AZ eenvoudig naar halve finale beker na zege op zwak Vitesse

AZ eenvoudig naar halve finale beker na zege op zwak Vitesse

22 januari 2019 – AZ heeft voor de zevende keer in de laatste acht seizoenen de halve finale van het toernooi om de KNVB Beker bereikt. In een weinig hoogstaande kwartfinale rekende het dinsdagavond af met een zeer matig Vitesse. Calvin Stengs en Guus Til schoten AZ in het koude Alkmaarse decor naar een meer dan verdiende zege: 2-0.Op deze koude dinsdagavond was het AFAS Stadion in Alkmaar verre van vol. De aanwezige toeschouwers die in een dikke winterjas verstopt waren, zagen Vitesse na een paar seconden al vragend richting de arbitrage kijken. Roy Beerens werd namelijk licht aangetikt in de zestien door Teun Koopmeiners en ging naar het gras. Dennis Higler en de VAR vonden het te licht voor een strafschop. AZ, dat je de laatste jaren met recht een cupfighter mag noemen, kwam na dat schrikmoment beter in de wedstrijd. Het probeerde vooral via rechtsback Jonas Svensson gevaarlijk te worden. Dit lukte deels. De voorzetten van de Noor waren namelijk wel goed, maar er stond vervolgens niemand om de bal binnen te werken.

Na ongeveer twintig minuten kreeg AZ de beste kans tot dan toe. Vitesse was slordig op het middenveld, waardoor Guus Til de bal makkelijk kon afpakken. Zijn scherpe pass bereikte Oussama Idrissi, maar zijn schot werd gepakt door Vitesse-doelman Eduardo. Mats Seuntjens, die opnieuw de diepe spits was, kopte de rebound vervolgens naast. AZ was heer en meester in de eerste helft en Vitesse kon nauwelijks voor dreiging zorgen. Het gevaarlijkste moment aan Arnhemse zijde was een strakke voorzet van linksback Alexander Büttner. Doelman Marco Bizot kon echter ingrijpen.

Ondanks het overwicht van AZ, kwam Vitesse niet echt in de problemen. AZ zocht geduldig naar openingen, maar kreeg nog geen grote uitgespeelde kansen. Vlak voor rust was het echter toch raak voor de Alkmaarders. Svensson kwam opnieuw mee op, hield de bal met veel pijn en moeite binnen en zag dat Stengs op mooie wijze de 1-0 aantekende. Dit was ook de ruststand.

Na rust produceerde Vitesse snel twee voorzetjes, maar dat leverde geen gevaar op. AZ kreeg niet lang daarna via Idrissi een aardige mogelijkheid, nadat hij door Stengs werd weggestuurd. De buitenspeler was alleen net iets te veel naar de buitenkant gedrongen, waardoor Eduardo in de korte hoek kon redden. Tien minuten na rust verdubbelde AZ de voorsprong alsnog. Vitesse gaf daarin alle medewerking, omdat verdediger Jake Clarke-Salter ervoor zorgde dat een mislukte pass van Idrissi toch nog voor de voeten van Til terechtkwam. De middenvelder kon daarna recht op het doel aflopen en via de paal de 2-0 binnenschuiven.

Het verschil tussen beide ploegen in de competitie is maar één punt, maar daar was vanavond weinig van te merken. Vitesse, dat ten koste van AZ twee seizoenen geleden nog de beker won, maakte een zeer matige indruk. Als grootste kans van de tweede helft kwam de ploeg niet verder dan een schot van Navarone Foor op de vuisten van Bizot. Voor AZ kwam de zege al snel niet meer in gevaar, maar desondanks ging het op zoek naar een grotere voorsprong. De beste kans kwam van het hoofd van Koopmeiners, die volledig vrij in de zestien een corner over het doel kopte. De enige AZ-speler met een slechte avond was Seuntjens. De spits kreeg een handvol kansen, maar miste deze allemaal. Pijnlijk was dat hij er in zijn eentje meer creëerde dan heel Vitesse bij elkaar. Dat zegt genoeg over de Arnhemmers deze avond.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 7,5; Jonas Svensson 8, Ron Vlaar 7,5 (79. Pantelis Hatzidiakos -), Teun Koopmeiners 7, Thomas Ouwejan 7; Fredrik Midtsjø 7, Guus Til 8, Adam Maher 7,5; Calvin Stengs 7,5 (84. Ricardo van Rhijn -), Mats Seuntjens 6,5, Oussama Idrissi 8

Vitesse: Eduardo 7; Vjatsjeslav Karavajev 6, Maikel Van der Werff 6, Jake Clarke-Salter 5, Alexander Büttner 6; Roy Beerens 6, Thulani Serero 5, Navarone Foor 6,5; Martin Ødegaard 6,5, Oussama Darfalou 5 (67. Richonell Margaret 5,5), Bryan Linssen 6

Man of the match: Oussama Idrissi

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 oktober 2019

  2. dinsdag 15 oktober 2019