Alles wat je moet weten over Eredivisie-clubs voor de hervatting

18 januari 2019, 12:27

De Eredivisie gaat weer beginnen, eindelijk! Dat betekent dat alle oefenwedstrijden achter de rug zijn en alle clubs weer terug zijn op Nederlandse bodem. Hoe staan de clubs ervoor? Welke zaken hebben er afgelopen maand gespeeld en wat speelt er nog steeds op het gebied van transfers, blessures en de basisopstelling? Alles wat je moet weten voor er weer wordt afgetrapt! 

PSV

De koploper van de Eredivisie sloeg de tenten op in Qatar, waar het zich tussen 4 en 14 januari klaarstoomde voor de tweede seizoenshelft. Het won daar een oefenduel met Club Brugge (2-1) en dat was te danken aan bankzitters Joël Piroe en Gaston Pereiro. Toch was dat niet het belangrijkste nieuws vanuit het kamp van de ploeg van Mark van Bommel. Noemenswaardig was dat Hirving Lozano wegens privéredenen niet van de partij was in Doha en dat ook Trent Sainsbury en Aziz Behich er niet bij waren. Dat duo speelt met Australië momenteel de Azië Cup. Nicolas Isimat-Mirin reisde wel af naar Qatar, maar verliet het kamp verliet al snel om zijn transfer naar Besiktas te voltooien.

Desondanks voelde Mark van Bommel, die tijdens het trainingskamp nog bezoek kreeg van zijn voormalig ploeggenoten Wesley Sneijder, Arjen Robben en Nigel de Jong, zich als een visser in het water. "Het voelt alsof we al vier jaar samen zijn", liet de trainer enthousiast weten. Hij gaat met zijn ploeg proberen om ook in de tweede seizoenshelft ongeslagen te blijven in de Eredivisie. De basisopstelling wordt daarbij niet anders dan voor de winter, alleen over 'de nummer tien-positie' is hij nog niet helemaal uit. Directeur Toon Gebrands heeft in ieder geval veel vertrouwen in de trainer en gaf hem een fraai compliment. "Hij gaat een absolute topcoach in Europa worden."

Oefenduel: PSV - Club Brugge 2-1

Trainingskamp: Doha (Qatar)

De tweede seizoenshelft begint weer. Denk jij dat PSV de zegereeks doortrekt? Zet in en pak 50 euro startbonus

Ajax

Met deelname aan de Florida Cup speelde Ajax twee relevante oefenwedstrijden op niveau. Erik ten Hag speelde met zijn A-ploeg, waarin Kasper Dolberg de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar en David Neres ontbrak, en een met zijn B-ploeg. De resultaten waren wisselend, mede omdat de Amsterdammers niet helemaal compleet waren. Omdat Nicolas Tagliafico nog steeds niet helemaal fit blijkt, Daley Sinkgraven geen hele wedstrijd kan volmaken en Maximilian Wöber naar Sevilla vertrok, speelde Noussair Mazraoui nog even linksback.

Oefenduels: Flamengo - Ajax 2-2, São Paulo - Ajax 2-4

Trainingskamp: Orlando (VS)

De tweede seizoenshelft begint weer. Denk jij dat Ajax de zegereeks doortrekt? Zet in en pak 50 euro startbonus

Feyenoord

Blijft 'ie wel of blijft 'ie niet? Dat was de grote vraag over trainer Giovanni van Bronckhorst tijdens het trainingskamp van Feyenoord. Het antwoord horen we echter pas volgende maand, als 'de tango is gedanst' door de clubleiding en de trainer. Veel minder ging het over aankopen, want die kwamen er niet en komen er vermoedelijk ook niet meer, zo liet de oefenmeester zich al ontvallen. De kans dat Rick Karsdorp inderdaad tijdelijk wordt gehuurd van AS Roma, lijkt dan ook klein.

