Ajax weert zich kranig, maar komt net tekort tegen Real Madrid

13 februari 2019, 22:56   Bijgewerkt: 13 februari 2019, 23:29

Ajax is er woensdagavond niet in geslaagd om de wedstrijd tegen Real Madrid tot een goed einde te brengen. De Amsterdamse formatie maakte met name voor rust een sterke indruk, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Hakim Ziyech maakte een kwartier voor tijd een doelpunt van Karim Benzema ongedaan, maar Marco Asensio schoot vlak voor tijd de winnende 1-2 binnen.

Na de zeperd tegen Heracles Almelo (1-0) rees de vraag of Ajax wel de juiste vorm had om Real Madrid in de achtste finale van de Champions League partij te bieden. Ten opzichte van het duel met de Heraclieden besloot Erik ten Hag zijn elftal op twee plekken te wijzigen. Noussair Mazraoui keerde terug op de rechtsbackpositie en David Neres kreeg een basisplaats, waardoor Dusan Tadic als diepste aanvaller werd geposteerd.

De slachtoffers van de 'Champions League-variant' van Ten Hag waren Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg. Zij namen plaats op de reservebank. Daar was geen plek voor Zakaria Labyad. De middenvelder annex aanvaller was afgelopen weekend nog als invaller binnen de lijnen gekomen, maar behoorde tegen Real Madrid niet tot de wedstrijdselectie.

Vliegende start

Zijn inzet werd niet direct opgevolgd door meer mogelijkheden voor Ajax, maar de Amsterdammers behielden het initiatief. Real Madrid zette af en toe zelf ook aan en kreeg via Vinícius Júnior en Gareth Bale zijn mogelijkheden, maar de ploeg van Ten Hag maakte het meeste aanspraak op het openingsdoelpunt. Dusan Tadic leek de sterke start van Ajax te belonen, maar zijn inzet eindigde op de paal.

De Eredivisionist drukte vervolgens door en leek een paar minuten voor rust de verdiende 1-0 te scoren. Nadat Thibaut Courtois op de lijn een curieuze redding verrichte, kopte Tagliafico de bal over de Belgische doelman. Tot grote teleurstelling van het Ajax-publiek werd het doelpunt afgekeurd. De VAR zag Dusan Tadic hinderlijk buitenspel staan en Skomina ging mee in dat oordeel.

Madrid slaat toe

Met frisse moed en met de intentie alsnog de 1-0 te forceren, begon Ajax aan de tweede helft. Het spel was echter minder sprankelend dan voor rust en langzaam maar zeker begonnen de Madrilenen beter in de wedstrijd te komen. Dat leidde een kwartier na rust tot de 0-1. Karim Benzema kreeg de bal aangespeeld van Vinicius Junior en knalde raak in de kruising.

De conclusie na het heenduel is dat het voor Ajax zeer lastig wordt zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. De Amsterdammers zullen zich in de returnwedstrijd moeten overtreffen en stunten in Estadio Santiago Bernabéu. Over drie weken nemen de teams het weer tegen elkaar op.

Opstelling en beoordelingen* Ajax:

André Onana 6.5, Noussair Mazraoui 7, Matthijs de Ligt 7, Daley Blind 6.5, Nicolas Tagliafico 7, Lasse Schöne 6 (73. Kasper Dolberg), Donny van de Beek 7, Frenkie de Jong 6.5, Hakim Ziyech 6.5, Dusan Tadic 7, David Neres 6.5

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling