FC Groningen wint en neemt afstand van degradatiezone

FC Groningen wint en neemt afstand van degradatiezone

19 januari 2019 – FC Groningen is de tweede seizoenshelft goed begonnen met een 3-0 overwinning op Heracles Almelo. Na de 1-0 van Samir Memisevic vanaf de strafschopstip bleef Groningen de wedstrijd domineren, maar pas in de 75e minuut wisten de Groningers afstand te nemen door twee mooie goals van oud-Heraclied en uitblinker aan Groningen-kant Thomas Bruns, die de zwaktes van zijn oude ploeg pijnlijk kenbaar maakte.FC Groningen, dat het spook dat de degradatiezone heet achter zich wil laten, was deze winterstop erg actief op de transfermarkt. Er werden liefst zes spelers gehaald, van wie er drie in de basis mochten beginnen. Naast Kaj Sierhuis, die gehuurd wordt van Ajax, mochten oud-Heraclieden Bruns en Ilias Bel Hassani vanaf de aftrap laten zien wat ze waard waren.

Aan de hand van deze drie debutanten begon Groningen zeer voortvarend aan de wedstrijd. Het zette zeer hoog druk, waardoor Heracles Almelo niet in hun spel kon komen en er aan Almelose kant veel balverlies werd geleden. Al snel kwamen de Groningers dan ook op een verdiende 1-0 voorsprong. Nadat even daarvoor Mimoun Mahi een kans verpestte, schoot Samir Memisevic na een onfortuinlijke handsbal van Lennart Czyborra vanaf elf meter de 1-0 binnen.

Na dit doelpunt besloot Heracles de linies iets dichter op elkaar te posteren, maar Groningen bleef de dominante ploeg. Bij tijd en wijle wist de ploeg van Danny Buijs door goed combinatiespel de Heraclieden gemakkelijk voorbij te voetballen, maar veelal werd ook de lange bal gehanteerd. Omdat de voorzetten en lange ballen te onnauwkeurig waren, werden er echter geen grote kansen gecreëerd aan Groningse zijde. Pas vijf minuten voor het einde van de eerste helft ontstond voor Heracles de eerste grote doelkans, maar Sergio Padt wist met een katachtige reflex zijn doel schoon te houden.

De tweede helft leek Heracles een stuk sterker te beginnen dan de eerste met een grote kans voor Kristoffer Peterson. Terwijl Padt aan de grond genageld bleef staan, mikte hij de bal echter centimeters naast. Daarna was het echter alleen Groningen dat de klok sloeg. Door een combinatie van onnauwkeurig spel van Heracles en de felheid van de Groningers mocht alleen de thuisclub kans maken op een overwinning. Het bleef echter lang spannend, omdat de Groningers net als in de eerste helft niet erg nauwkeurig waren.

In de 75e minuut werd het verzet van Heracles dan eindelijk gebroken. Een afvallende bal werd opgepikt door Ajdin Hrustic. Hij wist de bal met een gelukje bij Bruns te krijgen, die met een bekeken bal doelman Janis Blaswich wist te verschalken. Even later legde de oud-Heraclied zijn oude club nogmaals op de pijnbank door na een mooie aanval het eindstation te vormen met een geplaatste bal.

Daarna hadden de Groningers het wel gezien. Zij lieten Heracles de laatste tien minuten het beste van het spel hebben, maar de Heraclieden gaven niet thuis en wisten niets meer te creëren. Met deze wedstrijd neemt FC Groningen een kleine afstand van de onderste plaatsen, en weet het dat de aankopen tot nog toe zeer effectief lijken te zijn. Frank Wormuth moet echter terug naar de tekentafel, want Heracles speelde niet goed vandaag.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Groningen
: Sergio Padt 6,5; Deyovaisio Zeefuik 6,5, Mike te Wierik 6,5, Jeffrey Chabot 6,5, Tim Handwerker 7; Ilias Bel Hassani 7,5 (59. Adjin Hrustic), Samir Memisevic 7, Thomas Bruns 8, Django Warmerdam 7; Mimoun Mahi 6,5, Kaj Sierhuis 7 (67. Ludovit Reis 6).

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6; Wout Droste 5, Maximilian Rossmann 5, Dario van den Buijs 6 , Lennart Czyborra 5; Yoëll van Nieff 5(46. Mohammed Osman 5,5), Alexander Merkel, Lerin Duarte 6,5 ; Dabney dos Santos 5,5 , Brandley Kuwas 5,5  (78. Joey Konings -), Kristoffer Peterson 5 (71. Adrián Dalmau -).

Man of the match: Thomas Bruns
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in actie te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 19 augustus 2019

  2. zondag 18 augustus 2019

  3. zaterdag 17 augustus 2019