Feyenoord is na de Klassieker terug bij af en verliest van Excelsior

Feyenoord is na de Klassieker terug bij af en verliest van Excelsior

3 februari 2019 – Na de sensationele zege op Ajax in De Klassieker heeft Feyenoord zich een week later van zijn slechtste kant laten zien. In de Rotterdamse derby tegen Excelsior ging de ploeg, ondanks een voorsprong, zondagmiddag met 2-1 onderuit. Ali Messaoud en invaller Robin van der Meer maakten de openingstreffer van Robin van Persie ongedaan en bezorgden Feyenoord een enorme kater. Ten opzichte van een week eerder is het blijkbaar niets opgeschoten.Voor Feyenoord was het deze middag even omschakelen. Waar vorige week in De Kuip zo'n beetje alles lukte tegen Ajax, moest de ploeg nu op het kunstgras van Excelsior laten zien dat dat niet eenmalig was. Ook was het een omschakeling qua voetbal voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst en dat zag je meteen vanaf het begin. Waar tegen Ajax Feyenoord in de duels kon komen wanneer Ajax aan aanvallen dacht, moesten de Rotterdammers nu zelf het spel maken. En dat ging bijzonder moeizaam. De eerste dreiging kwam zelfs van de kant van Excelsior. De behendige Marcus Edwards was een plaag voor de Feyenoord-defensie. Na acht minuten kwam hij naar binnen, maar zijn schot ging via Mounir El Hamdaoui naast.

Excelsior zakte vanaf het begin in, maar dat betekende niet dat de ploeg van Adrie Poldervaart zich alleen tot verdedigen beperkte. Sterker nog, in het eerste gedeelte van de wedstrijd kwam het meeste gevaar van de kant van de thuisploeg. De eerste kans van Feyenoord kwam pas na iets minder dan twintig minuten toen Jens Toornstra na een voorzet van Jeremiah St. Juste over het doel van Alessandro Damen schoot. Feyenoord had mazzel dat Excelsior de mogelijkheden bijzonder slecht uitspeelde. In al die gevallen was smaakmaker Edwards daarbij betrokken. Vlak voor rust had de van Tottenham Hotspur gehuurde buitenspeler zelf moeten doorlopen, maar in plaats daarvan koos hij voor een slechte pass achter El Hamdaoui. Even daarvoor had Edwards na een soepele beweging langs twee Feyenoorders nog net naast geschoten.

Feyenoord leek wakker te schrikken van die mogelijkheden en kreeg vlak voor rust zelf nog een paar hele aardige kansen. Thomas Oude Kotte haalde een kopbal van Toornstra van de doellijn en diezelfde Toornstra, die vorige week tegen Ajax één van de uitblinkers was, zag dat Damen zijn schot net uit de verre hoek wist te tikken. Zo waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar had Feyenoord op basis van de grote kansen vlak voor de pauze op voorsprong moeten staan.

De rust was net voorbij of Feyenoord kreeg meteen weer een grote kans op de voorsprong. Excelsior kreeg de bal niet weg uit het strafschopgebied, waarna Berghuis op de paal schoot. Tien minuten na de thee kwam Feyenoord alsnog op voorsprong. Een voorzet van Calvin Verdonk werd slecht weggewerkt door Lorenzo Burnet, die de bal met de borst aan Van Persie gaf. Die dacht niet na en schoot de bal meteen in de rechterhoek. Excelsior was geen schim van de dreigende ploeg die het in de eerste helft was, maar het was wel razend effectief. Negen minuten na de openingstreffer van Feyenoord leverde de eerste kans van Excelsior in de tweede helft meteen de gelijkmaker op. Een heerlijke aanval over veel schijven kwam via Ryan Koolwijk en Luigi Bruins bij Messaoud terecht en die schoof volledig vrij in de zestien de 1-1 binnen. 

Die gelijkmaker van Excelsior leverde een leuke en spannende slotfase op. Verrassend genoeg kreeg niet Feyenoord, maar Excelsior de grootste kansen op de overwinning. Doelman Kenneth Vermeer voorkwam tot twee keer toe de 2-1. In de rechterhoek redde hij op een inzet van invaller Mikael Anderson en met zijn vuisten pareerde hij een schot van Schouten. Feyenoord nam met het inbrengen van Jørgensen meer risico, maar opnieuw was Excelsior gevaarlijk. Alleen speelde de ploeg dit weer slecht uit. Een pass van Edwards op invaller Dennis Eckert was te zacht en dus kon de spits de bal niet vol raken en zag hij Vermeer redding brengen.

Uiteindelijk kwam de zege er alsnog voor Excelsior. De sensatie was compleet toen invaller Van der Meer met zijn eerste balcontact op mooie wijze met een volley de bal in het doel werkte. Op basis van de slotfase was de zege voor Excelsior terecht. Zij pakken hele belangrijke punten in de strijd tegen degradatie, terwijl Feyenoord met een grote kater blijft zitten. Hoe kan het toch dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst zo wisselvallig is dit seizoen? Er waren zeges op PSV en Ajax, maar nederlagen tegen De Graafschap, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en dus nu ook Excelsior. Feyenoord is terug bij af.

Opstellingen en beoordelingen:
Excelsior
: Alessandro Damen 7,5; Siebe Horemans 7, Jurgen Mattheij 7, Thomas Oude Kotte 7,5, Lorenzo Burnet 6; Jerdy Schouten 8, Ali Messaoud 7,5 (77. Dennis Eckert -), Ryan Koolwijk 7,5; Marcus Edwards 7 (90. Robin van der Meer -), Mounir El Hamdaoui 7, Luigi Bruins 7 (72. Mikael Anderson -)

Feyenoord: Kenneth Vermeer 8; Jeremiah St. Juste 7, Sven van Beek 6,5, Jan-Arie van der Heijden 6 (84. Nicolai Jørgensen -), Calvin Verdonk 5,5 (66. Ridgeciano Haps 6); Jordy Clasie 6,5, Jens Toornstra 6,5 (76. Yassin Ayoub -), Tonny Vilhena 6,5; Steven Berghuis 6, Robin van Persie 7, Sam Larsson 6,5

Man of the match: Jerdy Schouten
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 18 februari 2019

  2. zondag 17 februari 2019