Advocaat furieus over rol Kuipers én videoarbitrage in Zwolle

3 februari 2019, 18:01

Dick Advocaat heeft geen goed woord over voor de rol die de arbitrage zondag speelde tijdens de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Utrecht. Met name de VAR moet het bekopen bij de ervaren trainer, die in de slotfase van de wedstrijd zijn ploeg een 1-3 voorsprong helemaal zag weggeven. De Zwollenaren wonnen uiteindelijk met 4-3.

Er leek halverwege de tweede helft geen vuiltje aan de lucht voor Utrecht, tot twintig minuten voor tijd Urby Emanuelson op aangeven van de video-arbiter met rood van het veld gestuurd door dienstdoende scheidsrechter Björn Kuipers. Vervolgens kwamen de Zwollenaren terug in de wedstrijd en kregen ze vlak voor tijd een strafschop na ingrijpen van de VAR. "We hadden de wedstrijd onder controle en stonden met 1-3 voor. Dan gebeuren er allerlei dingen die op het voetbalveld niet mogen gebeuren, van mijn spelers van de scheidsrechters", begint Advocaat zijn relaas in gesprek met FOX Sports.

"Ik vraag me af waarvoor we de VAR in het leven hebben geroepen. Een topscheidsrechter als Björn Kuipers heeft dat helemaal niet nodig. Het blijft willekeur, dat heb ik vijf maanden geleden ook gezegd. Iedere week komt het terug. De ene keer doen ze het goed, maar dan de andere keer weer niet", gaat Advocaat verder. De trainer vindt dat Emanuelson niet weggestuurd had moeten worden. "Urby doet nog geen vlieg kwaad, die komt gewoon iets te laat. Hij kan 'm geven, maar dat had hij ook een paar keer daarvoor kunnen doen."

Het penaltymoment zorgt nog voor grotere frustraties bij Advocaat. PEC Zwolle leek een vrije trap te krijgen, maar na een seintje van de VAR wees Kuipers alsnog naar de stip. "Het is een van de beste scheidsrechters ter wereld, die raakt ook geïrriteerd als iedereen in zijn oor zit te toeteren. Nu denkt hij: ik bepaal het en ga niet kijken. Maar hij had nu wel moeten kijken, dan had hij kunnen zien dat het geen penalty was."

Bazoer

Na de wedstrijd kreeg Riechedly Bazoer rood omdat hij in de catacomben de vierde man een duw gaf, tot ongeloof van Advocaat. "Bazoer is teleurgesteld en geeft de vierde man een duwtje. Loop door zeg, niet meer doen jochie. Maar daar ga je toch geen rood voor geven, dan begrijp je er toch niks van? Zo'n vierde man mag dan ook een beslissing nemen, verschrikkelijk zeg."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen