Defensief Utrecht houdt koploper PSV op tumultueus gelijkspel

10 februari 2019, 18:52   Bijgewerkt: 10 februari 2019, 21:35

PSV heeft zondag in Utrecht niet maximaal weten te profiteren van de fout van Ajax in Almelo. Een wedstrijd met alles erop en eraan kende uiteindelijk geen winnaar: 2-2. FC Utrecht leidde bij rust met 2-0, maar goals van Luuk de Jong deden het tij keren. Even hoopte Utrecht alsnog op een overwinning, maar zowel de VAR als arbiter Pol van Boekel besloten bij uitglijden van Denzel Dumfries geen penalty te geven.

Door het verlies van Ajax zaterdagavond bij Heracles Almelo (1-0) kon PSV het gat met de Amsterdammers vergroten naar acht punten. Een buitenkansje voor de ploeg van Mark van Bommel, die Ajax bij de hervatting van de Eredivisie niet had zien profiteren van de misstap van PSV in Emmen (2-2). Met de gedachte een grote stap naar prolongatie van het landskampioenschap te kunnen zetten, reisde PSV af naar Utrecht.

Behalve een slecht in vorm stekend Utrecht was er nog een statistisch voordeel voor PSV: het won de afgelopen vijf keer in de Galgenwaard, verliezen in Utrecht is voor de Eindhovenaren meer uitzondering dan regel. Toch moest het toen het de kleedkamers halverwege de wedstrijd opzocht, serieus vrezen voor een nederlaag. Een gegroepeerd spelend Utrecht had in een turbulente twee keer toegeslagen en leidde daarom met 2-0.

PSV en trainer Mark van Bommel maakten zich daarbij zeer boos. Hirving Lozano was op vijandelijke helft van de bal gezet door Joris van Overeem, waarbij heel PSV dacht aan een overtreding. De VAR en scheidsrechter Pol van Boekel oordeelden anders, zij zagen dat de bal werd gespeeld. Het was niet de eerste keer dat PSV beklag deed bij de leiding: een kwartier na de 1-0 had Timo Letschert De Jong vastgehouden in het strafschopgebied, maar een penalty kwam er niet.

De tweede helft gaf geen ander beeld, maar kreeg wel meer spanning doordat De Jong binnen het kwartier de aansluitingstreffer maakte. Bij een passje van Bergwijn ontsnapte hij eindelijk een keer aan de aandacht van Letschert en via Jensen trof hij doel: 2-1. Het deed Utrecht nog meer achteruit lopen, in het restant van de tweede helft was het alleen Nicolas Gavory die Jeroen Zoet nog een keer onder vuur nam.

De tijd begon langzaamaan te dringen voor PSV, dat natuurlijk niet weer schade wilde oplopen. Het klopte hard op de deur, maar de verdediging van Utrecht leek het niet te gaan begeven. Tot het moment dat Dumfries zich ontdeed van een paar tegenstanders en hard voorgaf. Het leverde de assist op voor de 2-2, want De Jong deed opnieuw van zich spreken en gleed de bal binnen.

Verder dan dat kwam PSV echter niet, in de knotsgekke slotfase mocht het zelfs nog van geluk spreken dat het niet alsnog tegen een nederlaag aanliep. Dumfries gleed uit en nam daarbij Simon Gustafson mee in het strafschopgebied. De VAR keek, en ook Van Boekel ging de beelden bekijken. Een strafschop werd niet gegeven, tot onvrede bij Advocaat het publiek. Zo eindigde het duel in 2-2 en liep PSV slechts één punt uit op Ajax.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Utrecht: David Jensen 6, Sean Klaiber 5, Timo Letschert 6, Willem Janssen 6, Nicolas Gavory 6, Joris van Overeem 7, Simon Gustafson 5.5, Sander van de Streek 7, Othman Boussaid 5 (83. Leon Guwara -), Gyrano Kerk 6, Michiel Kramer 5 (90+1 Mark van der Maarel -).

PSV: Jeroen Zoet 5, Denzel Dumfries 6.5, Daniel Schwaab 5, Nick Viergever 5.5, José Angelino 5.5, Pablo Rosario 5, Jorrit Hendrix 5, Gaston Pereiro 4.5 (73. Mohammed Ihattaren -) , Steven Bergwijn 6, Luuk de Jong 7, Hirving Lozano 4.5 (69. Cody Gakpo 5).

Man of the match: Luuk de Jong

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.