Atlético Madrid
1 – 0
Juventus
FC Schalke 04
2 – 1
Manchester City

Van Egmond: "VAR als verantwoordelijke geen optie"

Van Egmond: "VAR als verantwoordelijke geen optie"

12 februari 2019 – Na veel onrust rondom de VAR is er een (sterke) roep gekomen om niet de scheidsrechter op het veld, maar de arbiter achter de tv's in Zeist eindverantwoordelijk te maken over de beslissingen op het veld. Toch is een dergelijke beslissing absoluut niet aan de orde, zo stelt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB. Zo'n verandering moet namelijk via de internationale spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) gaan.Dat vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad. "De IFAB en het bestuur van de FIFA maakten de scheidsrechter verantwoordelijk na uitgebreid overleg met verschillende panels, waarin oud-spelers en trainers zijn gehoord", legt Van Egmond uit over de mogelijkheid, die meermaals werd geopperd de laatste dagen. Bovendien vindt de scheidsrechtersbaas dat in de regel scheidsrechters 'keurig meegaan' met de ingrepen van de VAR.

"Van de ongeveer 65 keer dat de VAR dit seizoen heeft ingegrepen, gebeurde dat vijf keer niet. Hoe groot is het probleem dan?", vraagt hij zich af na de commotie om Pol van Boekel, die zowel FC Utrecht als ook PSV géén penalty toekende. "In de Eredivisie ging tot zondag kwart voor vijf alles goed. Daarna raken we met zijn allen in de war."

Volgens de scheidsrechtersbaas moet de VAR de tijd krijgen en moet het vooral niet onrustig worden rondom diens positie. De kinderziektes moeten er allereerst uit. "Na twee, drie jaar moet je voorzichtig evalueren. Dat zal de FIFA ook doen. Zij zullen niet kort de bocht wijzigingen doorvoeren. We moeten de rust bewaren. Het aantal fouten van de arbitrage wordt teruggebracht. Dat is zichtbaar."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 20 februari 2019

  2. dinsdag 19 februari 2019