Liverpool haalt opgelucht adem, Manchester United dendert door

19 januari 2019, 17:57   Bijgewerkt: 19 januari 2019, 18:02

Liverpool is zaterdagmiddag met de schrik vrijgekomen tegen Crystal Palace. Op Anfield boekte de koploper van de Premier League een benauwde 4-3 overwinning op de degradatiekandidaat. Een kilometer of vijftig verderop, in Manchester, won United de zevende wedstrijd onder Ole Gunnar Solskjaer. Brighton & Hove Albion werd met 2-1 verslagen.

Liverpool - Crystal Palace (4-3)

Liverpool hoopt voor het eerst sinds 1990 weer kampioen van Engeland te worden, maar zal dan in de tweede seizoenshelft weinig fouten moeten maken. Tegen Crystal Palace begingen The Reds zaterdagmiddag bijna een misstap. Liverpool - mét Virgil van Dijk, maar zonder de geblesseerde Georginio Wijnaldum - moest eerst een vroege achterstand wegpoetsen, incasseerde halverwege de tweede helft de 2-2, maar won alsnog na een spectaculaire slotfase.

Het was Andros Townsend - de man van de prachtige goal tegen Manchester City - die Crystal Palace op sleeptouw nam en na een halfuur het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam. De bezoekers namen de 0-1 voorsprong mee naar de kleedkamer, maar moesten vlak na rust de gelijkmaker incasseren. Goudhaantje Salah tekende voor de belangrijke 1-1, waarna Roberto Firmino zijn ploeg niet veel later op voorsprong zette.

Nadat de achterstand was omgebogen naar een voorsprong, dreigde het alsnog mis te gaan voor Liverpool. James Tomkins zette de 2-2 op het scorebord, waardoor de koploper weer aan de bak moest. Het was Salah die, na een twijfelachtige ingreep van doelman Julian Speroni, scoorde en zijn team daarmee de zege bezorgde. In de slotfase gebeurde nog van alles: eerst kreeg James Milner zijn tweede gele kaart, daarna tekende Sadio Mané voor het vierde Liverpool-doelpunt en vervolgens scoorde Max Meyer nog voor Crystal Palace.

Manchester United - Brighton & Hove Albion (2-1)

Het vertrek van José Mourinho en de komst van Solskjaer heeft Manchester United goed gedaan, die conclusie kan na een maand worden getrokken. Tegen het Brighton & Hove Albion van Davy Pröpper en Jürgen Locadia - die beiden startten op Old Trafford - werd de zevende opeenvolgende zege geboekt: 1-2.

Paul Pogba, helemaal opgeleefd onder Solskjaer, opende na een klein halfuur vanaf de strafschopstip de score. Marcus Rashford tekende nog voor rust voor de 2-0. In de slotfase van de wedstrijd werd het nog even spannend toen Pascal Gross op aangeven van Pröpper de aansluitingstreffer maakte. De gelijkmaker volgde echter niet.

Door de zege stijgt Manchester United ten koste van Arsenal naar de vijfde plaats in de Premier League. De club uit Londen heeft nu drie punten minder dan The Red Devils, maar speelt later op de zaterdag nog wel tegen concurrent en stadgenoot Chelsea.