Wondergoal bezorgt Fortuna in extremis zege op Vitesse

Wondergoal bezorgt Fortuna in extremis zege op Vitesse

27 januari 2019 – In de strijd om plek vier in de Eredivisie heeft Vitesse dure punten laten liggen in Sittard. Door een treffer van Bryan Linssen stonden de Arnhemmers lang op voorsprong, maar invallers Lars Hutten en Finn Stokkers zorgden met twee goals in het laatste kwartier alsnog voor de zege en daarmee de eerste driepunter van het nieuwe jaar voor Fortuna: 2-1.Nadat beide ploegen midweeks werden uitgeschakeld in de beker, was het voor zowel Fortuna Sittard als Vitesse zondagmiddag zaak om het goede gevoel snel weer terug te vinden. Vitesse ging voortvarend van start in de openingsfase. Na zes minuten leverde een Arnhemse uitbraak de eerste kans van de wedstrijd op. Oussama Darfalou, Martin Ødegaard en Navarone Foor stonden met z'n drieën tegenover twee verdedigers van Fortuna, maar speelden het slecht uit. Het schot van Foor ging uiteindelijk naast. Echt lang hoefde Vitesse niet te treuren om die gemiste kans, want een minuut later lag de 0-1 al tegen de touwen. Doelman Eduardo schoot de bal hard naar voren, Linssen ontsnapte aan de buitenspelval en rondde koelbloedig af.

Fortuna Sittard, dat van de ploegen onderin het vaakst scoort, ging daarna snel op zoek naar de gelijkmaker. Na twaalf minuten nam Lisandro Semedo het doel van Vitesse onder vuur, maar zijn schot ging net naast. Vitesse leek na twintig minuten de score te verdubbelen, maar een treffer van Darfalou werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Het spel golfde vervolgens op en neer en dat leverde een leuk schouwspel op, ondanks dat echt grote kansen uitbleven.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwamen die kansen er wel. Mark Diemers krulde een bal net naast, Andrija Novakovich kopte een voorzet van Semedo over en diezelfde Semedo kreeg na een mooi wippertje van André Vidigal een goede mogelijkheid, maar ook die ging er niet in. De grootste kans van de eerste helft kwam echter op naam van de bezoekers. Na een uitstekende voorzet van Ødegaard pegelde Foor de bal op de lat. Het aantal penaltyclaims in de eerste helft was aan beide kanten overigens gelijk, maar zowel Van der Werff als Novakovich kreeg geen strafschop van scheidsrechter Martin Pérez.

Na de thee ging Fortuna Sittard risico's nemen in de jacht op de gelijkmaker. Vitesse probeerde vooral via de counter gevaarlijk te worden en dit lukte heel aardig. De beste kans was voor Ødegaard, wiens schot na terugleggen van Darfalou uitstekend uit de hoek werd gepakt door doelman Alexei Koselev. Het probleem voor Vitesse was dat de Arnhemmers in de omschakeling wel voor dreiging zorgden, maar de genadeklap niet konden uitdelen. Daardoor bleef Fortuna in leven en een kwartier voor tijd kwam dat Vitesse duur te staan. Na vele mislukte pogingen had Vidigal eindelijk een goede voorzet in huis, waarna invaller Hutten de 1-1 binnen wist te glijden.

Fortuna had daarna alle reden tot klagen bij de scheidsrechter. Waar het afgelopen woensdag in De Kuip tegen Feyenoord nog een zeer goedkope penalty tegen kreeg, ging de bal nu in Limburgs voordeel niet op de stip. Bero maakte hands bij het wegglijden, maar de VAR besloot geen strafschop te geven. Het daaropvolgende schot van Novakovich werd goed gepakt door Eduardo en zo was Fortuna het dichtst bij de overwinning. Die zege kwam er in de blessuretijd alsnog. De uitblinkende Eduardo leverde de bal knullig in bij invaller Finn Stokkers, die niet nadacht en de bal op zeer fraaie wijze in het lege doel schoot. Zodoende pakte Fortuna na de harde uitglijder tegen De Graafschap van vorige week nu in eigen huis de eerste zege van 2019.

Opstellingen en beoordelingen:
Fortuna Sittard: Alexei Koselev 7; Clint Essers 6, José Rodriguez 6, Kai Heerings 6, Michael Pinto 6; Jorrit Smeets 6,5, Mark Diemers 6,5, Ahmed El Messaoudi 5,5 (60. Lars Hutten 7); Lisandro Semedo 7 (88. Áron Dobos -), Andrija Novakovich 7, André Vidigal 7 (77. Finn Stokkers -)

Vitesse: Eduardo 7,5; Vjatsjeslav Karavajev 6,5, Maikel van der Werff 6,5, Jake Clarke-Salter 6,5, Alexander Büttner 6; Matúš Bero 6, Thulani Serero 6,5, Navarone Foor 6,5; Martin Ødegaard 7,5 (72. Roy Beerens -), Oussama Darfalou 6,5 (76. Richonell Margaret -), Bryan Linssen 7

Man of the match: Martin Ødegaard

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 22 augustus 2019

  2. woensdag 21 augustus 2019

  3. dinsdag 20 augustus 2019