Zonder hem maakte Feyenoord wel een goede indruk tegen zowel Borussia als ook Karlsruher, waarbij Sven van Beek zijn basisplaats lijkt te behouden. Eric Botteghin zal vermoedelijk ook na de winterstop op de bank beginnen bij de Rotterdammers, bij wie Robin van Persie alleen tegen Karlsruher kon spelen vanwege wat fysieke ongemakken. Zonder Renato Tapia (en Mats Knoester) gaat Feyenoord kijken of het nog iets kan doen aan de grote achterstand in de Eredivisie. Een weekje in de Spaanse zon heeft de ploeg van Van Bronckhorst wel al veel vaker heel erg goed gedaan.

Oefenduels: Borussia Dortmund - Feyenoord 2-1, Karlsruher SC - Feyenoord 2-4

Trainingskamp: Marbella (Spanje)

FC Utrecht

Rustig was het niet rondom FC Utrecht tijdens de winterstop. Meermaals kwam er groot nieuws naar buiten bij de nummer vier van de Eredivisie. Er kwamen twee onbekende nieuwe spelers met Keelan Lebon (PSG) en Tashreeq Matthews (Borussia Dortmund) en er werd een hele grote vis binnen gehengeld. Op 7 januari werd de komst van voormalig Ajacied Riechedly Bazoer aangekondigd. Hij wordt het komende halfjaar gehuurd van VfL Wolfsburg en de komst van de geboren Utrechtenaar is een grote stunt, aangezien hij ook naar Fiorentina en Atalanta kon. Bij zijn presentatie werd hij door directeur Jordy Zuidam omschreven als 'een klasbak'. Daarnaast was ook Cyriel Dessers een veelbesproken persoon bij FC Utrecht.

Oefenduels: FC Utrecht - VfB Stuttgart 3-2, FC Utrecht - KV Oostende 1-2

Trainingskamp: La Manga (Spanje)

Vitesse

Met de terugkeer van Maikel van der Werff heeft Vitesse een rustpunt achterin erbij en dat was nodig ook. Want in de oefenwedstrijden tegen VfL Wolfsburg en ook Livingston bleek de ploeg van Leonid Slutsky net als in de Eredivisie even wisselvallig als verdedigend wankel. Het is te hopen voor de Rus dat zijn aanvoerder weer meer stabiliteit kan brengen in de defensie.

Verder kreeg Slutsky qua blessure-nieuws geen positieve berichten: Matus Bero verliet het trainingskamp met een schouderblessure, terwijl Tim Matavz en Charly Musonda langer uit de roulatie liggen dan gehoopt. Op transfergebied gebeurde er nog weinig: de overbodige Khalid Karami (NAC Breda) en Thomas Bruns (FC Groningen) vertrokken, terwijl Iyas Alilou Khouribech werd afgetest door de Arnhemmers. Komt er nog wat bij? Slutsky hoopt in elk geval op een spits en het liefst ook een rechtsachter.

Oefenduels: VfL Wolfsburg - Vitesse 3-0, Livingston - Vitesse 2-3

Trainingskamp: Albufeira (Portugal)

Heracles Almelo

Op Nederlandse bodem heeft Heracles Almelo zich voorbereid op de tweede seizoenshelft. Dat deed het wel zonder middenvelder Mohammed Osman, die met Syrië actief is op de Azië Cup, maar alweer snel beschikbaar is. En dat gaat het ook doen zonder Vincent Vermeij: de aanvaller is op huurbasis vertrokken naar FC Den Bosch. Een kleine aderlating, vooral in de breedte voor trainer Frank Wormuth. Achterin sloeg de ploeg met de contractverlenging van Robin Pröpper en komst van Mats Knoester wel een slagje. 

De Duitse coach is optimistisch over de tweede seizoenshelft: sterker nog, hij denkt dat zijn ploeg 'nog een kwart' beter kan presteren dan het al deed. Dat is bijzonder, aangezien de ploeg met de zesde plaats toch al bijzonder goed voor de dag komt in de Eredivisie. Als de smaakmakers, ondanks voorzichtige interesse voor onder andere Brandley Kuwas en Kristoffer Petersen, kunnen worden behouden, dan is het elk geval een goede poging waard voor de Almeloërs. Al was daar in het oefenduel met Hannover 96 (4-1 verlies) nog geen sprake van.

