Reis: talent van Groningen is niet bang voor nieuwe concurrentie

Reis: talent van Groningen is niet bang voor nieuwe concurrentie

17 februari 2019 – Het spanningsveld tussen het inzetten van eigen jeugd en het behalen van resultaat is voor voetbalclubs in de regel groot. Maar voor FC Groningen is het dit seizoen wel enorm: aan het begin van jaar zette Hans Nijland vol in op de eigen talenten, maar in de winterstop werden er – genoodzaakt door de resultaten – zes meer ervaren Nederlandse jongens bij gehaald. Hoe is dat voor de talenten in de selectie? Ludovit Reis over de keuzes van de club, zijn eigen spel en ontwikkeling.Op slippertjes sjokt Ludovit Reis het restaurant binnen van het TopsportZorgCentrum in Groningen. Hij verontschuldigt zich voor de paar minuten die hij te laat is. "Maar ik was nog even beelden aan het terugkijken van mezelf." Een zeer aanvaardbare reden, zeker als blijkt dat Reis vrijwel alles aan de kant zet om de beste te worden op zijn positie.

De middenvelder is pas achttien jaar en heeft al een kleine veertig duels achter zijn naam staan in de Eredivisie. Dat is meer dan bijvoorbeeld supertalenten Steven Bergwijn en Frenkie de Jong op die leeftijd. En alleen Arjen Robben en Ronald Koeman kwamen op zo'n jonge leeftijd vaker uit voor FC Groningen. Toch is hij (nog) niet zo bekend bij het grote publiek. En dat is ergens ook wel heel logisch. "Want als ik goed speel, dan kunnen anderen schitteren", legt hij zijn rol in het elftal uit.

"Ik ben iemand die belangrijk is voor het team. Ik dien voor de andere spelers, door ballen te veroveren. Als ik andere spelers kan helpen, zit ik goed in de wedstrijd." In zijn type spel is N'Golo Kanté momenteel de beste speler ter wereld en dat is dan ook iemand naar wie Reis graag kijkt. "Hij heeft heel veel duelkracht. Is een echte aanjager. Hij valt niet op, maar is ook heel belangrijk voor het team."

Oergevoel

In die drang om belangrijk te zijn, ontstaat er een soort oergevoel in het spel van Reis. Alles om te overleven en te winnen: niemand komt dan langs hem. "Dan kan ik op een positieve wijze heel agressief worden. In de duels bijvoorbeeld en om de bal veroveren. Dat is in het veld een hele andere kant van mezelf, maar dan is de wil om te winnen zo groot. Zo van: Ik laat me hier niet wegjagen."

Niet iets dat je buiten de lijnen direct merkt bij Reis. "Nee, dan ben ik juist wat rustiger. Een familie-man", omschrijft hij zichzelf. Dat is mede omdat hij veel met zijn tweelingbroer David doet. "Verder vind ik het leuk om dingen met mijn vrienden te doen. Als ik een vrije avond heb, ga ik bijvoorbeeld graag naar de bioscoop."

Op de club wordt Reis nog weleens omschreven als koppig. "Niet zozeer vervelend koppig, volgens mij", denkt hij. Vooral koppig om kritisch te zijn en elkaar scherp te houden. "Maar als ik met mijn vrienden een discussie heb en het gaat over iets inhoudelijks, dan hoor je mij wel. En dan kan ik inderdaad wel eigenwijs zijn."

Ervaring

Reis werd samen met Ajdin Hrustic, Tom van de Looi en Michael Breij genoemd als spelers uit de eigen opleiding die konden doorgroeien binnen de eerste selectie naar een belangrijke rol. Onder leiding van Danny Buijs moest de plaatselijke FC weer een meer regionaal gezicht krijgen en de jonge talenten moesten voor meer binding met de fans zorgen. Dat laatste is zeker gelukt, maar op sportief gebied liep het niet zoals gewenst. Volgens Hans Nijland was het in de winterstop namelijk 'klip en klaar' dat er iets moest gebeuren voor de eerste selectie.

"Maar ook met jonge spelers hebben we hele goede wedstrijden gespeeld", countert Reis over de matige eerste seizoenshelft. "Bijvoorbeeld tegen FC Utrecht. We speelden met Breij, Tom en ik op het middenveld. Dat was héél jong. Maar als je ziet hoe we toen speelden: dat was echt een hele goede wedstrijd." Reis groeide, mede dankzij de vele speelminuten, in de eerste seizoenshelft inderdaad uit tot een belangrijke kracht binnen het elftal.

"De trainer heeft natuurlijk ervaring vanuit mijn positie. Hij heeft me veel kleine slimmigheidjes geleerd. Wanneer moet je een duel aangaan of juist even niet?", legt Reis uit. Als voorbeeld van een typisch leermoment noemt hij de rode kaart die hij vorig seizoen tegen Vitesse kreeg. "We stonden ruim voor en het was in de 88ste minuut. Ik ben iemand die heel gretig is om een bal te veroveren, normaal een pluspunt van mij. Daar was ik te gretig, kwam te laat en kreeg een tweede gele kaart. Soms moet je juist even niet gretig zijn en in andere momenten juist weer wel. Dat is ervaring."

Je hebt je in de eerste seizoenshelft laten zien als (vaste) basiskracht. Door de aanwinsten zit je na de winterstop meer op de bank. Hoe ga je daarmee om?
"Dat is voor mij niet moeilijk. Er is voor mij geen verschil. Als ik op de bank zit, ben ik altijd teleurgesteld. Dat moet je ook zijn, vind ik. Maar het gaat erom hoe snel je de knop om kunt zetten. Je hebt namelijk altijd concurrentie. Spelers komen en spelers gaan, dan moet je gewoon je mannetje staan. Je moet van de meer ervaren spelers leren en vervolgens weer stappen maken."

In de winterstop kwamen er zes spelers bij, voor het seizoen werd nog vol ingezet op jeugd. Zorgt dat nog voor twijfel bij jonge spelers?
"Nee, dat denk ik niet. Je moet niet twijfelen aan jezelf. Jij bent diegene die voetbalt, niemand voetbalt voor jou. Je moet hard blijven trainen, niet gaan twijfelen aan jezelf, daar wordt het alleen maar minder van. Maar dat krijgen alle jonge voetballers wel mee in de jeugdopleiding. Dat is een mindset die wordt gecreëerd."

Je maakte tegen PSV, in je een van de twee basisplaatsen na de winterstop, een doelpunt. Hoewel het niet jouw rol is, zal dat een lekker gevoel geven.
"Klopt. Sowieso was het lekker dat ik in de basis stond tegen PSV. En dan moet je het wel laten zien. Dus dan voelt het lekker om een goal te maken, zeker uit tegen PSV. Hoewel het niet mijn 'taak' is, blijft het natuurlijk altijd prettig."

Merk je een groot verschil nu er meer ervaring in de groep zit?
"Zeker. Tijdens trainingen, in dingen die ze tegen ons zeggen. Je kunt veel leren van die gasten, in de balaannames of dingen waarmee ze me helpen. Ook tijdens wedstrijden merk je dat er meer voetbalgogme in de ploeg zit."

Toekomst

Met meer voetbalgogme en ervaring wil FC Groningen de weg omhoog doorzetten in de Eredivisie. De jonge talenten, onder wie dus Reis, zijn ondanks de nieuwe concurrentie niet bang om minder speelminuten te maken. Aan Buijs de taak om dat spanningsveld inderdaad op de juiste wijze te laten verlopen en de (transfer)waarde van de eigen talenten niet te laten opdrogen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 18 september 2019

  2. dinsdag 17 september 2019