ErediVisie: Drents kwartiertje, vloek op plek vier en debutantenbal

ErediVisie: Drents kwartiertje, vloek op plek vier en debutantenbal

28 januari 2019 – Het Eredivisie-speelweekend kenmerkte zich voornamelijk door de krankzinnige Klassieker, maar er gebeurde nog meer op de velden in Nederland. PSV won wederom in eigen huis en maakt de thuisreeks nog sterker; FC Emmen sloeg opnieuw toe in de slotfase en we zagen een hele hoop nieuwe aanvallende spelers in de Eredivisie. Zoals Finn Stokkers over Vitesse-keeper Eduardo poeieren we door het afgelopen speelweekend in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.Drents kwartiertje
FC Emmen blijft vriend en vijand verrassen in de Eredivisie: op bezoek bij VVV-Venlo was de formatie van Dick Lukkien als eerste ploeg dit seizoen driemaal trefzeker. En de Drentenaren blijken een ware diesel: ze scoorden nog niet in het eerste kwartier dit seizoen en maakten voor rust in totaal slechts vijf goals. In de tweede helft liefst negentien (!), waarvan het grootste gedeelde in de laatste vijftien minuten (zeven). Glenn Bijl (tegen FC Utrecht), Nicklas Pedersen (tegen PSV en FC Groningen), Reuven Niemeijer (tegen sc Heerenveen) en dus Michael Chacón afgelopen weekend tegen VVV-Venlo zorgden ervoor dat FC Emmen al de helft van het aantal punten heeft behaald in de laatste vijf minten van duels. Met recht een Drents kwartiertje.

Vloek op de vierde plaats
Voor de meeste subtoppers is een plaats achter de Traditionele Top-drie een prachtige plek, maar er lijkt dit seizoen wel een vloek op te heersen. Sinds Heracles Almelo vierde stond gaat het, zeker na de winter, bergafwaarts met de Almeloërs. Voor FC Utrecht, die de stek in de winterstop had, geldt hetzelfde: zij verloren tweemaal en scoorden nog niet in 2019. Dus geraakte Vitesse vorige week op de vierde plaats en ook zij gingen prompt onderuit tegen Fortuna Sittard. Zit er een vloek op plek vier? Het antwoord ligt voorlopig bij AZ.

Thuisreeks PSV blijft maar doorgaan
Het mag dan iets minder soepeltjes gaan dan voor de winterstop, maar PSV is nog altijd bezig aan een ijzersterke thuisreeks. De nederlaag op 18 september 2016 tegen Feyenoord is het laatste duel dat verloren ging, in de 41 duels daarna werd er niet verloren. Dit seizoen zijn de cijfers zelfs beangstigend goed: 30 punten uit tien duels, 38 doelpunten voor, drie tegen. Krankzinnig goed, maar nog zéker niet het absolute record. De derde plek in dat rijtje, 44 duels op rij tussen 1974 en 1976, is al in zicht. Maar de reeks van 53 duels (tussen 1989 en 1992) is verder weg en het record van 93 (!) ongeslagen thuisduels, tussen 1983 en 1989, is nog heel ver weg voor de mannen van Mark van Bommel. Toch zal Fortuna Sittard niet met een lekker gevoel naar het Philips Stadion komen, dit weekend.

Debutantenbal van de aanvallers
Het voordeel van de transfermarkt in januari is dat er een hoop debutanten te begroeten zijn in de Eredivisie. Vorige week zagen we al wat nieuwe gezichten, maar in de afgelopen speelronde was het wel heel extreem, vooral in de aanval. Met Sullay Kaikai, Charlison Benschop, Mohamed El Hankouri, Paul Gladon, Sven Braken en Alexander Isak zagen we zes nieuwe aanvalskrachten in de Eredivisie, terwijl Michiel Kramer nog op de bank bleef. Met Riechedly Bazoer en Lisandro Magallán zagen we ook op twee andere posities Eredivisie-debutanten. Maar in welke linie de clubs zich het meest versterken, is wel duidelijk...   

Lees ook verder over De Klassieker:
Dit viel op bij De Klassieker waarin Ajax werd vernederd
- De mooiste beelden uit De Klassieker op een rijtje
Feyenoord boekte de zege waar iedereen 'nog jaren over praat'

Wat verder nog opviel...

Idrissi nam een voorbeeld aan Elm

Eduardo ging van hemel naar hel

Pelle is het cement van PEC

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 19 augustus 2019

  2. zondag 18 augustus 2019

  3. zaterdag 17 augustus 2019