Oefenduels: Hannover 96 - Heracles Almelo 4-1

Trainingskamp: Nederland

{image[324839][left-half][]}AZ

Zo onrustig de eerste seizoenshelft was, vol met hoogte- en dieptepunten, zo rustig hield de selectie van John van den Brom zich op Turkse bodem. Met de goed herstellende Myron Boadu gingen de Alkmaarders op trainingskamp en daarbij was er ruimte voor liefst 34 spelers. Een flink aantal jonge talenten kreeg de kans van scheidend hoofdtrainer Van den Brom. Ook is de return van Stijn Wuytens erg prettig: kan hij de problematiek achterin verhelpen bij de Alkmaarders?

Wel nam men afscheid van een handje vol overbodige spelers: Iliass Bel Hassani (naar FC Groningen), Ogulcan Sadiroglu (nog onbekend) en Vince Gino Dekker (naar Go Ahead Eagles) mochten vertrekken, terwijl voor Fred Friday nog naar een oplossing wordt gezocht. Jong AZ-topscorer Ferdy Druijff werd verhuurd aan NEC en zo krijgt de club ongetwijfeld wat meer speelruimte in het salarishuis. Maar wordt dat nog benut met een aankoop of gaat Van den Brom met dezelfde groep verder? Vooralsnog is het erg stil op het gebied van inkomende transfers.

Oefenduels: FC Slovácko - AZ 1-1, Fenerbahce - AZ 3-2

Trainingskamp: Belek (Turkije)

Fortuna Sittard

De euforie van de goede eerste seizoenhelft is enigszins verdwenen bij Fortuna Sittard. En dat had niet zozeer te maken met het feit dat de selectie in Spanje verbleef, maar veel meer vanwege het feit dat het in de enige oefenwedstrijd twee sterkhouders zag uitvallen. Verdediger Wessel Dammers, die nog geen minuut miste, scheurde zijn kruisband volledig af en ligt voor de rest van dit seizoen uit de roulatie, terwijl smaakmaker Lisandro Semedo eveneens een spierblessure opliep.

Desondanks zijn er op de transfermarkt nog geen vervangers gehaald en werd de overbodige Christopher Braun een transfer naar OFI Kreta gegund en werd Bo Breuker verhuurd. Voor de keeperspositie achter Alexei Koselev wordt sowieso nog een versterking gezocht, aangezien Rowen Koot lang uit de roulatie ligt en men rekening houdt met het vertrek van Aykut Özer. De Sloveen Azbe Jug heeft een stage gelopen, wordt hij nog gehaald? Het is in elk geval te hopen dat het blessureleed geen voorbode is voor de tweede seizoenshelft van de Limburgers.

Oefenduels: RC Genk - Fortuna Sittard 1-0

Trainingskamp: Alicante (Spanje)

VVV-Venlo

De meeste Eredivisie-clubs zochten in de winterstop warme oorden op, maar dat gold niet voor de nummer acht van het klassement: VVV-Venlo. De ploeg van Maurice Steijn verbleef in Den Haag en trainde in het stadion van ADO, uitgerekend de eerste tegenstander na de winterstop. Het speelde één oefenwedstrijd, tegen FC Viktoria Köln dat eerste staat op het vierde niveau van Duitsland. Met dank aan twee goals van Johnatan Opoku werd er met 2-0 gewonnen. Verder gebeurde er eigenlijks niets bij de goed presterende club uit Limburg.

Geen nieuwe blessures - en Lars Unnerstall lijkt weer helemaal fit te zijn - en geen nieuwe of vertrekkende spelers. Zoals het hele seizoen heerst er serene rust bij VVV en dat lijkt een van de pijlers van het succes te zijn. Overigens speelt de ploeg morgen nog vriendschappelijk tegen SV Straelen.

