Feyenoord spoelt kater weg met zege op De Graafschap

9 februari 2019, 22:45

Feyenoord heeft zich zaterdagvanavond eenvoudig weten te herstellen van de zeer teleurstellende nederlaag van vorige week tegen Excelsior. In de eigen Kuip werd nummer voorlaatst De Graafschap met name na rust simpel aan de kant gezet: 4-0. Steven Berghuis, Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra waren de doelpuntenmakers en zorgden er daarmee mede voor dat Feyenoord de derde plaats in de Eredivisie weer wat steviger in handen neemt.

De tactiek van De Graafschap, dat veel spelers en trainer Henk de Jong moest missen door griep, deed Feyenoord terugdenken aan de wedstrijd van een week geleden tegen Excelsior. De Superboeren trokken zich terug, hielden de ruimtes klein en probeerden aanvallend toe te slaan op de counter. Aan de thuisploeg om daar een oplossing voor te vinden, iets wat vorige week dus niet lukte. Na een afwachtend begin, waarin Feyenoord vooral de bal rondspeelde, kwam de wedstrijd na ongeveer een kwartier los. Feyenoord kreeg vanaf dat moment een groot aantal kansen. Na goed terugleggen van St. Juste stuitte Steven Berghuis op keeper Hidde Jurjus. Die Jurjus zou een spelbreker blijken voor Feyenoord deze wedstrijd. De keeper redde even later uitstekend op een kopbal van de volledig vrije Berghuis en zou later nog Sam Larsson van het scoren afhouden.

Toch kwam Feyenoord na iets minder dan een half uur op de verdiende 1-0 voorsprong. Nadat Youssef El Jebli namens De Graafschap een vrije trap net naast de linkerpaal had geschoten, lag de bal er aan de andere kant in. Na mistasten van de defensie uit Doetinchem ging Berghuis er met de bal vandoor. Hij legde af op Robin van Persie, die speelde op zijn buurt Larsson aan en die bracht Vilhena in stelling om via Azor Matusiwa de 1-0 aan te tekenen. Niet de mooiste goal ooit van de Rotterdammers, maar het hielp Feyenoord wel over een dood punt heen.

Het spelbeeld wijzigde daarmee overigens niet. De Graafschap veranderde niks aan de tactiek, wetende dat Excelsior vorige week ook van een 1-0 achterstand terug wist te komen. Behalve die vrije trap van El Jebli en een slap rolletje van Charlison Benschop hadden de spelers van De Graafschap, die niet door het griepvirus waren getroffen, weinig in de melk te brokkelen. De 1-0 voorsprong bij rust voor Feyenoord was dan ook terecht, ondanks dat de ploeg niet groots speelde.

Backs als doelpuntenmakers

Heel lang hoefde Feyenoord in de tweede helft niet in spanning te zitten, vanwege de krappe voorsprong. Binnen tien minuten na de pauze werd het duel beslist. De doelpuntenmakers waren verrassend genoeg de twee backs. Verdonk was de eerste die binnen wist te schieten. Jurjus kon in eerste instantie nog redding brengen op een inzet van Berghuis, waarna de linksback de bal in de zestien zomaar voor zijn voeten kreeg en na goed omdraaien raakschoot: 2-0. Twee minuten later lag ook de 3-0 in het net toen St. Juste door de benen van een verdediger zijn treffer aantekende na een goede voorzet. De Graafschap kwam er niet meer uit en moest vooral toezien hoe Feyenoord nog meer kansen kreeg op nog meer doelpunten. Vlak na het uur kopte Toornstra keurig een uitstekende voorzet van Jordy Clasie binnen voor de 4-0.

Het verzet van De Graafschap was al gebroken, maar na die 4-0 helemaal. De ploeg probeerde de schade te beperken en kwam heel af en toe tot een kansje. Invaller Fabian Serrarens kreeg een voorzet van Leeroy Owusu net achter zich, anders had hij de 4-1 binnen kunnen lopen. Uitblinker bij de bezoekers bleef echter keeper Jurjus, die ook in de tweede helft met de nodige reddingen voorkwam dat de uitslag nog groter werd. De Graafschap blijft door de nederlaag de nummer voorlaatst van de Eredivisie, terwijl nummer drie Feyenoord de voorsprong op nummer vier AZ weer vergroot tot vijf punten.

Opstellingen en beoordelingen:

Feyenoord: Kenneth Vermeer 7; Jeremiah St. Juste 7,5, Sven van Beek 7, Cuco Martina 7, Calvin Verdonk 7,5 (72. Yassin Ayoub -); Jordy Clasie 8, Jens Toornstra 7,5, Tonny Vilhena 7,5; Steven Berghuis 7,5, Robin van Persie 7 (64. Nicolai Jørgensen 6,5), Sam Larsson 7,5 (79. Orkun Kökçü -)

De Graafschap: Hidde Jurjus 8; Leeroy Owusu 6,5, Sven Nieuwpoort 6, Bart Straalman 6, Ruben Ligeon 6; Frank Olijve 5,5 (75. Erik Bakker -), Youssef El Jebli 6,5, Azor Matusiwa 6; Furdjel Narsingh 5 (69. Fabian Serrarens 6), Charlison Benschop 6,5, Delano Burgzorg 6 (85. Daryl van Mieghem -)

Man of the match: Jordy Clasie

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling