Blessure Bergwijn overschaduwt ruime zege van PSV op Fortuna

3 februari 2019, 16:26   Bijgewerkt: 3 februari 2019, 16:48

PSV heeft zondag tegen Fortuna Sittard het gat met Ajax weer teruggebracht tot vijf punten. Na een moeizame eerste helft, die eindigde met een minimale voorsprong voor de thuisploeg, was de honderdste treffer van Luuk de Jong in het rood-wit voldoende om PSV over het dode punt heen te helpen. De Eindhovenaren liepen via Cody Gakpo en een heuse hattrick van De Jong nog uit naar 5-0, maar zagen wel Steven Bergwijn met een op het oog ernstige blessure uitvallen.

PSV kwam net als in voorgaande wedstrijden op een vroege voorsprong. Al binnen tien minuten wist Gastón Pereiro te profiteren van weifelend optreden van Andrija Balic. De Uruguayaan, die opnieuw de voorkeur had gekregen boven Erick Gutiérrez, snoepte de Fortuna-debutant de bal af en schoot mooi raak. De start van de Eindhovenaren was daarmee uitstekend, maar men had de afgelopen twee duels geleerd dat te vroeg achterover leunen een groot risico kan opleveren. Zodoende joeg de ploeg van Mark van Bommel op een volgende treffer, maar dat ging zeer moeizaam. Fortuna had zich uitstekend georganiseerd en hield de ruimtes met veel discipline klein.

In het tweede bedrijf was het verzet van Fortuna echter al vlug gebroken. PSV voetbalde wat makkelijker dan voor rust en maakte gebruik van de ruimtes die werden veroorzaakt door de overtalsituatie. Tien minuten na rust was daar dan ook de 2-0. Dat werd een speciale treffer, want het was de honderdste goal van Luuk de Jong in Eindhovense dienst. Op een voorzet van jongeling Gakpo - hij was Malen komen vervangen in de rust - kopte hij met veel gevoel raak en bereikte daarmee de magische grens die slechts voor weinigen is weggelegd. Wel kwam PSV vlak daarvoor goed weg toen Lars Hutten een gevaarlijke counter niet kon afronden.

Invloed op de wedstrijd had zijn blessure niet, want PSV maakte er ook nog 4-0 van. De Jong maakte op aangeven van Angeliño zijn tweede van de wedstrijd en werkte daarmee aan het doelsaldo van zijn ploeg. Vlak voor tijd kon hij zelfs ook nog een hattrick completeren. Eerst leek de uitstekend spelende Gakpo leek de 5-0 te maken, maar de aanvaller raakte de paal. Vervolgens stond De Jong op de juiste plek om de wedstrijdbal mee naar huis te mogen nemen. Een mooie en probleemloze middag voor PSV, met uitzondering op de blessure van Bergwijn.

Opstellingen en beoordelingen:*

PSV: Jeroen Zoet 6; Denzel Dumfries 7, Daniel Schwaab 6.5, Nick Viergever 6.5, Angelino 7; Pablo Rosario 6.5 (80. Erick Gutierrez -), Gastón Pereiro 7, Jorrit Hendrix 7; Steven Bergwijn 6 (65. Mo Ihattaren 6), Luuk de Jong 8.5, Donyell Malen 4 (46. Cody Gakpo 8)

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6.5; Andrija Balic 5 (35. Alessandro Ciranni 6), Clint Essers 4, Michael Pinto 6; Jorrit Smeets 5, José Rodriguez 5, Mark Diemers 6, Lars Hutten 6, Kai Heerings 6 (51. Mohammed Dembélé 5); Ahmed El Messaoudi 5.5, Andrija Novakovich 4.5 (80. Rubin Ramirez -)

Man of the Match: Luuk de Jong

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in actie te komen voor een beoordeling