Oefenduel: VVV-Venlo - FC Viktoria Köln 2-0

Trainingskamp: Den Haag (Nederland)

{image[331630][right-half][]}SC Heerenveen

Ook in de winterstop heerste er onrust bij sc Heerenveen. Die ontstond deze keer rondom Morten Thorsby. Terwijl de rest van de selectie op trainingskamp ging, stapte hij op het vliegtuig om te onderhandelen met Sampdoria. Volgens Heerenveen was dit tegen de afspraak in en werd Thorsby verbannen naar de beloften. De Noor zegt dat hij naar Italië vloog om een winterse transfer te regelen, zodat Heerenveen nog wat aan hem kon verdienen. Zoals het nu is, vertrekt Thorsby komende zomer transfervrij. Met het verbanning naar de beloften liggen beide partijen op ramkoers en is er nog meer één oplossing: alsnog een winterse transfer.

De komende twee weken zijn bij Heerenveen nog diverse wijzigingen mogelijk. Arber Zeneli, Yuki Kobayashi, Marco Rojas, Nemanja Mihajlovic en Dave Bulthuis mogen vertrekken uit Friesland. Afhankelijk van wie de deur achter zich dichttrekken, zal er ook nog wat bijkomen. Maar tot nu toe vielen er nog geen concrete namen. Op Thorsby na heeft Jan Olde Riekerink zijn selectie in Spanje voorbereid op de tweede seizoenshelft. Het grootste lichtpunt: de terugkeer van de langgeblesseerde Stijn Schaars. Als vanouds zette hij de lijnen uit in de oefenwedstrijd tegen Ingolstadt, maar ook tegen de Duitsers bleek de defensie van Heerenveen allesbehalve stabiel. De Friezen verloren met 3-4 en moet er voor de uitwedstrijd van zondag tegen Ajax wel heel veel gebeuren, wil het niet kanonnenvoer worden van de Amsterdammers.

Oefenduels: sc Heerenveen - Ingolstad 3-4

Trainingskamp: La Manga (Spanje)

ADO Den Haag

In alle rust werkt ADO Den Haag toe naar de hervatting van de Eredivisie. Of is het stilte voor de storm? ADO weet dat smaakmaker Nasser El Khayati in belangstelling staat van meerdere clubs. De Residentieclub moet tot en met Deadline Day rekening houden met het gevreesde vertrek van haar sterspeler. Voorlopig zijn er geen concrete ontwikkelingen rond de middenvelder en lijkt hij tot dusver het seizoen af te maken in de Hofstad, waar Kyle Ebecilio op amateurbasis naartoe werd gehaald.

ADO verkocht verder de overbodige Bas Kuipers aan het Roemeense Viitorul Constanta. Ook Nick Kuipers en Donny Gorter mogen nog deze transferwindow uitkijken naar een andere club. In Turkije bereidde Alfons Groenendijk zijn selectie voor op de tweede seizoenshelft. Hoewel zijn ploeg verloor van Trabzonspor (3-1) en Istanbul Basaksehir (3-1), keek Groenendijk terug op een geslaagd trainingskamp. De club zelf kwam op de nieuwjaarsreceptie met een ander nieuwtje: over anderhalf seizoen hoopt ADO Den Haag net als Excelsior afscheid te nemen van het kunstgras. Aan de goede voornemens ligt het dus niet.

Oefenduels: Trabzonspor - ADO Den Haag 3-1, Istanbul Basaksehir 3-1

Trainingskamp: Belek (Turkije)

{image[331643][right-half][]}Willem II

Na de onrustige laatste wedstrijd tegen FC Emmen kende trainer Adrie Koster niet bepaald een relaxte vakantieperiode. Jordens Peters liet weten dat de huidige groep van de Tilburgers 'veel sturing' nodig heeft; de overbodige Dimitris Kolovos vertrok; Diego Palacios werd voor de maand januari opgeroepen voor Ecuador onder 20 jaar; Willem II kondigde het vertrek van directeur Berry van Gool aan; Donis Avdijaj liep ene kleine blessure op; én, het allerbelangrijkste, Fran Sol verlaat Willem II.

