Ajax leert cruciale les voor in Eredivisie: "Je moet er altijd staan"

15 februari 2019, 08:15

Hoe ongelukkig de avond ook uiteindelijk was voor Ajax qua resultaat in de Champions League, het goede spel en het feit dat ze Real Madrid (meer dan) goed partij boden, is een opsteker voor de Amsterdammers. Na de moeizame weken na de winterstop kreeg de ploeg van Erik ten Hag het vertrouwen dat ze het nog steeds kunnen. "Maar als je iets wilt bereiken, moet je dit niet alleen in een volle ArenA kunnen, maar ook op een koude avond in Almelo", besefte Lasse Schöne.

Naast teleurstelling over het behaalde resultaat was er bij Ajax ook een glimp van trots. Trots en opluchting. "We kunnen het nog steeds", glimlachte Donny van de Beek als een boer met kiespijn. Na slechte duels tegen Heerenveen, Feyenoord en Heracles Almelo was de vraag of Ajax het spel van voor de winterstop nog kon laten zien in de Champions League. Ondanks de 1-2 nederlaag kwam op die vraag een positief antwoord. "Waarom het nu wel lukt? Dat weet ik niet", aldus Van de Beek.

"Maar als je kampioen wilt worden, moet je er altijd staan." Dat de geweldige atmosfeer in de Johan Cruijff ArenA een flinke steun in de rug geeft, erkende hij wel. "De supporters geven zo veel gas, dat slaat over. Natuurlijk helpt het. Maar de energie die wij hier leveren, moeten we altijd leveren als je prijzen wilt pakken. Als het tegen Rael Madrid kan, moet het in de Eredivisie zéker lukken", erkende Van de Beek. Maar de vinger op de zere plekken leggen waarom dat de laatste weken niet goed ging, kon hij ook niet.

Mentaal

Collega Schöne overigens evenmin. "Ik heb geen idee. Als er een verklaring voor was, dan hadden we het gedaan. Dat is voetbal. Eerst speel je een draak in Almelo, nu speel je zo'n wedstrijd." Ook de Deen roemde het publiek. "Maar dit moet je ook op een koude avond in Almelo doen, als je iets wilt bereiken. Als je ziet hoe we in Almelo begonnen en nu tegen Real Madrid… We weten hoe het moet. Of het iets mentaals is? Ja, daar heeft het wel mee te maken. De eerste seizoenshelft was geweldig, maar nu waren er een paar wedstrijden heel slecht."

Tadic in de spits

Duidelijk is dat 'het publiek' alleen niet het juiste en voldoende antwoord geeft op de vraag waarom Ajax zo slecht was de laatste weken. Volgens Schöne is wel duidelijk dat na het duel met Real Madrid het verval niet meer zo groot mag en zal zijn. "Je hebt nu weer gezien wat we kunnen. We weten hoe het moet." Ook Dusan Tadic verwacht een getergd Ajax in de Eredivisie. "De speciale motivatie en focus zoals die tegen Real Madrid, dat misten we nog weleens in de Eredivisie", erkende hij. "Als je niet honderd procent bent, dan ben je ook nooit scherp genoeg."

Ook was de Serviër positief over zijn rol in de spits, waarbij Van de Beek veel aansloot bij hem. "Ik heb een goede klik met Dusan en speelde zo een prima wedstrijd", knikte de middenvelder, die de Champions League-variant net als de andere Ajacieden een goede opstelling vindt voor de competitie. "Maar ook met Kasper (Dolberg, red.) en Klaas-Jan (Huntelaar, red.) heb ik goede wedstrijden gespeeld", relativeerde Van de Beek wel direct. 

Voor welke variant Ten Hag ook kiest: het besef en het gevoel van voor de winterstop is – ondanks het verlies – terug bij Ajax. Hoewel daad nog wel bij woord moet worden gevoegd, is NAC Breda gewaarschuwd voor komend weekend. Qua tegenstander is er geen groter contrast mogelijk, maar dan zal direct blijken of Ajax daadwerkelijk een les heeft geleerd. De formatie weet weer wat er gevraagd wordt. Nu moeten ze laten zien dat ze het ook in de Eredivisie kunnen brengen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen