AZ duwt onmachtig NAC Breda verder in degradatiezone

AZ duwt onmachtig NAC Breda verder in degradatiezone

8 februari 2019 – Een dominant AZ heeft vrijdagavond een zakelijke overwinning geboekt in Breda. De equipe van John van den Brom boekte dankzij twee doelpunten van Guus Til en een treffer van Albert Gudmonsson de vierde competitieoverwinning na de winterstop door een bijzonder zwak NAC Breda haar wil op de leggen. De Bredanaars wisten geen enkele vuist te maken en worden dieper in de degradatiezone gedrukt.AZ, met Bjørn Johnsen als vervanger van Mats Seuntjes, begon enthousiast aan de wedstrijd. Maar ook NAC liet zich niet onbetuigd. Beide ploegen zetten hoog druk, waardoor er in de eerste minuten vooral op de eigen helft gevoetbald werd. Na tien minuten, waarin NAC uit een vrije trap van Ramon Lundqvist de beste kans kreeg, kon AZ eindelijk wat vrijer gaan voetballen. NAC liet steeds meer ruimtes vallen tussen het middenveld en de verdediging en werd steeds onnauwkeuriger, waardoor de AZ-spelers makkelijk konden combineren en er ook vele mogelijkheden ontstonden. De Alkmaarders waren echter niet zo nauwkeurig als in de voorgaande wedstrijden, en de voorzetten kwamen zelden aan bij de bedoelde bestemming. Zo had AZ bij rust al met 0-4 voor kunnen staan, maar bleef het slechts bij 0-1.

Deze 0-1 kwam op naam te staan van Guus Til. Na een voorzet van Jonas Svensson werd Til volledig vrijgelaten door de NAC-verdediging, waarna het voor Til een koud kunstje was om binnen te tikken. Deze Svensson leidde ook de grootste kans voor NAC in, toen hij Sullay Kaikai uit zijn rug weg liet lopen, waarna Gervane Kastaneer uit de voorzet van Kaikai tegen de paal schoot.


Waar het publiek in het Rat Verlegh-stadion hoopte op een kwalitatief betere tweede helft, zag het echter niet naar uit dat NAC nog beter zou gaan voetballen, laat staan scoren. Sterker nog, het was AZ dat vroeg in de tweede helft de voorsprong kon uitbouwen. Til kon makkelijk uit de rug van de twee centrale verdedigers van NAC weglopen, waarna hij zijn tweede van de avond kon maken.

Na het tweede doelpunt kon AZ naar hartelust blijven combineren en bleef het bij vlagen als een mes door de NAC-verdediging snijden. Door een combinatie van een goed keepende van Leer en de onnauwkeurigheid, die aanwezig bleef in het spel van AZ, konden de Alkmaarders het doelsaldo niet verder opkrikken. De mannen uit Breda leken hier lange tijd maar bar weinig tegenover te stellen, en hun spel was bij vlagen pijnlijk om naar te kijken.

Met een slotoffensief probeerde NAC nog een punt te forceren, maar de schoten van Kastaneer en de ingevallen Mounir El Allouchi waren niet goed genoeg om Bizot te verschalken. Sterker nog, het was AZ dat nogmaals kinderlijk eenvoudig scoorde door een beheerst schot van de eveneens ingevallen Albert Gudmonsson.

AZ blijft met deze overwinning op de vierde plek staan en is nog altijd de enige ploeg zonder tegendoelpunten na de winterstop. NAC, dat een lastig programma voor de komende weken heeft, zakt steeds verder weg, en er lijkt een wonder nodig te zijn, wil Mitchell van der Gaag zijn ploeg zonder kwaliteit nog behoeden voor nacompetitievoetbal.

Opstellingen en beoordelingen*
NAC Breda: Benjamin van Leer 6; Alex Gersbach 4.5 , Karol Mets 4, Menno Koch 4, Khalid Karami 4 (46. Pelé van Anholt 4); Ramon Lundqvist 5.5, Gianluca Nijholt 5 (69. Mounir El Allouchi), Robert Mühren 6; Sullay Kaikai 6 (78. Giovanni Korte -), Gervane Kastaneer 5.5, Mikhail Rosheuvel 5.5.
AZ Alkmaar: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6.5, Ron Vlaar 6.5, Teun Koopmeiners 6.5, Thomas Ouwejan 6; Fredrik Midtsjø 7, Adam Maher 7, Guus Til 7.5 ; Calvin Stengs 6.5, Bjørn Johnsen 5.5 (64. Albert Gudmundsson 6.5), Oussama Idrissi 7 .
Man of the Match: Guus Til 
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 19 augustus 2019

  2. zondag 18 augustus 2019

  3. zaterdag 17 augustus 2019