De topscorer van de Tilburgers is naar Dinamo Kiev vertrokken voor ruim drie miljoen euro. Een mooi bedrag, maar de vrees van elke Willem II-fan in de laatste transferperiodes wordt daarmee wel werkelijkheid. Publiekslieveling en topscorer Sol vertrekt. Hoewel Feyenoorder Renato Tapia al werd gehaald op huurbasis, zal er een flinke dosis doelpunten bij moeten komen om dit gemis op te vangen. Het Griekse duo Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis is ook binnengehaald, maar ook zij worden niet gezien als de directe opvolgers van Sol en ontbreken dit weekend bovendien nog. Het wordt nog een heel karwei om Sol's opvolger te vinden.

Oefenduels: Borussia Dortmund II - Willem II 3-2

Trainingskamp: Marbella (Spanje)

FC Emmen

Ondanks de zo succesvolle landing in de Eredivisie zat FC Emmen bepaald niet stil. Dick Lukkien genoot met zijn selectie in het zonnige Spanje van de eerste maanden in de Eredivisie; van aanwinsten Nico Neidhart en Michael de Leeuw; én van het feit dat het op trainingskamp kon in de winter. Daar was de laatste jaren zeker niet altijd geld voor. Dus kwam Lukkien met een grote glimlach terug in Nederland.

De coach is content met de enorme aanwinst die De Leeuw normaliter is voor Emmen-begrippen, terwijl hij ook alle vertrouwen heeft in het feit dat zijn ploeg 1-op-1 blijft lopen in de Eredivisie. "Dat kom je op 34 punten en dat is genoeg voor handhaving", wist de trainer. De overbodige Easah Suliman werd nog teruggestuurd naar Engeland en als er voor hem nog een directe vervanger kan worden gehaald, dan zijn de Drentenaren helemaal klaar voor het tweede deel van de Eredivisie.

Oefenduels: Fortuna Düsseldorf - FC Emmen 1-0

Trainingskamp: Estepona (Spanje)

Excelsior

Een balvaste spits heeft de prioriteit bij Excelsior, maar die laat tot dusver nog op zich wachten. Het is een utopie dat die vrijdag, als de Kralingers op bezoek gaan bij Vitesse, voorhanden is. Dus werkt Adrie Poldervaart met exact dezelfde selectie toe naar de hervatting van de Eredivisie. Ook deed de nummer veertien nog geen spelers van de hand. Al is er voor Jinty Caenepeel geen plek meer en mag hij uitkijken naar een nieuwe club. Verder maakte de coach bekend dat Alessandro Damen de eerste doelman blijft in Rotterdam-Zuid. 

Onder de Spaanse zon speelde Excelsior een oefenduel met China onder 25 jaar, maar die wedstrijd leverde geen doelpunten op. Terwijl de selectie zich in Alhaurin vermaakte, kondigde directeur Ferry de Haan het afscheid van de kunstgrasmat aan. Tegelijkertijd met uitbreiding van het stadion wil Excelsior het nepgras vervangen door echte sprieten en dat zal ook buiten de stadionmuren met gejuich ontvangen worden.

Oefenduels: Excelsior - China onder 25 jaar 0-0

Trainingskamp: Alhaurin (Spanje)

FC Groningen

Ondanks de goede duels vlak voor de winterstop hebben Hans Nijland en Ron Jans tijdens hun laatste winterstop in dienst van de club geen halve maatregelen genomen. Met Ilias Bel Hassani, Kaj Sierhuis, Thomas Bruns, Ko Itakura, Mo El Hankouri en Paul Gladon hebben de Noorderlingen zich uitstekend versterkt en deden ze een serieuze poging om het record aantal aankopen van Roda JC (9) uit de boeken te werken. "Gezien de stand op de ranglijst is het hartstikke klip en klaar dat we onze selectie moeten versterken", aldus Nijland. Daarnaast had de club al afscheid genomen van de overbodige Mateo Cassierra en Uriel Antuna.

