VAR-moment van de week: Ajax krijgt strafschop na handsbal

18 februari 2019, 19:43   Bijgewerkt: 18 februari 2019, 20:02

Speelronde 22 zit erop, dus de KNVB geeft weer een kijkje achter de schermen. Het VAR-moment van deze week komt uit de wedstrijd tussen Ajax en NAC Breda. Na ingrijpen van de video-arbitrage kregen de Amsterdammers aan het einde van de eerste helft een strafschop.

Tien minuten voor rust kreeg Ajax een vrije trap, die in de muur werd geschoten door Hakim Ziyech. Dienstdoende scheidsrechter Siemen Mulder liet het spel doorgaan, waarop video-scheidsrechter Rob Dieperink de beelden van de situatie nog eens terugkeek. De VAR zag dat NAC-verdediger Dorian Dervite de bal met zijn elleboog wegsloeg en besloot Mulder daarover in te lichten.

Na het bekijken van de beelden, gaf Mulder Ajax een strafschop. "Voor dit soort situaties is de VAR uitgevonden. Soms ziet de scheidsrechter het niet en op dat soort momenten is de steun van de VAR cruciaal. In dit geval is er goed gehandeld door de scheidsrechter en de VAR", aldus coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond.

De penalty die volgde, werd benut door Dusan Tadic. Ajax liep vervolgens in de tweede helft uit naar 5-0.