Clement: "Je komt jezelf keer tegen als je niet speelt"

Clement: "Je komt jezelf keer tegen als je niet speelt"

21 januari 2019 – Pelle Clement (22) is terug in Nederland om bij PEC Zwolle het plezier in voetbal terug te vinden. Wat dat betreft viel hij zaterdag tegen Feyenoord met de neus in de boter. In de schaduw van het droomdebuut van trainer Jaap Stam maakte Clement zijn eerste, verdienstelijk minuten voor PEC. "Ook nog tegen Feyenoord. Als Amsterdammer is dat natuurlijk mooi."Misschien gaat niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen bij de naam van Clement. De middenvelder is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax, maar brak in Amsterdam nooit door. Met één Eredivisie-duel in de benen vertrok Clement anderhalf jaar geleden naar Reading. De middenvelder ging in het Championship weer samenwerken met Stam, met wie hij eerder een plezierige tijd beleefde bij Jong Ajax.

Clement maakte plotseling deel uit van het Engelse voetbalwalhalla. Stam deed regelmatig een beroep op zijn aankoop (25 wedstrijden), maar na het ontslag van The Dutch Destroyer in maart moest ook Clement zijn conclusies trekken. Sindsdien kwam hij slechts vijf keer in actie voor Reading. Het plezier verdween en dus was een vertrek bij The Royals de enige oplossing.  "Ik heb een fantastisch eerste jaar gehad bij Reading, ik had het er erg naar mijn zin. Van enige heimwee had ik dan ook geen last", zegt Clement tegen FCUpdate.nl. "Maar een half jaar lang miste ik het plezier. Ik genoot niet meer van het spelletje."

Meerdere ijzers in het vuur
Kort na de jaarwisseling tekende Clement een tweeënhalfjarig contract bij PEC. De Blauwvingers spraken afgelopen zomer ook al met de oud-Ajacied, maar toen wilde Reading hem nog niet laten gaan. Een half jaar later wel. "Ik had meerdere ijzers in het vuur, maar bij PEC had ik het beste gevoel. Ook omdat we in de zomer al met elkaar spraken. Clubs die hoger staan op de ranglijst toonden ook interesse. Maar daar heb ik niet naar gekeken. Het is geen garantie dat je bij een hoger geklasseerde clubs meer plezier krijgt."

Clement ervaart de stap van Reading naar PEC ook niet als een stapje terug. "In Engeland is meer geld, meer media-aandacht en ga zo maar door. Ik had daar ook een topleven en mocht echt niet klagen. Je kunt wel eindeloos veel geld verdienen, maar je komt jezelf echt een keer tegen als je niet speelt. Dat gevoel neem je ook mee naar buiten toe. De keren dat ik nog speelde, vond ik het ook niet meer leuk. Voor mij was dat de voornaamste reden om te vertrekken."

Box-to-box
Weer plezier maken, daar draait het om voor Clement. De start is veelbelovend. Stam zette hem meteen in de basis als een box-to-box middenvelder. "Ik kan verdedigen, maar ook aanvallen. Volgens mij past dat ook goed in ons systeem, waarin we kunnen rouleren op het middenveld. Ik hou ervan om aan de bal te zijn en korte, maar ook lange passjes te geven. Als ik de bal maar lekker kan laten gaan."

Het type Clement past goed bij de speelwijze van Stam. Geen wonder ook dat het tweetal voor de derde keer samenwerkt. "Hij wil heel georganiseerd spelen. We willen voetballen, maar wel op de momenten dat het kan. Als het lelijk moet, doen we het lelijk. Soms is dat nodig. Tegen Feyenoord was de organisatie in orde, aan en zonder de bal deden we het goed. Iedereen kreeg energie van elkaar." 

En dan Feyenoord ook nog met de staart tussen de benen terugsturen naar Rotterdam. Voor Clement kon zijn debuut niet stuk. Diens gezicht sprak zaterdag boekdelen in de mixed zone. Al na één wedstrijd voor PEC Zwolle heeft Clement de lach terug. 

Door: Steven Koelma

Lees ook: Stam laat het tussen de oren weer goed zitten bij PEC Zwolle

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 24 mei 2019

  2. donderdag 23 mei 2019