Zonder hen werd er weliswaar niet gewonnen in de oefenduels, maar de nieuwelingen maakten wel indruk op Danny Buijs. Hij voegde Sander van Gessel toe aan zijn staf en zag dat Hennie Spijkerman afscheid neemt na dit seizoen in Groningen. Hij verzekerde dat hij dat wilde doen met de plaatselijke FC als Eredivisionist, dus wat dat betreft moet de tweede seizoenshelft meer licht brengen. Aan de versterkingen mag het in elk geval niet liggen.

Oefenduels: 1. FC Köln - FC Groningen 3-1, MSV Duisburg - FC Groningen 1-1

Trainingskamp: Duisburg (Duitsland)

PEC Zwolle

In Overijssel vonden ongetwijfeld de meeste wisselingen plaats tijdens de winter. Niet alleen werd trainer Jaap Stam gepresenteerd, vlak voor de ploeg in het vliegtuig stapte naar Mijas, ook kwamen er met Pelle Clement en Lennart Thy aanvallende versterkingen. Met Yuta Nakayama en mogelijk ook nog Joost van Aken wil de club zich ook verdedigend versterken, om zo als winnaar uit de degradatiestrijd te komen. 

En dát is de doelstelling, zo maakte voorzitter Adriaan Visser nog maar eens duidelijk en daar moet Stam voor zorgen. Met de aanwinsten, de fit geraakte Dico Koppers en Stanley Elbers en een nieuw goed groepsgevoel, moet 2019 weer een jaar worden waarin veel te lachen valt. Al staat Kingsley Ehizibu mogelijk nog wel voor een vertrek. De oefenduels tegen Bayer Leverkusen en 1. FC Nürnberg bieden perspectief voor Stam, over wie men erg te spreken is. Maar iets dat nieuw is, wordt vrijwel altijd goed ontvangen. Met Feyenoord wacht direct een serieuze test.

Oefenduels: 1. FC Nürnberg - PEC Zwolle 1-1, Bayer Leverkusen - PEC Zwolle 3-1

Trainingskamp: Mijas (Spanje)

NAC Breda

NAC Breda verlangt op meerdere posities versterkingen. Tot nu toe had het kersverse technische hart, bestaande uit onder meer Pierre van Hooijdonk en trainer Mitchell van der Gaag, nog maar twee keer beet. Khalid Karami wordt de rest van het seizoen gehuurd van Vitesse, terwijl ook Ramon Pascal Lundqvist binnen is gehaald na een flinke soap. Aussie Alex Gersbach is ook onderweg, maar de 21-jarige linksback speelt met de Soccerroos op de Azië Cup. Pas daarna kan NAC de laatste zaken afronden. Van der Gaag voegt tevens graag een centrale verdediger en een multifunctionele aanvaller toe aan zijn selectie, want is vooralsnog te afhankelijk van Mitchell te Vrede.

Van der Gaag nam zodoende slechts een nieuweling mee op het Spaanse trainingskamp in Atamaria. Daar speelden de Bredanaars één oefenduel. Tegen Sint-Truiden won NAC met 2-1. In het geheim speelde NAC dinsdag nog een oefenduel met AA Gent (2-2). Met die oefenresultaten op zak moet het klaar zijn voor de derby van aanstaande zondag tegen Willem II.

Oefenduels: NAC Breda - Sint-Truiden 2-1, AA Gent - NAC Breda 2-2

Trainingskamp: Atamaria (Spanje)

De Graafschap

De tijd begint te dringen voor De Graafschap. De hekkensluiter kondigde tot nu toe maar één done deal aan. Azor Matusiwa speelt de rest van dit seizoen op huurbasis in Doetinchem. Sindsdien is het angstvallig stil. De Graafschap zoekt een spits, verdediger én een nieuwe doelman. Om uiteenlopende redenen grepen de Superboeren al naast spitsen Cyriel Dessers (geblesseerd), Vincent Vermeij (naar FC Den Bosch) en Michael de Leeuw (naar FC Emmen).

Oefenduels: De Graafschap - Peralada 4-3, AZ - De Graafschap 2-2

Trainingskamp: Navata (Spanje)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen