Stam laat het tussen de oren weer goed zitten bij PEC Zwolle

Stam laat het tussen de oren weer goed zitten bij PEC Zwolle

20 januari 2019 – 'Japie, Japie, Japie Stam!' Na een jaar vol ellende, keerde zaterdag de euforie terug bij PEC Zwolle. De geplaagde club kende tegen Feyenoord (3-1) een droomstart van het nieuwe kalenderjaar 2019. De gevierde man: de nieuwe trainer Jaap Stam. Hij drukte meteen zijn stempel bij de nieuwe nummer veertien van de Eredivisie en zorgde voor de glimlach in Overijssel.Het frisse spel tegen Feyenoord viel direct op. Stam heeft het in een maand tijd voor elkaar gekregen om het ingedeukte vertrouwen op te poetsen. Bij de minste of geringste tegenslag donderde PEC onder John van 't Schip als een kaartenhuis in elkaar, zaterdag lieten de Blauwvingers zich niet van de wijs brengen. Voorheen werkte het VAR-moment waarbij Pol van Boekel een penalty terugdraaide en de snelle 1-1 van Robin van Persie averechts bij PEC. "Het grootste verschil is dat we met name tussen de oren een omslag hebben gemaakt", stelt aanvoerder Bram van Polen in gesprek met FCUpdate.nl.

Duidelijkheid
Stam greep het trainingskamp in Spanje aan om zijn spelers duidelijke handvaten te geven. "Een week lang hebben we echt goed kunnen werken, even weg uit het negatieve", vertelt Van Polen. "Jaap heeft daarin veel vastigheden aangegeven met behulp van sjablonen: zo geef je druk, zo bouw je op en dit zijn de patronen die je kunt gebruiken. We beschikken over groep die duidelijkheid nodig heeft en ik denk dat dit nu goed uitpakt."

Inderdaad, PEC speelde georganiseerd tegen Feyenoord. Voetballen wanneer het kan, lelijk wanneer het moet. In de uitvoering koos Stam voor recente aanwinsten Pelle Clement en Lennart Thy, nieuweling Yuta Nakayama was nog niet speelgerechtigd voor het treffen met de Rotterdammers en wordt bovendien als iemand voor de toekomst gezien. De van Reading overgekomen Clement speelde als box-to-box speler op een middenveld met Ouasim Bouy en Younes Namli. Thy stond in de spits, geflankeerd door Mike van Duinen en Vito van Crooy. 

Opvallend: Stam zette vier in de zomer aangetrokken spelers hop de bank. Clint Leemans, Gustavo Hamer, Zian Flemming en Denis Genreau hoeven na de winst op Feyenoord voorlopig ook niet te rekenen op een terugkeer in het elftal. Never change a winning team. Al moet Stam nog wel een besluit nemen over de keeperskwestie. Mickey van der Hart raakte onder Van 't Schip verrassend zijn basisplaats kwijt aan Diederik Boer, die nu nog één wedstrijd geschorst is voor zijn rode kaart tegen VVV-Venlo.

Maar dat is een keuze voor later. Eerst geniet PEC van het droomdebuut van hun nieuwe trainer. "Hier waren we echt aan toe, dat kon je denk ik ook goed merken", zegt Van Polen. "2018 was een heel negatief jaar, we kregen klap op klap. Met name in thuiswedstrijden speelden we  erg matig. De sfeer werd alleen maar negatiever. Je merkte dat er weinig vertrouwen was. Dit geeft ons nu een enorme boost."

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 19 augustus 2019

  2. zondag 18 augustus 2019

  3. zaterdag 17 augustus 2019