VAR zorgt voor grote climax en gelijkspel in Arnhem

2 februari 2019, 20:55   Bijgewerkt: 2 februari 2019, 21:44

Vitesse en Heerenveen kenden zaterdagavond een waanzinnig einde van hun duel, dat in 2-2 eindigde. Vitesse vierde de 3-1 van Martin Ødegaard en dacht de zege binnen te halen, toen de treffer werd teruggedraaid. Voorafgaand aan aan de treffer bleek een overtreding gemaakt te zijn aan de andere kant van het veld, waardoor Heerenveen een penalty te goed had. Deze werd feilloos binnengeschoten door Sam Lammers.

Vitesse-aanvaller Martin Ødegaard schoot in de slotseconden van de wedstrijd de bal van afstand tegen de touwen en heel Arnhem vierde de treffer. Totdat de VAR een moment daarvoor nog eens goed terugkeek: De 3-1 gaat niet door en SC Heerenveen mag vanaf de strafschopstip aanleggen voor de gelijkmaker. Een overtreding op Pelle van Amersfoort in de zestienmeter van Vitesse bleek vooraf te zijn gegaan aan het doelpunt, waardoor de wedstrijd opeens volledig op zijn kop staat en Lammers de 2-2 maakt.

De gelijkmaker was ondanks de opvallende aard, zeker niet onverdiend. Heerenveen creëerde een handvol grote kansen in de openingsfase. Michel Vlap kreeg het voor elkaar om de meest lastige daarvan om te zetten in het eerste doelpunt. Uit een tegenaanval kreeg Vlap de bal mee van Nemanja Mihajlovi?. Met veel ruimte voor zich, besloot de spelmaker vanaf vijfentwintig meter uit te halen. Zijn zwabberende wreefschot verraste Vitesse-doelman Eduardo en vloog fraai de bovenhoek in: 1-0.

De meest eenvoudige kansen liet Heerenveen echter onbenut. Mitchel van Bergen faalde na twee minuten de bal van dichtbij vrij in te tikken, na fraai voorbereidend werk van Sam Lammers. Lammers stond vlak voor rust aan het einde van een aanval, toen hij een corner met de voet kon binnen tikken. Vitesse-keeper Eduardo keerde opnieuw knap.

Vitesse creëerde een enkele echte kans in de eerste helft. Dat leverde wel meteen een doelpunt op, waardoor de ploeg in de wedstrijd bleef. Martin Ødegaard en Vyacheslav Karavaev zorgden samen voor het meeste gevaar aan de rechterkant, dus het was geen verassing dat het doelpunt vanaf de rechterflank werd voorbereid. Ødegaard zette laag voor en spits Oussama Darfalou zag zijn schot op de lat uiteenspatten. Basis-debutant Mukhtar Ali was er echter als de kippen bij om de 1-1 van dichtbij binnen te koppen.

Bryan Linssen leek lang de matchwinner te worden. Linssen maakte halverwege de tweede helft na een afgeslagen voorzet de 2-1, door de bal met rechts binnen te volleren, onder de doelman door. Zijn fraaie doelpunt leek lang de winst voor Vitesse in te leiden, totdat het turbulente einde de wedstrijd volledig omgooide. Door het gelijkspel blijft Vitesse steken op een vijfde plek op de ranglijst, achter nummer vier AZ.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Eduardo dos Reis Carvalho 7; Alexander Büttner 4, Jake Clarke-Salter 5, Maikel van der Werff 6, Vyacheslav Karavaev 6.5; Max Clark 5.5, Mukhtar Ali 5.5 ('77. Thomas Buitink 5), Thulani Serero 6; Bryan Linssen 6, Oussama Darfalou 5.5 ('56. Richonell Margaret 5), Martin Ødegaard 7.

SC Heerenveen: Warner Hahn 5; Jizz Hornkamp 6 ('61. Sherel Floranus 5.5), Daniel Høegh 5.5, Kik Pierie 6, Lucas Woudenberg 6; Stijn Schaars 6, Ben Rienstra 6 ('82.Pelle van Amersfoort -), Michel Vlap 7; Mitchell van Bergen 6.5, Sam Lammers 6.5, Nemanja Mihajlovi? 5.5 ('66. Dennis Johnsen 6.5).

Man of the Match: Michel Vlap (Heerenveen).

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling