ErediVisie: Daarin Dalmau, VAR, Schöne het slachtoffer

18 februari 2019, 11:33   Bijgewerkt: 18 februari 2019, 16:19

Er gebeurde met het uitverlies van Feyenoord, de winst en de nul voor AZ en de 2-2 remise van PSV heel veel hetzelfde, maar gelukkig ook een hoop nieuwe dingen in de Eredivisie. Zo ging het bijvoorbeeld een keer amper over de VAR, is er bij Ajax een nieuw kind van de rekening en liet Adrian Dalmau zich weer eens zien als absolute goaltjesdief. Zoals Sven van Beek tegen FC Groningen glijden we door het afgelopen speelweekend in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

Daarin Dalmau

De grote man van het weekend was zonder twijfel Adrian Dalmau. De aanvaller van Heracles Almelo kroonde zich tot de eerste Spaanse speler in de Eredivisie die in één duel vier keer scoorde. Acht minuten voor tijd werd hij door trainer Frank Wormuth naar de kant gehaald voor een publiekwissel, volledig terecht. Helaas voor de Almeloërs moet hij volgende week toekijken, omdat hij naast vier goals ook zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte. Maar een goaltjesdief is hij wel degelijk, niet voor niets is zijn voornaam een anagram van Daarin. Daarin Dalmau!

{image[332221][right-half][]}Video Arbiter Rustig

In tegenstelling tot de voorgaande weken ging het na een Eredivisie-weekend een keer niet over de VAR. Behoudens in de allerlaatste minuten in Doetinchem toen De Graafschap een strafschop wilde hebben, was het zeer rustig rondom de VAR. Zelfs Dick Advocaat was tevreden over de arbiter, alleen NAC Breda en Fortuna Sittard hadden een strafschop willen hebben. Maar een echte halszaak was het niet, ook omdat er niet meer direct geanalyseerd wordt door Dick van Egmond. De scheidsrechtersbaas gaat eerst met de arbiter van het 16.45 duel terugkoppelen, voor hij de media te woord staat over dat duel. De enige die ongetwijfeld niet blij was met de rustige VAR was Younes Namli, maar zijn bizarre rode kaart mocht dan weer niet worden teruggedraaid. 

Schöne de nieuwe Van de Beek?

Nog niet zo lang geleden was Donny van de Beek vrijwel altijd het kind van de rekening onder Erik ten Hag. Water is nat, gras is groen en Van de Beek werd naar de kant gehaald. Maar dat is inmiddels geen zekerheidje meer. Sterker nog het lijkt erop dat er een nieuw slachtoffer is gevonden. In de laatste drie duels van de Ajacieden ging de Deen naar de kant: zowel tegen Heracles Almelo, Real Madrid als ook NAC Breda ging het bord met zijn nummer omhoog. Heeft Ten Hag een nieuw slachtoffer gevonden of moet de routinier zelfs vrezen voor zijn basisplaats?

{image[331065][left-half][]}Bizot houdt zijn doel op slot

AZ verkeert in bloedvorm in 2019: op die ranglijst voert de ploeg van John van de Brom by var de boventoon, niet alleen omdat het zo fris en frivool voetbalt. De voor de winterstop nog zo geplaagde achterhoede maakt een ijzersterke indruk en hoefde nog geen enkele tegentreffer te incasseren. Voor de eerste keer in de historie lukte dat al vijf Eredivisie-duels op rij en als je daar het bekerduel met Vitesse (2-0 winst) bij optelt, staat de nul al liefst 546 minuten: Luuk de Jong was op 22 december 2018 de laatste die Bizot passeerde.

Feyenoord: niet onverklaarbaar meer

Er is gesproken over uit en thuis. Gras en kunstgras. Gemotiveerd of ongemotiveerd. Maar naar inmiddels blijkt is het gewoon een kwestie van een gebrek aan kwaliteit bij de Rotterdammers. De positieve uitschieters naar boven met hulp van De Kuip blijken incidenten. Van Beek die Vermeer vaker passeert dan iedere spits in de Eredivisie, Robin van Persie die Nicolai Jørgensen amper aanspeelt, het feit dat ze slechts vier balcontacten hadden in de zestien van de Groningers: het was in alle opzichten dra-ma-tisch. Onverklaarbaar? Inmiddels eigenlijk niet meer. Misschien zijn de uitschieters naar boven lastiger te verklaren dan de dipjes, want niet voor niets werd Feyenoord vorig seizoen ook vierde achter AZ. En dat lijkt ook dit seizoen te staan gebeuren.

En dan nog even dit...

Pereiro enige speler van PSV die al vier jaar op rij tien treffers maakt

Specialisten in de Domstad

Bryan Linssen, 1.70 en een kopper

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen