 gaf, was zo duidelijk dat de arbiter niet hoefde te gaan kijken. Toch? Nee. De monitor aan de rand van het veld was kapot. Niet alleen duurde het tafereel behoorlijk lang, ook kon de arbiter van dienst niet zijn eigen oordeel vellen. In de Eredivisie wordt de VAR het hele duel niet gebruikt als de techniek niet werkt. Dat had in dit geval nogal grote gevolgen gehad. Een absoluut verbeterpunt voor de UEFA.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen